13 Σεπ 2009

Για τεχνικούς λόγους τα σημερινά κείμενα της 14ης Σπετεμβρίου δημοσιεύονται στη συνέχει με χθεσινή ημερομηνία. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Απόψεις Πρέσβεως κου Πουκαμισά

Δημοσιεύουμε την επιστολή - παρέμβαση του πρέσβη μας στο Βουκουρέστι Γ. Πουκαμισά που θεωρήσαμε σοβαρή πολιτική και διπλωματική παρέμβαση στις τρέχουσες εξελίξεις.

Βουκουρέστι, 09/09/2009

Aγαπητοί συνάδελφοι,

καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, σε ό,τι αφορά στην πορεία των συμφερόντων και επιδιώξεών μας στα εξωτερικά, οι επερχόμενες εκλογές, μέχρι τον σχηματισμό και την εγκατάσταση κυβερνήσεως, σηματοδοτούν περίοδο ασάφειας.

Στις περιστάσεις αυτές, ο ρόλος και η δράση της Ε.Δ.Υ, ως της οργανωμένης έκφρασης των Ελλήνων διπλωματικών, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η Ε.Δ.Υ., άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, έχει κατοχυρώσει υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας και ακτινοβολίας-πέραν των γνώριμων συντεχνιακών συνηθειών-το οποίο επιτρέπει αλλά και επιβάλλει να έχουμε λόγο υπεύθυνο και παρουσία. Δεν πρέπει να έχουμε σοβαρή αμφιβολία, υπό το φως μάλιστα ιστορικής εμπειρίας, παλαιότερης και πλέον πρόσφατης, ότι διάφοροι παράγοντες θα σκεφθούν να αξιοποιήσουν τυχόν έλλειψη πηδαλιούχου, κατά τη μεταβατική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για να πλήξουν τους άξονες της πολιτικής μας, και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, που θα δρομολογούν στην συνέχεια επιλογές.

Δεν είναι, αίφνης, η καλύτερη ημερομηνία, η 5η Οκτωβρίου, που η περισπούδαστη International Crisis Group, διάλεξε να παρουσιάσει στην Αθήνα, την τελευταία έκθεσή της.
Οι διπλωματικοί δεν είμαστε «κυβερνώσα δημόσια υπηρεσία». Έχουμε όμως καθήκον, μέσα στην δίνη της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, να αναδείξουμε τις σταθερές, τις σημαδούρες της εθνικής πολιτικής, σχετικά με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, την Κύπρο, την π.Γ.Δ.Μ και το Κόσοβο. Στην περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία δοκιμάζονται οι αρμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η εντός αυτής λειτουργία μας, πολυμερώς και διμερώς, ο διπλωματικός κλάδος καλείται, αντί προσωπικών αποδράσεων, να σταθεί όρθιος να ακυρώσει το παιχνίδι όσων επιχειρούν κατά των ελληνικών συμφερόντων στην Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση μας, ως διπλωματικών, οφείλει να υπαγορεύεται από αφοσίωση στα συμφέροντα του κράτους και του έθνους, ετοιμότητα αγαστής συνεργασίας με και υπό την κυβέρνηση που θα αναδείξει η ψήφος του ελληνικού λαού και πνεύμα προβλεπτικό, ώστε να αποφεύγουμε παγίδες που ελλοχεύουν και να μην εκτελέσουμε αστόχαστα, την παρτιτούρα που γράφουν άλλοι, αλλά να ακολουθήσουμε το δικό μας πρόγραμμα και σχέδιο.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Γεώργιος Διον. Πουκαμισάς
ΠΥΑ΄

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 33

Μάθαμε ότι από σειρά Προξενικών Αρχών και με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης, μεταφέρθηκαν στα ταμεία του ΥΠΕΞ περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ (από προξενικές πράξεις και βίζες) προκειμένου να ενισχυθούν τα οικονομικά του υπουργείου και να λειτουργήσει στην προεκλογική περίοδο μετά την καταθλιπτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από το management της «Ντόρας και των φίλων της». Ωστόσο εκφράζονταν από διπλωματικούς ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης καθώς όπως είναι γνωστό σε πολλές από τις χώρες απ’ όπου απεστάλησαν χρήματα, απαγορεύεται η εξαγωγή χρηματικών ποσών χωρίς την άδεια των τοπικών αρχών, που δεν ελήφθη!

