28 Οκτ 2009

Όχι της Σερβικής Βουλής σε ομιλία Γκιούλ

Η ματαίωση της ομιλίας του τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από το βήμα της σερβικής Βουλής οφείλεται στην αλλαγή του προγράμματος της επίσκεψης του κ. Γκιουλ στο Βελιγράδι και όχι στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Σλάβιτσα Ντιούκιτς-Ντεγιάνοβιτς, επιχειρώντας να αντικρούσει τις φήμες περί σθεναρής αντίδρασης της κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πραγματοποίηση αυτής της ομιλίας. Σημειώνεται ότι τόσο ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Σερβία» όσο και του «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» θεωρούν ότι θα ήταν «ανέντιμο» να παρουσιαστεί στη Βουλή πρόεδρος χώρας που έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να έχει την ίδια μεταχείριση με τους πολιτικούς χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπως η Ρωσία.

Στο μεταξύ, το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας, με την οποία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή κατά των σερβικών εθνικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας, δίνοντας έμφαση στον εκσυγχρονισμό του αμυντικού δόγματος και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στην επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ, στη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στη διατήρηση των καλών σχέσεων με Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και με τις χώρες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική η συμμετοχή της Σερβίας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας, ενστερνιζόμενη τις κοινές δημοκρατικές αξίες.