28 Οκτ 2009

Προς ΥΠΕΞ: σώστε τους ναυτικούς στη Σομαλία!

Ναυτικοί από διάφορες χώρες συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να τις υποβάλουν στους Έλληνες εφοπλιστές και στις διπλωματικές αρχές της χώρας του υπό Ελληνική σημαία πλοίου ΑΡΙΑΝΑ. Πρόκειται για έγγραφη έκκληση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα «για τη διάσωση του ουκρανικού πληρώματος του ελληνόκτητου πλοίου «“Αριάνα”, από την ομηρία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ από το Βλαντιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το σχετικό αίτημα απεστάλη στην εταιρεία Alloceans Shipping Co Ltd, που είναι ο διαχειριστής του πλοίου, στους προξένους της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη και την Οδησσό καθώς και άλλους έλληνες αξιωματούχους.
Άρθρα με τίτλο «Ελληνική απραξία» είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ουκρανία και Ρωσία καθώς «ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει στην απελευθέρωση του πληρώματος με κάθε τίμημα και όσο το δυνατόν ταχύτερα». Στην ουσία η πλοιοκτήτρια εταιρία
ALLOCEANS SHIPPING CO. LTD που εδρεύει στην Λεωφόρο Κηφισίας 227, στην Κηφισιά, έχει αφήσει το πλοίο στα χέρια Σομαλών πειρατών από τον περασμένο Μάιο. Τώρα όμως, καθώς οι Σομαλοί πειρατές έχουν δηλώσει πως «τελειώνοντας το καύσιμο που είχε το πλοίο και το οποίο πούλησαν, σκοπεύουν να σκοτώσουν τους ομήρους τους και να βυθίσουν το πλοίο». Στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες του τέως Ναυτιλίας δεν φαίνεται να πιέζουν αρκετά την εταιρία να δράσει για τη σωτηρία των ναυτικών και ίσως μια ισχυρή καμπάνια και μέσα στην Ελλάδα προ της πλευρά της εταιρίας να είχε καλύτερα αποτελέσματα!