· Η κυρία Μπακογιάννη ακούστηκε πως ταξιδεύει με το κυβερνητικό Learjet ανά την Ελλάδα, για προεκλογικούς λόγους. Τι μας λες κυρία Ντόρα; Δεν μπορείς να πας με το αεροπλάνο της γραμμής; Με τέτοια κρίση όπως λέτε και κάνετε τέτοιες σπατάλες; Αι στο καλό κυρία μου... Παράλληλα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία Ενημέρωσης για την προβολή της. Πότε σταματά αυτό; Ή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του προεκλογικού αγώνα;

Λένε: SIEMENS, Siemens είσαι εδώ;

· Ετοίμαζε ο υφυπεξ κ. Βαρβιτσιώτης, επιχειρηματικές αποστολές μέσα στον Σεπτέμβριο στο ΥΠΕΞ, την Πολωνία και το Καζαχστάν. Τώρα αυτές πήγαν … περίπατο με τις εκλογές και στη συνέχεια κανείς δεν ξέρει ποιος υφυπουργός θα τις συνοδεύσει. Πάντως ο… Βαρβιτσιώτης αποκλείεται!

Ο Θ. Κασσίμης αποφάσισε να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές ενώ όλα δείχνουν ότι αδυνατεί να εκλεγεί. Την τελευταία φορά ήρθε τελευταίος και παραπονιόταν ότι κάποια «κολλητή» του τον … ξεγέλασε υποσχόμενη του ψήφους. Τώρα πάλι γιατί την π[πιστεύει; Μήπως για να μη χάσει την ψήφο του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε περίπτωση … εκλογικού «θαύματος»;

· ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια τι συζήτησε ο Επιτετραμμένος μας στην Άγκυρα, Δημήτρης Τουλούπας, στη διάρκεια δείπνου με διπλωμάτες χώρας ενδιαφερόμενης για «άμεση λύση» του Κυπριακού;

Την περασμένη Τετάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μέλη της πρωτοβουλίας “The Elders”, και συγκεκριμένα τον πρώην Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ και πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Lakhdar Brahimi, και την πρώην Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Δρα Gro Brundtland. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια ακόμη «ανεξάρτητη» πρωτοβουλία με έδρα το Λονδίνο, που στήθηκε για την επιβολή του «σχεδίου Ανάν» από την κλειδαρότρυπα!

· Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ. Ένας ακόμη της διπλωματικής υπηρεσίας χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη

Σημαντικές αλλαγές επήλθαν με απόφαση του τούρκου ΥΠΕΞ, κ. Νταβούτογλου, στο Τουρκικό ΥΠΕΞ, στη Διεύθυνση Ελλάδας, Κύπρου αλλά και στη Διεύθυνση Αέρος/Θαλάσσης. Ο τούρκος υπουργός απομάκρυνε – όλα δείχνουν- τον σκληρό Μπουρκάν Οζ από τη Διεύθυνση Κυπριακού (θεωρώντας τον «όργανο» του βαθέως κράτους) κι έφερε τον πλέον ελαστικό Κερίμ Ουράς, προκειμένου να «κάνει παιχνίδι». Απομακρύνθηκε επίσης και ο Μπερκί Ντιμπέκ και η θέση του δόθηκε στον ως τώρα πρέσβη της Τουρκίας στην Στοκχόλμη Νετσίπ Εγκούζ. Στη διεύθυνση Αέρος/Θαλάσσης ανέλαβε ο Βασάτ Ορτούρκ και στα Αεροπορικά ο Κεβίν Αλπ. Απομακρύνθηκε ακόμη και ο γνωστός μας κ. Απακάν ενώ νέος υφυπουργός ανέλαβε ο Φεριντάν Σινιρλίογλου.

· Αλήθεια τι γύρευε την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές η διευθύντρια ραδιοφωνίας της ΝΕΤ, Ευτυχία Αηδιλίνη, στο Γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη, όπου έφθασε με τη συνοδεία του Νικήτα Κακλαμάνη. Την ίδια ημέρα παραιτήθηκε και ο διευθυντής του 9.84, Γιάννης Πολίτης. Έχουν τα δυο ζητήματα σχέση;

Συλλυπητήρια εκφράστηκαν από πολλούς, και από την υπουργό για τον θάνατο του πρώην υπηρεσιακού ΥΠΕΞ, Γ. Παπούλια, που εδώ και λίγα χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Η υπουργός τόνισε: «Εκφράζω την οδύνη μου για το θάνατο του Γεωργίου Παπούλια. Η είδηση αυτή μας συγκλόνισε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.

