18 Νοε 2009

Αρχίζει μέσα σε δύσκολο κλίμα η διαβαλκανική περιοδεία Δ. Δρούτσα

Η σημερινή πρώτη ημέρα της Βαλκανικής περιοδείας του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, είναι ημέρα πενθους για τη Σερβία, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, λόγω της κηδείας του Πατριάρχη Πάβλε. Παράλληλα η παρουσία του στο Βελιγράδι δυο ημέρες μετά τις συμφωνίες της Α. Μέρκελ με τον Μπ. Τάντιτς σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, σίγουρα μειώνουν την ελληνική προσπάθεια για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, σαν μέρος των Δυτ. Βαλκανίων, ως τα τέλη του 2014. Η κυβέρνηση της Σερβίας σε σχέση με την "Ελληνική πρόταση" έχει δυο σημεία αναφοράς. Το πρώτο, πως η πρόταση που περιφέρει στη φάση αυτή ο κ. Δρούτσας, είναι αμερικάνικης έμπνευσης. Το δεύτερο, πως ασχέτως του γεγονότος ότι αυτό την χαροποιεί, δεν είναι έτοιμη και δεν θέλει να βιαστεί να προετοιμαστεί.

Πιεσμένη το τελευταίο εξάμηνο από την οικονομική κρίση (απολύει το 1/4 του δημοσιο- υπαλληλικού δυναμικού της και μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπλλήλων) , τη Μόσχα και τη Δύση, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια ΄χει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναβίωσης των δεσμων της με το Κίνημα του Τρίτου Κόσμου, αναζητώντας πολιτική στήριξη στο Κόσοβο και οικονομική στις εξαγωγές της.

Στη φάση αυτή λοιπόν, δεν είναι σε θέση να στηρίξει πραγματικά την ελληνική προταση καθώς στην πραγμαικότητα θα σήμαινε πως επιλέγει σττόπεδο. Φυσικά, η επιλογή της είναι λανθασμένη. Γιατί δεν υπάρχει πλέον Τρίτος Κόσμος μιας και η κατάρρευση του τείχους δεν άφησε όρθιο τον δεύτερο. Αλλά αυτό ακόμη δεν είναι νοητό σε μεγάλο μέρος του σερβικού λαού και της ηγεσίας του: ό,τι δηαδή δεν μπορούν να διαλέγονται όπως επί Τίτο. Δεν είναι άλλωστε η Γιουγκοσλαβία αλλά η Σερβία.

Για τους λόγους πάντως που προαναφέραμε είναι αποφασισμένο, εδώ στο Βελιγράδι, πως θα πρέπει να στηρίξουν δημόσια την "πρόταση Παπανδρέου" (με τον οποίο άλλωστε, και χάρη στον Αλεξ Ρόντο) ο Μπ. Τάντις είναι ένας καλός φίλος. Στην πραγματικότητα όμως, είναι αποφασισμένοι να εξηγήσουν τις δυσκολίες ενός παρόμοιου εγχειρήματος. Γιατί πως θα πουν στη Μόσχα (που τους παραχωρεί 1 δις δολλάρια δάνειο) ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το ΝΑΤΟ (όρος για συμμετοχή στην ΕΕ) ή στην ΕΕ ότι δεν μπορούν να αρνηθούν τις ρωσικές προτάσεις (ακόμη κι αν το ΔΝΤ, τους κόψει το τελικό ποσό δανεισμού).

Η περίπτωση της Βοσνίας- Εργεζοβίνης

Στο Σαράγεβο, η επίσκεψη του Δ. Δρούτσα δείχνει πως δεν προκαλεί καμιά εντύπωση.

Οχι γιατί υπερβάλλουν σε αισθήματα έναντι της Ελλάδας αλλά γιατί την ίδια ώρα έχουμε στην πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας τη συνάντηση των 5 ηγετών της ΝΑ Ευρώπης όσο και τη συνάντηση του ΡΙC (Peace Implementation στο οποίο μετέχει η Τουρκία αλλά όχι εμείς. Μάλιστα η συνάντηση του PIC, είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς μπορεί να αποτελέσει απαρχή εξελίξεων στην Σερβική Δημοκρατία (RS) και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Με δεδομένη την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα -πιθανόν ακόμη και ανεξαρτησίας- αν για οποιονδήποτε λόγο θιγεί η ακεραιότητα της RS ή του πρωθυπουργού Μιλ. Ντόντικ ( για τον οποίο η Συνομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών κατηγορεί για χρηματισμό - ο ίδιος μιλά για στημένο παιχνίδι), η πιθανή απόφαση για κυρώσεις οιουδήποτε είδους ίσως είναι το άναμα της φλόγας που θα οδηγήσει στην έκρηξη.

Η δύση κι εδώ συνολικά έχει προβλήματα. Επιθυμεί μέσω των αποτυχημένων, ως τώρα, συνομιλιών στο Μπούτμιρ, να καταργήσει τις συμφωνίες του Νταίητον, που αναγνωρίζουν την ύπαρξη της RS. Όμως οι διαφωνίες ανάμεσα στις απόψεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι μεγάλες, καθώς οι τελευταίες δεν επιθυμούν μια εκ νέου ανάμειξη στα ζητήματα της Βοσνίας. Η Ευρώπη θα επιθυμούσε ένα ενιαίο κράτος πριν ξεκινήσει τις όποιες διαδικασίες για προσαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων. Η Μόσχα, από την πλευρά της λέει στους σερβο- βόσνιους πως εχουν τη στήριξή της αλλά με τη σειρά της δεν επιθυμεί κρίση, που θα πάρει μορφή στρατιωτικής αντιπαράθεσης και φυσικά το Βελιγραδι στηρίζει τους συμπατριώτες του αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο.. Κόσοβο!

Σ' αυτή την κοχλάζουσα δεξαμενή της Βοσνίας θα φθάσει αύριο ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας προκειμένου να μιλήσει για ΕΕ... Θα τον κοιτούν μάλλον με το βλε΄μμα απλανές και ερωτηματικά κατά πόσον το Ελληνικό ΥΠΕΞ, έχει σταθμίσει ορθά τη στιγμή της επίσκεψης. Φυσικά είναι ευγενείς και θα πουν ένα καλό λόγο, αλλά την επομένη στιγμή η ουσία του ταξιδιού θα ταφεί...

Αύριο το δεύτερο μέρος