12 Φεβ 2010

Πώς δραπετεύει ένας πρωθυπουργός από τη φρικτή μοναξιά του…

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες στις Βρυξέλλες, αποφάσισε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικού εταίρους μας, πως έπρεπε να τιμωρήσει εαυτόν και τους συν-Έλληνες και δήλωσε πως πρωθυπουργεύει σε μια χώρα με «μειωμένη εθνική κυριαρχία». Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είναι η επαν -απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Επανέφερε στο προσκήνιο το παλαιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, «Εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» σε σύντμηση. Το έκανε «εθνική κυριαρχία»!
Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσουμε την «Εθνική κυριαρχία» πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: να συνδιαλαγουμε με το ΔΝΤ, που κουμαντάρει τις αγορές, να δεχθούμε την ευρωπαϊκή επιτήρηση και να πληρώνουμε για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Έτσι μπορεί λέει, να αποδεχθούν στην Ευρώπη, το γεγονός πως είμαστε ανεξάρτητοι. Θα πληρώσουν οι Έλληνες. Αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι. Φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό όμως που μένει ερωτηματικό είναι πως δέχεται ο κ. Παπανδρέου να είναι πρωθυπουργός μιας αναξιόπιστης και μη κυρίαρχης χώρας; Θεωρεί λοιπόν τον εαυτό του, είδος πρωθυπουργού – πιόνι, της τριπλής επιτήρησης; Ή μήπως οι αναφορές του στο ΔΝΤ και την αδυναμία της ευρωζώνης να λύσει το πρόβλημα, το οδηγούν σε άλλες σκέψεις και δράσεις που σχετίζονται με χώρες εκτός ευρώ-ζώνης; Όπως θα επιθυμούσαν να μας δουν στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο για να κάνουν ευκολότερα κουμάντο…

Άραγε γύρω του δεν έχει φίλους και συμβουλάτορες να του εξηγήσουν πως μερικά πράγματα δεν γίνονται αλλά λέγονται κι άλλα που γίνονται αλλά δεν λέγονται; Η μοναξιά είναι συχνά δύσκολη. Κατανοητό. Αλλά να μην την πληρώνει η χώρα!

ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Διαμαρτυρία ιρανών Αθήνας κατά Τεχεράνης

Ιρανοί αυτοεξόριστοι και πολιτικοί πρόσφυγες προέβησαν χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες ημέρα κατά την οποία η Τεχεράνη εορτάζει την επανάσταση κατά του Σάχη. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν χθες στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις της Περσίας από οπαδούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χ. Μουσαβί, έγιναν πολλές συλλήψεις ενώ χρησιμοποιήθηκαν όπλα και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και η εγγονή του ηγέτη της Επανάστασης Αγιατολαχ Χομεϊνί!
Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έναντι του Αγνώστου Στρατιώτη και ήταν ειρηνική.

Πολιτική κρίση στην Ολλανδία για την αποστολή στο Αφγανιστάν

Η ολλανδική εφημερίδα Trouw δημοσίευσε χθες πρωτοσέλιδο άρθρο της ομάδας σύνταξης πολιτικών θεμάτων, με τίτλο: «Η επιθυμία του ΝΑΤΟ (για παράταση της παραμονής στο Uruzgan) μπλοκάρεται από το PvdA», στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι: «Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Rasmussen, ζήτησε από την Ολλανδία να παραμείνει, με έναν μικρότερο αριθμό στρατιωτών, στο Uruzgan για ένα ακόμα χρόνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2011). Το ΝΑΤΟ ζητά όχι μόνο την παραμονή των εκπαιδευτών του αφγανικού στρατού και της αφγανικής αστυνομίας, αλλά και τη διατήρηση μίας Επαρχιακής Ομάδας Ανασυγκρότησης (PRT), αποτελούμενης από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.
Αυτά προκύπτουν από την αρχικά απόρρητη επιστολή που απέστειλε ο κ. Rasmussen στον Πρωθυπουργό Balkenende, την οποία δημοσιοποίησαν, χθες το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Maxime Verhagen και ο Υπουργός Άμυνας, Eimert van Middelkoop. Με τη δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής, οι δύο Υπουργοί ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα του PvdA (Εργατικοί), η οποία ζητά την πλήρη απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Uruzgan φέτος τον Αύγουστο.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρει στην επιστολή του ότι η νέα στρατιωτική δύναμη που θα αναλάβει το Uruzgan (πιθανόν οι Αμερικάνοι), θα είναι σε θέση να προστατεύσει τους ολλανδούς εκπαιδευτές και όσους συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της επαρχίας. Όμως, ο Υπουργός Άμυνας πιστεύει ότι πάντοτε είναι απαραίτητη η προστασία και από ολλανδικά στρατεύματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Uruzgan περίπου 500 ολλανδοί στρατιώτες. Κάτι τέτοιο το αποκλείει, μέχρι σήμερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του PvdA.
Σιωπή υπάρχει επίσης στη Χάγη, σε ό,τι αφορά ένα άλλο αίτημα του NATO: την παραμονή του ολλανδικού μαχητικού αεροσκάφους F16 στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ. Το αίτημα αυτό είναι πιθανόν να ικανοποιηθεί από την Ολλανδία, χωρίς να δημιουργηθούν επιπλέον τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό.»