Ο Γεώργιος Παπούλιας, κορυφαίος Διπλωματικός, διατελέσας, μεταξύ άλλων, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτων και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, υπηρέτησε την πατρίδα δύο φορές από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Από όλες τις θέσεις υψηλής ευθύνης που του ανατέθηκαν, εργάσθηκε με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και αξιομνημόνευτη παρρησία, με νηφαλιότητα και ήθος και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η πολύτιμη προσφορά του Γεωργίου Παπούλια ήτο αδιάπτωτη και συνεχίσθηκε και μετά την αποχώρησή του από την Διπλωματική Υπηρεσία….»

· Ένα εξαιρετικό κείμενο υπέβαλλε ο Πρέσβης Γ. Πουκαμισάς στους συναδέλφου του μέλη της ΕΔΥ, στο οποίο αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις (εκλογικές και διπλωματικές). Το κείμενο του βρίσκεται στο site της ΕΔΥ αλλά μπορείτε να το διαβάσετε στο σύνολό του και σε δικό μας δημοσίευμα. Ανάμεσα στ’ άλλα δίνει και μια ενδιαφέρουσα είδηση. Πως μια ημέρα μετά τις εκλογές η «περισπούδαστη International Crisis Group, διάλεξε να παρουσιάσει στην Αθήνα, την τελευταία έκθεσή της». Να συμπληρώσω εγώ πως πρόκειται για Αμερικάνικη οργάνωση, δήθεν ΜΚΟ, της οποία τη δραστηριότητα παρακολουθεί θετικά τόσο ο Άλεξ Ρόντος όσο και υπερκείμενος αυτού Γ. Παπανδρέου

Δεν μπορώ να κρατηθώ και θα ρωτήσω περιμένοντας μια απάντηση, ειδικά τώρα που είναι προεκλογική περίοδος γιατί αλλιώς δικαιούμαι να έχω αμφιβολίες για την τάξη των πραγμάτων: Η εταιρία ΚΑΠΑ Research, πραγματοποίησε με εντολή της υπουργού από το 2007, έρευνα για τον «Ελληνισμό της Διασποράς» αλλά και σχετικά με την αξιολόγηση των Γραφείων ΟΕΥ στο σύνολο των Πρεσβειών. Το ερώτημα μου είναι αν η ίδια εταιρία σχετίζεται με ορισμένες έρευνες για την αποδοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εκλογικό σώμα κι αν αυτό αληθεύει, τι κόστισαν και πώς και πότε εξοφλήθηκαν… Τώρα να σας πως ότι με τα κριτήρια που διεξήχθη η έρευνα για τα Γραφεία ΟΕΥ, καλύτερο γραφείο υποδείχθηκε αυτό της Καμπέρας στην Αυστραλία που δεν έχει να επιδείξει τίποτε μιας κι Έλληνες επιχειρηματίες δεν καταφεύγουν στην μακρινή… ήπειρο!

Δίκη στις ΗΠΑ ξεσκέπάζει την Τουρκία

Ήταν γνωστό στους ασχολούμενους με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ότι η Τουρκία είχε απλώσει εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ ένα τεράστιο δίχτυ, μέσω εταιριών λόμπι και εξαγορών σημαντικών ατόμων με σκοπό τόσο να προβάλλει τις θέσεις της, όσο και να συγκεντρώνει πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές πληροφορίες χρήσιμες στον σχεδιασμό της πολιτικής της, κυρίως όμως προκειμένου να «πουλά» τον εαυτό της στις εκάστοτε Αμερικανικές κυβερνήσεις σαν … απαραίτητο εταίρο. Πρόσφατα όμως στη διάρκεια μιας δίκης του πρώην πράκτορα του FBI, Sibel Edmonds, που κατηγορείται για δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών που είχε από την δράση του σαν μέλος του FBI, έγινε αντιληπτό το μέγεθος του κατασκοπευτικού ιστού που είχε δημιουργήσει η Άγκυρα και που βασιζόταν στις εξαγορές Γερουσιαστών, ακαδημαϊκών, στρατιωτικών και πολιτικών με αντάλλαγμα πληροφορίες, χρήματα και … σεξ! ΟΙ Ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους τώρα ένα «θησαυρό» που ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουν αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν εξαιρετικές αμφιβολίες για το αν θα τις χρησιμοποιήσει μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που επιθυμεί πρωτίστως «στενές σχέσεις» με την Ουάσιγκτον, έχοντας ζητήσει να τις ανατεθούν «καθήκοντα» στη Μ. Ανατολή! Οπότε μια πρώτη προσπάθεια ανήκει στα blog και στα sites, προκειμένου να γίνει γνωστό το εύρος της τουρκικής κατασκοπείας. Στη συνέχεια σας προσφέρουμε μέρος από μια κατάθεση ενός μάρτυρα στη δίκη:

ΕΡΩΤ: Είναι εν γνώσει σας ότι η Τουρκική κυβέρνηση ενισχύει πανεπιστημιακές έδρες, όπως στο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και σε άλλες θέσεις;

ΑΠΑΝΤ:… κι όχι μόνο αυτό. Ορισμένοι από τους ακαδημαϊκούς ειδικούς έχουν στρατολογηθεί και σαν πράκτορες που κλέβουν στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ και σχετιζόμενες πληροφορίες λόγω του ότι διαθέτουν βαθμό ασφαλείας έχοντας πάρει θέσεις σε υψηλού επιπέδου Ινστιτούτα και ένα καλό παράδειγμα είναι ο “Οργανισμός RAND” και ο καθηγητής Sabri Sayari στο Georgetown University, που έκλεψε μυστικά αξίας δεκάδων εκατομμύριων δολαρίων, έχοντας στρατολογήσει άτομα που είχαν υποδειχθεί σε αυτόν από ανωτέρους του και το έκανε αυτό όντας μέλος του RAND, το 2002. Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός ακαδημαϊκού ειδικού που στρατολόγησαν.

ΕΡΩΤ: Και πως έγινε η στρατολόγηση; Με χρήματα κι άλλα μέσα;

ΑΠΑΝΤ: Χρήματα και ορισμένες φορές σε συνδυασμό χρημάτων, πληροφοριών και σεξουαλικών διευκολύνσεων.

***Τα Πρακτικά της δίκης με χιλιάδες πληροφορίες για την Τουρκική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μπορούν να σας αποσταλούν αν μας το ζητήσετε στο dimyiannis@gmail.com

Εκνευρισμός ΠΑΣΟΚ για το «Μακεδονικό, επιμένει στο ψαλίδισμα των Ελληνικών απαιτήσεων!

Εκνευρισμό έφερε στο ΠΑΣΟΚ η επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με το «Μακεδονικό» καθώς οι αναφορές του Α. Λοβέρδου σε συνέντευξή του έδειχναν ότι εγκαταλείπονται οι θέσεις σχετικά με το «erga omnis», δηλαδή το πακέτο μέτρων που καλούνται να υλοποιήσουν τα Σκόπια προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, όπως αυτό υποστηρίχθηκε από τον Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, παρά την απάντηση Λοβέρδου ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να κάνει ανακοινώσεως για το θέμα αυτό στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις καταγγελίες της ΝΔ.

Στο μεταξύ ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, περί αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα και προσπαθώντας, εναγωνίως να βρει διέξοδο, πιάνεται από τα μαλλιά της. Η ΝΔ δεν διστάζει να θέτει σε διακινδύνευση τα εθνικά μας θέματα, βάζοντάς τα στο επίκεντρο και την ένταση του προεκλογικού αγώνα και χρησιμοποιώντας την προσφιλή της μέθοδο, της διαστρέβλωσης και της παραποίησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο εκπρόσωπός της, ξεχνώντας τις παραλείψεις, τα λάθη, την έλλειψη τακτικής και στρατηγικής, που χαρακτήρισε την περίπου εξαετή διακυβέρνηση αυτής της κυβέρνησης και που κατέστησαν την Ελλάδα, από πρωτοπόρο, ουραγό των διεθνών εξελίξεων, ψελλίζουν λόγο ψευδό-επικοινωνιακό, μήπως και αυξήσουν τη συσπείρωσή τους και μαζέψουν καμία ψήφο. Από την ιδιότητα του απόντα από τις διεθνείς εξελίξεις και του κοσμοπολίτη, που ξεχνά τα προβλήματα της Ελλάδας και επαίρεται από τις διεθνείς σχέσεις, περιπίπτουν στο ρόλο του εθνικιστή των δεκαετιών του 1950 και 1960, ξαναβρίσκοντας βέβαια τον ακροδεξιό εαυτό τους.

