18 Νοε 2009

Η Ευρώπη αμφισβητείται στους Γερμανικούς δρόμους!

Δεκάδες ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας τελούσαν χθες υπό κατάληψη ( και πολλά συνεχίζουν), ενώ φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ως αντίδραση στην προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με απράλληλο αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία. Στο Βερολίνο, όπου η διαδήλωση ξεκίνησε αργά χθες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο, εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 5.000 άτομα. Με τα συνθήματα στα πανώ τους, οι διαδηλωτές απαιτούσαν "χρήματα για την παιδεία και όχι για τις τράπεζες" και "δωρεάν παιδεία για όλους".

Η φοιτητική κινητοποίηση, που έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα, έχει επεκταθεί σε πενήντα περίπου ΑΕΙ. Πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες σε δεκάδες άλλες πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάντονται το Μόναχο, η Χαϊδελβέργη, η Κολωνία και το Αμβούργο.

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν ιδίως την εφαρμογή της συμφωνίας της Μπολόνιας, που εναρμονίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις ανώτατες σπουδές στη βάση ενός κοινού μοντέλου πτυχίο - μάστερ - ντοκτορά και ενός ομοιογενούς τρόπου απόκτησής τους. Το γεγονός αυτό συνιστά μείζονα αλλαγή για τη Γερμανία, όπου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο φοιτητές ηλικίας 28-29 ετών να κάθονται στα έδρανα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους με τον ρυθμό που επιθυμούν.

Ανησυχούν στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, στελέχη της Ευρωπαίκής Επιτροπής, εκδήλωναν για πρώτη φορά την σοβαρή ανησυχία τους σχετικά με τις αντιδράσεις των γερμανών φοιτητών καθώς φοβούνται πως οι κινητοποιήσεις τους μπορεί ν αποτελέσουν την απαρχή μιας διαδικασίας αναθεώρησης της Συμφωνίας της Μπολόνιας, γεγονός που θα κοστίσει δισ ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμί μιας και στη βάση αυτής της συμφωνίας έχουν μέχρι σήμερα παραχθεί εκατοντάδες αποφάσεις συμόρφωσης με αυτήν σε εθνικό επίπεδο των κρατών- μελών.