18 Νοε 2009

Αρχίζει μέσα σε δύσκολο κλίμα η διαβαλκανική περιοδεία Δ. Δρούτσα

Η σημερινή πρώτη ημέρα της Βαλκανικής περιοδείας του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, είναι ημέρα πενθους για τη Σερβία, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, λόγω της κηδείας του Πατριάρχη Πάβλε. Παράλληλα η παρουσία του στο Βελιγράδι δυο ημέρες μετά τις συμφωνίες της Α. Μέρκελ με τον Μπ. Τάντιτς σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, σίγουρα μειώνουν την ελληνική προσπάθεια για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, σαν μέρος των Δυτ. Βαλκανίων, ως τα τέλη του 2014. Η κυβέρνηση της Σερβίας σε σχέση με την "Ελληνική πρόταση" έχει δυο σημεία αναφοράς. Το πρώτο, πως η πρόταση που περιφέρει στη φάση αυτή ο κ. Δρούτσας, είναι αμερικάνικης έμπνευσης. Το δεύτερο, πως ασχέτως του γεγονότος ότι αυτό την χαροποιεί, δεν είναι έτοιμη και δεν θέλει να βιαστεί να προετοιμαστεί.

Πιεσμένη το τελευταίο εξάμηνο από την οικονομική κρίση (απολύει το 1/4 του δημοσιο- υπαλληλικού δυναμικού της και μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπλλήλων) , τη Μόσχα και τη Δύση, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια ΄χει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναβίωσης των δεσμων της με το Κίνημα του Τρίτου Κόσμου, αναζητώντας πολιτική στήριξη στο Κόσοβο και οικονομική στις εξαγωγές της.

Στη φάση αυτή λοιπόν, δεν είναι σε θέση να στηρίξει πραγματικά την ελληνική προταση καθώς στην πραγμαικότητα θα σήμαινε πως επιλέγει σττόπεδο. Φυσικά, η επιλογή της είναι λανθασμένη. Γιατί δεν υπάρχει πλέον Τρίτος Κόσμος μιας και η κατάρρευση του τείχους δεν άφησε όρθιο τον δεύτερο. Αλλά αυτό ακόμη δεν είναι νοητό σε μεγάλο μέρος του σερβικού λαού και της ηγεσίας του: ό,τι δηαδή δεν μπορούν να διαλέγονται όπως επί Τίτο. Δεν είναι άλλωστε η Γιουγκοσλαβία αλλά η Σερβία.

Για τους λόγους πάντως που προαναφέραμε είναι αποφασισμένο, εδώ στο Βελιγράδι, πως θα πρέπει να στηρίξουν δημόσια την "πρόταση Παπανδρέου" (με τον οποίο άλλωστε, και χάρη στον Αλεξ Ρόντο) ο Μπ. Τάντις είναι ένας καλός φίλος. Στην πραγματικότητα όμως, είναι αποφασισμένοι να εξηγήσουν τις δυσκολίες ενός παρόμοιου εγχειρήματος. Γιατί πως θα πουν στη Μόσχα (που τους παραχωρεί 1 δις δολλάρια δάνειο) ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το ΝΑΤΟ (όρος για συμμετοχή στην ΕΕ) ή στην ΕΕ ότι δεν μπορούν να αρνηθούν τις ρωσικές προτάσεις (ακόμη κι αν το ΔΝΤ, τους κόψει το τελικό ποσό δανεισμού).

Η περίπτωση της Βοσνίας- Εργεζοβίνης

Στο Σαράγεβο, η επίσκεψη του Δ. Δρούτσα δείχνει πως δεν προκαλεί καμιά εντύπωση.

Οχι γιατί υπερβάλλουν σε αισθήματα έναντι της Ελλάδας αλλά γιατί την ίδια ώρα έχουμε στην πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας τη συνάντηση των 5 ηγετών της ΝΑ Ευρώπης όσο και τη συνάντηση του ΡΙC (Peace Implementation στο οποίο μετέχει η Τουρκία αλλά όχι εμείς. Μάλιστα η συνάντηση του PIC, είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς μπορεί να αποτελέσει απαρχή εξελίξεων στην Σερβική Δημοκρατία (RS) και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Με δεδομένη την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα -πιθανόν ακόμη και ανεξαρτησίας- αν για οποιονδήποτε λόγο θιγεί η ακεραιότητα της RS ή του πρωθυπουργού Μιλ. Ντόντικ ( για τον οποίο η Συνομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορεί για χρηματισμό - ο ίδιος μιλά για στημένο παιχνίδι), η πιθανή απόφαση για κυρώσεις οιουδήποτε είδους ίσως είναι το άναμα της φλόγας που θα οδηγήσει στην έκρηξη.