Ας δούμε, όμως, τι ισχυρίζεται η ΝΔ:

α. Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει ένα ρόλο πρωτοποριακό στα Δυτικά Βαλκάνια, ούτως ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και οι κίνδυνοι που απειλούν και τη χώρα μας και συνεπώς, τη θέση ότι, παρά το αρνητικό γεγονός πως, ηγέτης των Σκοπίων είναι ένας ακραίος εθνικιστής, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει πως με τα Σκόπια έχουμε μόνο ένα θέμα - αυτό του ονόματος - τη θεωρούν κρυφή ατζέντα, ενώ είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους από το 1995 και την επαναλαμβάνουν όλοι οι Έλληνες υπουργοί των Εξωτερικών και πρωθυπουργοί, από το 1995 έως και σήμερα. Και ιδιαίτερα ο κ Καραμανλής και η κυρία Μπακογιάννη. Συνεπώς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., σήμερα, υπέπεσε σε σοβαρότατο και αδικαιολόγητο, αφού ο ίδιος είναι διπλωμάτης, ολίσθημα.

β. Την πληροφορία ότι το 2001 είχε φτάσει η χώρα πολύ κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια – που δεν επιτεύχθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου που μεσολάβησε εκεί - και την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη από τότε καταστήσει δημόσιο κτήμα, τη βλέπει σήμερα η Ν.Δ. ως αφορμή για να διατυπώσει αιτιάσεις περί ύπαρξης κρυφής ατζέντας! Το επιχείρημα αυτό θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό, επειδή αφορά τα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα .

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα, παράλληλα με την αυστηρή και ανυποχώρητη υποστήριξη της θέσης του για την εθνική κόκκινη γραμμή, με βάση την οποία θα λυθεί το Σκοπιανό, μπορεί και πρέπει να επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση απέναντι σε ορισμένα προβλήματα ελαχίστων υπερηλίκων προσώπων.

