28 Οκτ 2009

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα για ΣΓΥΕΣ

Να σας πω λίγα λόγια για τη συνάντηση του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η οποία μόλις τώρα ολοκληρώθηκε (σ.σ. Δευτέρα απόγευμα). Όπως ξέρετε σε λίγο θα υπάρξει και το δείπνο εργασίας και στο πλαίσιο αυτού του δείπνου εργασίας θα έχω και την ευκαιρία να μιλήσω με κάθε έναν από τους συναδέλφους Υπουργούς Εξωτερικών ξεχωριστά δεδομένου ότι είναι το πρώτο Συμβούλιο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένα ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους μου ν’ ακούσουν τις απόψεις μας και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Να πω ότι το σημερινό Συμβούλιο είναι κρίσιμο διότι προετοιμάζει τα θέματα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός. Έχουμε σημαντικά θέματα μπροστά μας, σημαντικά για την Ελλάδα όπως το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Σ’ αυτό το θέμα επιδιώκουμε μια περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό είναι ευρωπαϊκό. Θέλουμε ενίσχυση της Frontex, είναι σημαντικό για μας. Εξίσου σημαντική είναι η διαμόρφωση κοινών δράσεων και διαδικασιών στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Επίσης η ενίσχυση της χρηματοδότησης και ο επιμερισμός του κόστους και τέλος η σύναψη ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, και η εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών, όπως αυτή που συνάψαμε, που σύναψε η Ελλάδα το 2001 με τους γείτονές μας.

Συζητήσαμε, και θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημαντικά θέματα για την Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο, όπως η θεσμική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της εφαρμογής της συνθήκης της Λισσαβόνας, που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Η Ελλάδα θέλει ν’ αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή φωνή στα διεθνή δρώμενα και έχουμε ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στη διαμόρφωση των Κοινοτικών θέσεων. Θέλουμε η κοινοτική εξωτερική πολιτική να φέρει ευδιάκριτο το στίγμα αυτής της ελληνικής συνεισφοράς. Επιθυμούμε ισχυρή παρουσία για τη χώρα μας σε όλα τα κοινοτικά όργανα.

Θέλουμε διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στενή συνεργασία με όλους τους εταίρους, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω κι εγώ στην παρέμβασή μου.

Όλοι αυτοί οι στόχοι επιδιώκονται μέσα από την προσέγγιση της κυβέρνησης, που έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η Ελλάδα ν’ αποκτήσει πάλι πραγματική παρουσία και φωνή σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις.

Τέλος, θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και το προετοιμάσαμε εμείς σήμερα στο δικό μας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, σημαντικά θέματα και για τον πλανήτη. Αναφέρομαι εδώ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ως γνωστόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση και στρατηγική ενόψει αυτής της Συνόδου. Εξίσου σημαντικό το άλλο θέμα που συζητήσαμε: τα περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Εδώ θέλω να επαναλάβω και νομίζω είναι πλέον γνωστό, η δέσμευση της νέας κυβέρνησης ν’ αλλάξει ριζικά η πολιτική μας στο θέμα του περιβάλλοντος. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και φιλοδοξούμε η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ακριβώς θα τονίσει και ο Πρωθυπουργός μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής στη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Σε λίγο, όπως σας είπα, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στο δείπνο εργασίας και εδώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι θέματα των εξωτερικών σχέσεων.

Θα συζητήσουμε φυσικά και για τα Βαλκάνια όπου, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, το στόχο της Ελλάδας, τη βούλησή μας να είμαστε πάλι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, στην άμεση γειτονιά μας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων, όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εδώ, όπως έχω τονίσει, θέλουμε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο ατμομηχανής για την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών. Ερχόμαστε ν’ ανανεώσουμε τη δέσμευση της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας, και θέλουμε ν’ ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση μ’ ένα νέο ορόσημο. Ένα ορόσημο φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό πιστεύουμε. Ένα ορόσημο άκρως συμβολικό, το 2014. Έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ακροθιγώς αυτή την ελληνική πολιτική πρωτοβουλία την οποία φυσικά θα συζητήσουμε διεξοδικά και το επόμενο διάστημα μαζί με τους γείτονές μας, τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια αλλά βεβαίως και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συζητήσουμε ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η Ελλάδα επιδιώκει ν’ αναλάβει εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε και στο παρελθόν και τον οποίο νομίζω μπορεί να παίξει η Ελλάδα και πάλι σε αυτή την περιοχή. Αναφέρω εδώ ότι ήδη, την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκα με όλους τους Πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα σε μια αν θέλετε συμβολική κίνηση προς αυτές τις χώρες, ώστε να υπογραμμίσουμε την προτεραιότητα που αποδίδει η νέα ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Δε χρειάζεται να υπενθυμίσω τις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με αυτές τις χώρες. Και πρόθεσή μου είναι, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στους Άραβες Πρέσβεις, να επισκεφθώ όλες τις χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος σήμερα το βράδυ θα συζητήσουμε και την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή με το Ιράν για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα το διάλογο και τις διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη και θέλω να πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και μπορεί να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο.