13 Σεπ 2009

Απόψεις Πρέσβεως κου Πουκαμισά

Δημοσιεύουμε την επιστολή - παρέμβαση του πρέσβη μας στο Βουκουρέστι Γ. Πουκαμισά που θεωρήσαμε σοβαρή πολιτική και διπλωματική παρέμβαση στις τρέχουσες εξελίξεις.

Βουκουρέστι, 09/09/2009

Aγαπητοί συνάδελφοι,

καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, σε ό,τι αφορά στην πορεία των συμφερόντων και επιδιώξεών μας στα εξωτερικά, οι επερχόμενες εκλογές, μέχρι τον σχηματισμό και την εγκατάσταση κυβερνήσεως, σηματοδοτούν περίοδο ασάφειας.

Στις περιστάσεις αυτές, ο ρόλος και η δράση της Ε.Δ.Υ, ως της οργανωμένης έκφρασης των Ελλήνων διπλωματικών, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η Ε.Δ.Υ., άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, έχει κατοχυρώσει υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας και ακτινοβολίας-πέραν των γνώριμων συντεχνιακών συνηθειών-το οποίο επιτρέπει αλλά και επιβάλλει να έχουμε λόγο υπεύθυνο και παρουσία. Δεν πρέπει να έχουμε σοβαρή αμφιβολία, υπό το φως μάλιστα ιστορικής εμπειρίας, παλαιότερης και πλέον πρόσφατης, ότι διάφοροι παράγοντες θα σκεφθούν να αξιοποιήσουν τυχόν έλλειψη πηδαλιούχου, κατά τη μεταβατική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για να πλήξουν τους άξονες της πολιτικής μας, και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, που θα δρομολογούν στην συνέχεια επιλογές.

Δεν είναι, αίφνης, η καλύτερη ημερομηνία, η 5η Οκτωβρίου, που η περισπούδαστη International Crisis Group, διάλεξε να παρουσιάσει στην Αθήνα, την τελευταία έκθεσή της.
Οι διπλωματικοί δεν είμαστε «κυβερνώσα δημόσια υπηρεσία». Έχουμε όμως καθήκον, μέσα στην δίνη της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, να αναδείξουμε τις σταθερές, τις σημαδούρες της εθνικής πολιτικής, σχετικά με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, την Κύπρο, την π.Γ.Δ.Μ και το Κόσοβο. Στην περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία δοκιμάζονται οι αρμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η εντός αυτής λειτουργία μας, πολυμερώς και διμερώς, ο διπλωματικός κλάδος καλείται, αντί προσωπικών αποδράσεων, να σταθεί όρθιος να ακυρώσει το παιχνίδι όσων επιχειρούν κατά των ελληνικών συμφερόντων στην Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση μας, ως διπλωματικών, οφείλει να υπαγορεύεται από αφοσίωση στα συμφέροντα του κράτους και του έθνους, ετοιμότητα αγαστής συνεργασίας με και υπό την κυβέρνηση που θα αναδείξει η ψήφος του ελληνικού λαού και πνεύμα προβλεπτικό, ώστε να αποφεύγουμε παγίδες που ελλοχεύουν και να μην εκτελέσουμε αστόχαστα, την παρτιτούρα που γράφουν άλλοι, αλλά να ακολουθήσουμε το δικό μας πρόγραμμα και σχέδιο.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Γεώργιος Διον. Πουκαμισάς
ΠΥΑ΄