Η τελευταία ευκαιρία ή η δεύτερη φάση του σχεδίου Ανάν

Φτάσαμε στο σήμερα επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Δηλαδή μας ειδοποίησαν από την αρχή κιόλας της υπόθεσης ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη ευκαιρία για λύση και ότι το τρένο θα φύγει. Σαν να είναι η Κιβωτός του Νώε, όχι ένα ευλογημένο τρένο. Όποιος ανέβει ανέβηκε. Όποιος δεν ανέβει κάηκε. Είναι σαν το τέλος του κόσμου αυτό που αποκαλούν «τελευταία ευκαιρία». Αλλά σκεφτείτε και εσείς λίγο σαν εκείνους τους «σοφούς» που ήρθαν να μας συμβουλεύσουν. Αυτό το μήνυμα σε ποιον απευθύνεται πιο πολύ; Σε όλους μας; Σε όλους τους Κύπριους δηλαδή; Δεν νομίζω. Αν κοιτάξουμε τις εξελίξεις, αυτό λέγεται πιο πολύ για τους Ελληνοκύπριους. Και δεν είναι προειδοποίηση. Μυρίζει απειλή ουσιαστικά. Αλλά μερικοί Ελληνοκύπριοι ηγέτες δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό ακόμα. Το εκλαμβάνουν ως προειδοποίηση που γίνεται και στις δύο πλευρές. Και γι αυτό λένε και εκείνοι συνεχώς ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Κι όμως, δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς τον Μαρξ ή τον Ένγκελς για να μάθει ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες όσο ζει κάποιος. Ούτε τον Bertrand Russell. Όπως οι δρόμοι δεν λειώνουν με το περπάτημα, έτσι και οι λύσεις δεν τελειώνουν με το ψάξιμο. Το γνωρίζουν αυτό και εκείνοι που μας λένε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρουν. Όμως, παρά ταύτα μας το λένε. Γιατί; Διότι υπάρχει και κάτι άλλο που ξέρουν. 'Αλλο πράγμα επιθυμούν. Ετοιμάζουν το έδαφος γι αυτό. Τη φωλιά για ένα άλλο λιοντάρι. Και για να μην τους ρωτήσει κανείς στο μέλλον «γιατί εκτρέφεις ένα λιοντάρι», σκαρφίζονται από τώρα ένα κάλυμμα.
Ουσιαστικά έτσι ήταν και στο σχέδιο Ανάν. Αυτό το σχέδιο είχε ετοιμαστεί για τη μία πλευρά μόνο, όχι και για τις δύο. Ο ουσιαστικός στόχος δεν ήταν να υπάρξουν δύο «ναι». Δεν χρειαζόταν να ήταν μάντης κάποιος για να μπορέσει να προβλέψει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα έλεγε «όχι» σε αυτό το σχέδιο κατά το δημοψήφισμα. 'Άλλωστε αυτό ήταν το επιθυμητό. Και εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία. Κερδισμένη ήταν η Τουρκία και χαμένοι οι Κύπριοι. Και η παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης φαίνεται σαν μια συνέχεια εκείνου του σχεδίου. Η δεύτερή του φάση. Στην πρώτη φάση η Τουρκία απαλλάχτηκε από τις αμαρτίες της στο νησί και κέρδισε ένα χαρτί αθωότητας. Στη δεύτερη φάση είναι η σειρά της ΤΔΒΚ. Οι μαέστροι της ορχήστρας της Κύπρου εφάρμοζαν πάντα σε φάσεις τα σχέδιά τους μέχρι σήμερα. Το 1963 μοίρασαν μερικώς το νησί. Το 1974 έβγαλαν το μαχαίρι και το μοίρασαν γεωγραφικά. Αν δεν καταφέρουμε να παραμερίσουμε τα σχέδιά τους, έτσι θα γίνει και τώρα.
Μας λένε συνεχώς ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία». Τι θα γίνει, λέει, αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία; Το διαδίδουν οι διπλωμάτες που βρίσκονται στο νησί. Έστω και αν δεν αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ, θα γίνει τουλάχιστον Ταϊβάν. Θα φορτωθεί η ευθύνη για τη μη λύση και πάλι στην ελληνική πλευρά όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν και αυτή τη φορά, λένε, θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Για παράδειγμα, λέει, θα αρθεί η απομόνωση. Θα αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς την Τύμπου. Θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου για τον κόσμο. Θα αρθεί το εμπάργκο στον αθλητισμό, θα αρθεί και το εμπάργκο στις εξαγωγές. Καταλάβατε τι σημαίνει «τελευταία ευκαιρία» και για ποιον είναι; Λένε ανοικτά στην ελληνική πλευρά το εξής: «Είτε θα αποδεχτείς τους τουρκικούς όρους στο τραπέζι είτε εμείς δεν θα ευθυνόμαστε (για το τι θα γίνει ύστερα)». Είμαι στ αλήθεια περίεργος να δω πώς θα βγει ο Χριστόφιας μέσα από αυτό το τούνελ. Επιπλέον, η θέση της Τουρκίας στον κόσμο είναι πολύ πιο ισχυρή σε σύγκριση με πέντε χρόνια προηγουμένως. Εκείνοι που έκαναν ό,τι μπορούσαν γιΆ αυτήν πριν πέντε χρόνια, τώρα θα κάνουν και περισσότερα. Δεν πρόκειται να τη δυσαρεστήσουν. Δεν θα τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Όπως δεν καίνε το πάπλωμα ολόκληρο για έναν ψύλλο, δεν πρόκειται να κάψουν την Τουρκία για την Κύπρο.
Η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι θα βγει περισσότερο κερδισμένη όχι από τη λύση σε αυτή τη διαδικασία, αλλά από τη μη λύση. Όχι οι Τουρκοκύπριοι φυσικά. Εκείνοι που κυριαρχούν στο βόρειο τμήμα τού νησιού. Θα δοθεί παράταση στη διαίρεση για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα. Μέχρι που να έρθει η σειρά μιας νέας ευκαιρίας
.

Μάριος Ευρυβιάδης