28 Οκτ 2009

Γ. Παπανδρέου: έκτακτη συνάντηση με Miliband το Σάββατο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σκοπεύει να επισκεφθεί το Λονδίνο, αυθημερόν, το προσεχές Σάββατο, 31 Οκτωβρίου προκειμένου να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον βρετανό ομόλογό του David Miliband. Στόχος αυτής της συνάντησης σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ είναι μια συζήτηση σχετικα με το Κυπριακό και την αντιμετώπιση της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο σε επίπεδο ΕΕ. Με δεδομένο ότι τον κ. Μiliband θα συναντήσει στη διάρκεια της διήμερης άτυπης Συνάντησης Κορυφής στις Βρυξέλλες (29-30/10), δημιουργούνται ερωτήματα για τη μετάβαση στο Λονδίνο, σχετικά με το πόσο αναλυτικά θέλει να ενημερώσει το Λονδίνο για τισ ελληνικές θέσεις, όταν είναι γνωστό πως η Βρετανία στέκεται απέναντι τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Κυπριακά εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι ακόμη σαφές, αν στη συνάντηση αυτή θα μετάσχει και ο Ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας.

Προς ΥΠΕΞ: σώστε τους ναυτικούς στη Σομαλία!

Ναυτικοί από διάφορες χώρες συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να τις υποβάλουν στους Έλληνες εφοπλιστές και στις διπλωματικές αρχές της χώρας του υπό Ελληνική σημαία πλοίου ΑΡΙΑΝΑ. Πρόκειται για έγγραφη έκκληση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα «για τη διάσωση του ουκρανικού πληρώματος του ελληνόκτητου πλοίου «“Αριάνα”, από την ομηρία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ από το Βλαντιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το σχετικό αίτημα απεστάλη στην εταιρεία Alloceans Shipping Co Ltd, που είναι ο διαχειριστής του πλοίου, στους προξένους της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη και την Οδησσό καθώς και άλλους έλληνες αξιωματούχους.
Άρθρα με τίτλο «Ελληνική απραξία» είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ουκρανία και Ρωσία καθώς «ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει στην απελευθέρωση του πληρώματος με κάθε τίμημα και όσο το δυνατόν ταχύτερα». Στην ουσία η πλοιοκτήτρια εταιρία
ALLOCEANS SHIPPING CO. LTD που εδρεύει στην Λεωφόρο Κηφισίας 227, στην Κηφισιά, έχει αφήσει το πλοίο στα χέρια Σομαλών πειρατών από τον περασμένο Μάιο. Τώρα όμως, καθώς οι Σομαλοί πειρατές έχουν δηλώσει πως «τελειώνοντας το καύσιμο που είχε το πλοίο και το οποίο πούλησαν, σκοπεύουν να σκοτώσουν τους ομήρους τους και να βυθίσουν το πλοίο». Στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες του τέως Ναυτιλίας δεν φαίνεται να πιέζουν αρκετά την εταιρία να δράσει για τη σωτηρία των ναυτικών και ίσως μια ισχυρή καμπάνια και μέσα στην Ελλάδα προ της πλευρά της εταιρίας να είχε καλύτερα αποτελέσματα!

Μορατίνος για ΣΓΥΕΣ

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο cope.es, Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Miguel Angel Moratinos δήλωσε, σχετικά με υποψηφιότητα του Tony Blair για την μόνιμη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και γίνεται ακόμα σε ανεπίσημο επίπεδο. Η εφημερίδα El Mundo αναφέρει ότι η Ιταλία, η Γαλλία και διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Blair, η Γερμανία δεν έχει προβάλλει αντιρρήσεις, ενώ την μεγαλύτερη αντίθεση στον Blair προβάλλουν οι χώρες της Benelux. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών δεν θέλουν ένα ισχυρό Πρόεδρο, ενώ η Ισπανία, που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2010 προκρίνει τη δημιουργία μιας «ηγετικής ομάδας» που θα συντονίζει τις εναλλασσόμενες Προεδρίες.

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα για ΣΓΥΕΣ

Να σας πω λίγα λόγια για τη συνάντηση του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η οποία μόλις τώρα ολοκληρώθηκε (σ.σ. Δευτέρα απόγευμα). Όπως ξέρετε σε λίγο θα υπάρξει και το δείπνο εργασίας και στο πλαίσιο αυτού του δείπνου εργασίας θα έχω και την ευκαιρία να μιλήσω με κάθε έναν από τους συναδέλφους Υπουργούς Εξωτερικών ξεχωριστά δεδομένου ότι είναι το πρώτο Συμβούλιο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένα ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους μου ν’ ακούσουν τις απόψεις μας και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Να πω ότι το σημερινό Συμβούλιο είναι κρίσιμο διότι προετοιμάζει τα θέματα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός. Έχουμε σημαντικά θέματα μπροστά μας, σημαντικά για την Ελλάδα όπως το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Σ’ αυτό το θέμα επιδιώκουμε μια περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό είναι ευρωπαϊκό. Θέλουμε ενίσχυση της Frontex, είναι σημαντικό για μας. Εξίσου σημαντική είναι η διαμόρφωση κοινών δράσεων και διαδικασιών στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Επίσης η ενίσχυση της χρηματοδότησης και ο επιμερισμός του κόστους και τέλος η σύναψη ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, και η εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών, όπως αυτή που συνάψαμε, που σύναψε η Ελλάδα το 2001 με τους γείτονές μας.