Η δύση κι εδώ συνολικά έχει προβλήματα. Επιθυμεί μέσω των αποτυχημένων, ως τώρα, συνομιλιών στο Μπούτμιρ, να καταργήσει τις συμφωνίες του Νταίητον, που αναγνωρίζουν την ύπαρξη της RS. Όμως οι διαφωνίες ανάμεσα στις απόψεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι μεγάλες, καθώς οι τελευταίες δεν επιθυμούν μια εκ νέου ανάμειξη στα ζητήματα της Βοσνίας. Η Ευρώπη θα επιθυμούσε ένα ενιαίο κράτος πριν ξεκινήσει τις όποιες διαδικασίες για προσαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων. Η Μόσχα, από την πλευρά της λέει στους σερβο- βόσνιους πως εχουν τη στήριξή της αλλά με τη σειρά της δεν επιθυμεί κρίση, που θα πάρει μορφή στρατιωτικής αντιπαράθεσης και φυσικά το Βελιγραδι στηρίζει τους συμπατριώτες του αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο.. Κόσοβο!

Σ' αυτή την κοχλάζουσα δεξαμενή της Βοσνίας θα φθάσει αύριο ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας προκειμένου να μιλήσει για ΕΕ... Θα τον κοιτούν μάλλον με το βλε΄μμα απλανές και ερωτηματικά κατά πόσον το Ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει σταθμίσει ορθά τη στιγμή της επίσκεψης. Φυσικά είναι ευγενείς και θα πουν ένα καλό λόγο, αλλά την επομένη στιγμή η ουσία του ταξιδιού θα ταφεί...

Αύριο το δεύτερο μέρος

Ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις

Να τερματίζεται η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και να τραυματίζεται σοβαρά η συνεργασία με Ρωσία, είναι το συμπέρασμα των συμφωνιών στις οποίες φαίνεται να προχώρησε ο υφυπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης, κατ' εντολη του Γ. Παπανδρέου και χωρίς ανάμειξη του υπ. Εξωτερικών. Οι πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να συμμετέχει μέσω ΝΑΤΟ στην αντιπυραυλική ασπίδα, στην Ευρώπη, που οργανώνουν οι ΗΠΑ από την εποχή του Τζορτζ Μπους, γεγονός που θα έχει και οικονομικές συνέπειες καθώς υπάρχουν σκέψεις για οικονομική συμμετοχή των χωρών που θα δεχθούν στο έδαφός τους τους αμερικανικούς πυραύλους και τους οποίους στην Ελλάδα, δεν θα ελέγχει το ΓΕΕΘΑ! Ενισχύεται επίσης,ο ρόλος της αμερικανικής βάσης στη Σούδα χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό και έναντι ποιου οφέλους. Παράλληλα, η χώρα μας θα έχει ενεργειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ για να σπάσει το μονοπώλιο (?) της Ρωσίας, εκτιμούν κυβερητικοί κύκλοι.

Σέρβο - Γερμανική ενεργειακή συμφωνία

Η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γερμανίας όσον αφορά την πορεία της στην ΕΕ. Αυτό επιβεβαίωσε η καγκελάριος Α.Μέρκελ τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στο Βερολίνο. Ο σέρβος πρόεδρος έχει κάνει ήδη «πολλά θαρραλέα βήματα», δήλωσε η Μέρκελ. Τώρα η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει κατ’ αρχάς να συναινέσουν όλοι οι εταίροι της ΕΕ σε μια σχετική εσωτερική συμφωνία. Στη συνέχεια θα μπορέσει να υποβληθεί αίτηση ένταξης της Σερβίας. Ο Τάντιτς, που ζήτησε τη γερμανική στήριξη, υποσχέθηκε να εντοπιστούν το ταχύτερο δυνατόν οι καταζητούμενοι εγκληματίες πολέμου και να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να εκπληρωθεί άλλη μία προϋπόθεση για την αίτηση ένταξης στην ΕΕ. Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου – δήλωσε ο Τάντιτς – αλλά θα αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις στη διένεξη. Η Μέρκελ και ο Τάντιτς τόνισαν ότι οι κοινές σχέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, κυρίως όσον αφορά την οικονομική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τάντιτς στο Βερολίνο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του ενεργειακού ομίλου RWE, της Σερβίας και του κρατικού σερβικού ενεργειακού ομίλου EPS, για την καλύτερη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας της ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Υπ. Οικονομίας η συμφωνία προβλέπει μελέτες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να αποτελέσει η συμφωνία έναυσμα και για άλλες οικονομικές συνεργασίες, όπως στον τομέα των μεταφορών ή των τηλεπικοινωνιών

Η Ευρώπη αμφισβητείται στους Γερμανικούς δρόμους!

