12 Φεβ 2010

Πολιτική κρίση στην Ολλανδία για την αποστολή στο Αφγανιστάν

Η ολλανδική εφημερίδα Trouw δημοσίευσε χθες πρωτοσέλιδο άρθρο της ομάδας σύνταξης πολιτικών θεμάτων, με τίτλο: «Η επιθυμία του ΝΑΤΟ (για παράταση της παραμονής στο Uruzgan) μπλοκάρεται από το PvdA», στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι: «Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Rasmussen, ζήτησε από την Ολλανδία να παραμείνει, με έναν μικρότερο αριθμό στρατιωτών, στο Uruzgan για ένα ακόμα χρόνο (μέχρι τον Αύγουστο του 2011). Το ΝΑΤΟ ζητά όχι μόνο την παραμονή των εκπαιδευτών του αφγανικού στρατού και της αφγανικής αστυνομίας, αλλά και τη διατήρηση μίας Επαρχιακής Ομάδας Ανασυγκρότησης (PRT), αποτελούμενης από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.
Αυτά προκύπτουν από την αρχικά απόρρητη επιστολή που απέστειλε ο κ. Rasmussen στον Πρωθυπουργό Balkenende, την οποία δημοσιοποίησαν, χθες το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Maxime Verhagen και ο Υπουργός Άμυνας, Eimert van Middelkoop. Με τη δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής, οι δύο Υπουργοί ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα του PvdA (Εργατικοί), η οποία ζητά την πλήρη απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Uruzgan φέτος τον Αύγουστο.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρει στην επιστολή του ότι η νέα στρατιωτική δύναμη που θα αναλάβει το Uruzgan (πιθανόν οι Αμερικάνοι), θα είναι σε θέση να προστατεύσει τους ολλανδούς εκπαιδευτές και όσους συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της επαρχίας. Όμως, ο Υπουργός Άμυνας πιστεύει ότι πάντοτε είναι απαραίτητη η προστασία και από ολλανδικά στρατεύματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο Uruzgan περίπου 500 ολλανδοί στρατιώτες. Κάτι τέτοιο το αποκλείει, μέχρι σήμερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του PvdA.
Σιωπή υπάρχει επίσης στη Χάγη, σε ό,τι αφορά ένα άλλο αίτημα του NATO: την παραμονή του ολλανδικού μαχητικού αεροσκάφους F16 στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ. Το αίτημα αυτό είναι πιθανόν να ικανοποιηθεί από την Ολλανδία, χωρίς να δημιουργηθούν επιπλέον τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό.»