Συζητήσαμε, και θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημαντικά θέματα για την Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο, όπως η θεσμική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της εφαρμογής της συνθήκης της Λισσαβόνας, που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Η Ελλάδα θέλει ν’ αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή φωνή στα διεθνή δρώμενα και έχουμε ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στη διαμόρφωση των Κοινοτικών θέσεων. Θέλουμε η κοινοτική εξωτερική πολιτική να φέρει ευδιάκριτο το στίγμα αυτής της ελληνικής συνεισφοράς. Επιθυμούμε ισχυρή παρουσία για τη χώρα μας σε όλα τα κοινοτικά όργανα.

Θέλουμε διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στενή συνεργασία με όλους τους εταίρους, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω κι εγώ στην παρέμβασή μου.

Όλοι αυτοί οι στόχοι επιδιώκονται μέσα από την προσέγγιση της κυβέρνησης, που έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η Ελλάδα ν’ αποκτήσει πάλι πραγματική παρουσία και φωνή σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις.

Τέλος, θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και το προετοιμάσαμε εμείς σήμερα στο δικό μας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, σημαντικά θέματα και για τον πλανήτη. Αναφέρομαι εδώ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ως γνωστόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση και στρατηγική ενόψει αυτής της Συνόδου. Εξίσου σημαντικό το άλλο θέμα που συζητήσαμε: τα περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Εδώ θέλω να επαναλάβω και νομίζω είναι πλέον γνωστό, η δέσμευση της νέας κυβέρνησης ν’ αλλάξει ριζικά η πολιτική μας στο θέμα του περιβάλλοντος. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και φιλοδοξούμε η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ακριβώς θα τονίσει και ο Πρωθυπουργός μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής στη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Σε λίγο, όπως σας είπα, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στο δείπνο εργασίας και εδώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι θέματα των εξωτερικών σχέσεων.

Θα συζητήσουμε φυσικά και για τα Βαλκάνια όπου, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, το στόχο της Ελλάδας, τη βούλησή μας να είμαστε πάλι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, στην άμεση γειτονιά μας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων, όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εδώ, όπως έχω τονίσει, θέλουμε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο ατμομηχανής για την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών. Ερχόμαστε ν’ ανανεώσουμε τη δέσμευση της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας, και θέλουμε ν’ ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση μ’ ένα νέο ορόσημο. Ένα ορόσημο φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό πιστεύουμε. Ένα ορόσημο άκρως συμβολικό, το 2014. Έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ακροθιγώς αυτή την ελληνική πολιτική πρωτοβουλία την οποία φυσικά θα συζητήσουμε διεξοδικά και το επόμενο διάστημα μαζί με τους γείτονές μας, τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια αλλά βεβαίως και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συζητήσουμε ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η Ελλάδα επιδιώκει ν’ αναλάβει εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε και στο παρελθόν και τον οποίο νομίζω μπορεί να παίξει η Ελλάδα και πάλι σε αυτή την περιοχή. Αναφέρω εδώ ότι ήδη, την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκα με όλους τους Πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα σε μια αν θέλετε συμβολική κίνηση προς αυτές τις χώρες, ώστε να υπογραμμίσουμε την προτεραιότητα που αποδίδει η νέα ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω τις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με αυτές τις χώρες. Και πρόθεσή μου είναι, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στους Άραβες Πρέσβεις, να επισκεφθώ όλες τις χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος σήμερα το βράδυ θα συζητήσουμε και την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή με το Ιράν για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα το διάλογο και τις διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη και θέλω να πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και μπορεί να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο.

Όχι της Σερβικής Βουλής σε ομιλία Γκιούλ

Η ματαίωση της ομιλίας του τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το βήμα της σερβικής Βουλής οφείλεται στην αλλαγή του προγράμματος της επίσκεψης του κ. Γκιουλ στο Βελιγράδι και όχι στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Σλάβιτσα Ντιούκιτς-Ντεγιάνοβιτς, επιχειρώντας να αντικρούσει τις φήμες περί σθεναρής αντίδρασης της κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πραγματοποίηση αυτής της ομιλίας. Σημειώνεται ότι τόσο ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Σερβία» όσο και του «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» θεωρούν ότι θα ήταν «ανέντιμο» να παρουσιαστεί στη Βουλή πρόεδρος χώρας που έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να έχει την ίδια μεταχείριση με τους πολιτικούς χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπως η Ρωσία.

Στο μεταξύ, το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, με την οποία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή κατά των σερβικών εθνικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας, δίνοντας έμφαση στον εκσυγχρονισμό του αμυντικού δόγματος και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στην επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ, στη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη διατήρηση των καλών σχέσεων με Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και με τις χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική η συμμετοχή της Σερβίας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, ενστερνιζόμενη τις κοινές δημοκρατικές αξίες.