ΕΕ για τρομοκρατία

Σε συνέντευξη του συντονιστή της αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε., ο Gilles de Kerchove, αναφέρει ότι ο πυρήνας της Al Queda βρίσκεται στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όμως καθώς έχει δεχτεί τεράστιες πιέσεις τα τελευταία χρόνια, πιθανώς δεν είναι ικανός να οργανώσει επιθέσεις κατά της Ευρώπης. Ως ανερχόμενο τρομοκρατικό πυρήνα αναγνώρισε την περιοχή El Sahel της Αφρικής, και ιδιαίτερα τη ζώνη που εκτείνεται από το Μαλί ως τη Μαυριτανία και από τη Γουινέα-Μπισάου έως τα βόρεια της Μαυριτανίας. Ο συνδυασμός χρημάτων που προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών στην Ιβηροαμερική και η δράση ένοπλων ομάδων έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τον Kerchove ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» στην περιοχή. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης απαντάει ότι είναι πολύ νωρίς για την ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή, και πως ο στόχος της ΕΕ είναι η εκπόνηση μιας στρατηγικής που θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν μόνες τους το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Αναφέρει ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει στην Μαυριτανία ένα δικαστήριο για τα εγκλήματα της τρομοκρατίας. Στο θέμα της συμφωνίας ανταλλαγής οικονομικών και τραπεζικών δεδομένων μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ, ο Kerchove επισημαίνει ότι η περισυλλογή δεδομένων αποτελεί απαραίτητο παράγοντα για την επιτυχημένη αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Τέλος το άρθρο αναφέρει ότι ο Kerchove είναι κατά της πληρωμής λύτρων για την απελευθέρωση απαχθέντων, καθώς και ότι έχει ασκήσει πολλές κριτική κατά της φυλακής του Guantanamo στις ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι προς Σκόπια: ναί μεν, αλλά...!

Στην αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εισήγησης της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ και στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκεκριμενοποιήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αναφέρεται ανταπόκριση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το Στρασβούργο που μεταδόθηκε από τη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle με τίτλο «Τα Σκόπια καθ’ οδόν προς την Ευρώπη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπόκρισης:
«
Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά δείχνει για μία ακόμα φορά ότι οι ξένοι ευρωβουλευτές δεν συμμερίζονται ή δεν αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της Αθήνας για το ζήτημα της ονομασίας. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά δηλώνει πάντως ότι το τελικό κείμενο είναι καλύτερο από άλλες χρονιές: «Πετύχαμε σημαντικά πράγματα μέσα από τροπολογίες και καταφέραμε να βγούνε τα πολύ ενοχλητικά πράγματα για μας» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Για παράδειγμα υπήρχε μία σύσταση «να λυθεί το θέμα μέχρι τον Μάρτη του 2010». Αυτό συμπληρώθηκε «…στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου…», τα οποία αναβάλλουν το θέμα για το τέλος της ισπανικής προεδρίας. Επίσης δεν μπήκε μία αναφορά που προσπάθησαν να βάλουν οι Πράσινοι ότι τα διμερή ζητήματα δεν μπορούν να εμποδίζουν τη διεύρυνση».
Με άλλες τροπολογίες απαλείφθηκαν οι αρχικές αναφορές στην «ένταξη της Μακεδονίας» και σε «μακεδονικές αρχές». Όμως στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια οι ξένοι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία» και όχι «ΦΥΡΟΜ». Μία εξήγηση από τον εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για τη γειτονική χώρα, τον σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Ζόραν Τάλερ: «Το όνομα Μακεδονία υπήρχε σε αυτή τη χώρα επί 60 χρόνια, είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 1945» τονίζει ο Ζόραν Τάλερ. «Πολλοί συνάδελφοί μου δεν καταλαβαίνουν πώς προέκυψε πρόβλημα ονομασίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεδομένου ότι μέχρι τότε υπήρχε ήδη η «σοσιαλιστική δημοκρατία της Μακεδονίας». Και είναι γεγονός ότι ο κόσμος αυτό το όνομα είχε συνηθίσει…» Συμπέρασμα από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά : «Δυστυχώς αυτό είναι μία πρακτική, την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς έχουμε τρελαθεί να στέλνουμε επιστολές και διαμαρτυρίες, αλλά η επιμονή των δυτικών δείχνει ότι ο χρόνος που έχει περάσει έχει λειτουργήσει και σε βάρος της Ελλάδας. Δηλαδή κάθε μήνας, στον οποίο δεν βρίσκουμε λύση, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και σε μας. Άρα έχουμε κι εμείς κάθε συμφέρον να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα».
Η συζήτηση για τη διεύρυνση ήταν και η επίσημη «πρεμιέρα» του νέου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Ο οποίος, μιλώντας στην Deutsche Welle, απευθύνει έκκληση να αξιοποιηθούν οι νέες επισκέψεις του διεθνούς διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια : «Η άποψή μου είναι ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί. Και όσο πιο γρήγορα λυθεί, τόσο το καλύτερο. Τώρα υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Πρέπει να το αξιοποιήσουμε και πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών». Μπορεί όμως να βρεθεί άμεση λύση; Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ δεν χάνει την αισιοδοξία του: «Ήμουν υπουργός (Εξωτερικών) στη Σλοβενία, όταν πετύχαμε μία συμφωνία με τη γειτονική Ιταλία σε μία πολύ παρόμοια αντιπαράθεση», λέει ο Σλοβένος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Από τη μία πλευρά είχαμε μία μεγάλη χώρα που ήταν ήδη μέλος της Ε.Ε., από την άλλη πλευρά είμαστε εμείς, μία μικρή υποψήφια χώρα. Κι όμως, με τη βοήθεια της ισπανικής προεδρίας και του Χαβιέ Σολάνα που ήταν τότε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών βρήκαμε μία λύση, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

D.W.