Δεκάδες ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας τελούσαν χθες υπό κατάληψη ( και πολλά συνεχίζουν), ενώ φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ως αντίδραση στην προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με απράλληλο αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία. Στο Βερολίνο, όπου η διαδήλωση ξεκίνησε αργά χθες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο, εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 5.000 άτομα. Με τα συνθήματα στα πανώ τους, οι διαδηλωτές απαιτούσαν "χρήματα για την παιδεία και όχι για τις τράπεζες" και "δωρεάν παιδεία για όλους".

Η φοιτητική κινητοποίηση, που έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα, έχει επεκταθεί σε πενήντα περίπου ΑΕΙ. Πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες σε δεκάδες άλλες πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάντονται το Μόναχο, η Χαϊδελβέργη, η Κολωνία και το Αμβούργο.

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν ιδίως την εφαρμογή της συμφωνίας της Μπολόνιας, που εναρμονίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις ανώτατες σπουδές στη βάση ενός κοινού μοντέλου πτυχίο - μάστερ - ντοκτορά και ενός ομοιογενούς τρόπου απόκτησής τους. Το γεγονός αυτό συνιστά μείζονα αλλαγή για τη Γερμανία, όπου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο φοιτητές ηλικίας 28-29 ετών να κάθονται στα έδρανα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους με τον ρυθμό που επιθυμούν.

Ανησυχούν στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, στελέχη της Ευρωπαίκής Επιτροπής, εκδήλωναν για πρώτη φορά την σοβαρή ανησυχία τους σχετικά με τις αντιδράσεις των γερμανών φοιτητών καθώς φοβούνται πως οι κινητοποιήσεις τους μπορεί ν αποτελέσουν την απαρχή μιας διαδικασίας αναθεώρησης της Συμφωνίας της Μπολόνιας, γεγονός που θα κοστίσει δισ ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμί μιας και στη βάση αυτής της συμφωνίας έχουν μέχρι σήμερα παραχθεί εκατοντάδες αποφάσεις συμόρφωσης με αυτήν σε εθνικό επίπεδο των κρατών- μελών.

Αλβανικό αίτημα για ΕΕ στην Επιτροπή

Η Αλβανία πργαματοποίησε το πρώτο σημαντικό βήμα καθ’ οδόν προς την ένταξή της στην Ε.Ε. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προώθησαν προς εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αίτηση ένταξης της Αλβανίας χθες στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή θα σταθμίσει τώρα πλέον τα υπέρ και τα κατά μίας πιθανής ένταξης. Εάν ταχθεί υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., το Συμβούλιο των Υπουργών θα μπορεί να αποφασίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τότε θα περάσουν, σε κάθε περίπτωση, μήνες. Και μόνο, πάντως, το γεγονός, ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται του θέματος σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης.

Επιμενει το ΝΑΤΟ σε αύξηση δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, εκτίμησε σήμερα ότι σύντομα πρέπει να ανακοινωθεί ουσιαστική αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της μεταφοράς στους Αφγανούς της ευθύνης της ασφάλειας από το 2010.Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας, που συνεδριάζει από την Παρασκευή στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, ο Α. Ρασμούσεν εξήγησε ότι αναμένει «εντός ορισμένων εβδομάδων» συμφωνία σχετικά με την αποστολή ενισχύσεων.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσει επί «μίας προσέγγισης, με στόχο την αντεπίθεση κατά των ισλαμιστών μαχητών, με ουσιαστική αύξηση των δυνάμεων», δήλωσε ο Α. Ρασμούσεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα των στρατηγών των ΗΠΑ για αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών ως ενίσχυση.

«

Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε σε θέση και θα πρέπει να αρχίσουμε από το επόμενο έτος να μεταφέρουμε στις αφγανικές δυνάμεις περισσότερες ευθύνες επί θεμάτων ασφαλείας
», δήλωσε.«Θα το πράξουμε, όταν θα είναι δυνατό, συντονισμένα και αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε σταδιακά στην κατεύθυνση της ανάληψης ενός υποστηρικτικού ρόλου»,

και όχι απκλειστικά στα πεδία των μαχών, εκτίμησε.