21 Δεκ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 48

Καλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που διακηρύσσει συνέχεια την ανάγκη χρήσης των νέων τεχνολογιών; Έ, λοιπόν στο ΥΠΕΞ, ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας ελάχιστα ασχολείται με τα θέματα αυτά. Έτσι η λίστα με τις αρχές εξωτερικού και οι αλλαγές στο υπουργείο δεν έχουν περαστεί εδώ και καιρό. Διαβάζουμε έτσι, πως πρέσβης μας στις ΗΠΑ είναι ο Αλέξανδρος Μαλλιάς… Γιατί, κρύβουν τον Κασκαρέλη;

·

· Το «άλλο» με τον Κασκαρέλη το μάθατε; έκανε κάποιες δηλώσεις που τις πήραν οι Τούρκοι, επέλεξαν μια φράση του και πρόσθεσαν στη συνέχεια δύο φράσεις υπό τύπον …εξήγησης! Έτσι εμφανίστηκε ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον να χρεώνεται με φιλοτουρκικές προτάσεις για το αιγαίο και την Θράκη! Το ΥΠΕΞ δεν φρόντισε, όπως συνήθως, να αντιδράσει στην σκόπιμη τουρκική παραπληροφόρηση και πολλά μπλογκ, όπως και το χθεσινό ΠΑΡΟΝ, να πέσουν θύματα της τούρκικης προπαγανδιστικής μηχανής, μιας και δημοσίευσαν τα τούρκικα κείμενα με σχόλια κατά του πρέσβη! Ποιος να ψάξει βέβαια, ε; Ή μήπως δεν θέλουν να τα χαλάσουν με τον κύριο Μπαγίς, που οργανώνει όλη αυτή την επιχείρηση;

·

·

Μαθαίνω από «συνεργάτη» μου στο ΥΠΕΞ, πως πράγματι τα όσα ανέφερα για ΕΟΤ Σαγκάης είναι αληθή καθώς και η εκεί Γενική Πρόξενος, έχει στείλει περισσότερες από δύο αναφορές σχετικά με την υπόθεση αυτή… ενώ υποστηρίζουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί δραστικά και τα παράπονα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για έκδοση βίζας Σέγκεν από το προξενείο, που ως πέρυσι ήταν πολλά και συνεχή!

·

· Μάθαμε πως ο αποτυχημένος μηχανισμός της Ντόρας Μπακογιάννη, απέκτησε προεκλογικά ένα ακόμη σπουδαίο… φίλο! Πρόκειται για δημοσιογράφο του διπλωματικού ρεπορτάζ που έγινε – κι αυτός- κουμπάρος της και τοποθετήθηκε στο «Αθηναϊκό Πρακτορείο», με την υπόσχεση να αναλάβει το ρεπορτάζ της αντιπολίτευσης, όταν η … Ντόρα θα κέρδιζε την ηγεσία της ΝΔ. Τώρα τι θα κάνει, που ο Αντώνης δεν τον θέλει, ενώ έχει μείνει κι έκθετος στο κανάλι που εργάζεται;

·

·

Βρε, βρε, ο πρέσβης .. Χρυσανθόπουλος, που τόσα προβλήματα δημιούργησε στον ΟΣΕΠ (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) για εμείς και , κυρίως για τη Ρωσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τουρκικά συμφέροντα, εμφανίστηκε στη Σαββατιάτικη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μ’ ένα κείμενο καταρράκτη περί τη «Δημοκρατικότητας της Ευρώπης». Προφανώς ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, αυτό που τον απασχολεί είναι η «δημοκρατικότητα» της Ευρώπης. Για την παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε…. Για το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων δεν γνωρίζει. Ορθώς αφού την τελευταία φορά εκείνοι που διακαώς τον στήριξαν για την διοίκηση του ΟΣΕΠ ήταν οι Τούρκοι ενώ δεν έχει καμιά σχέση το γεγονός πως έχει νυμφευθεί κυρία τουρκικής καταγωγής….

·

· Παραθέτουμε σε χωριστό δημοσίευμα ένα κείμενο που είχε αναρτηθεί στο blog «Τα παιδία παίζει» το περασμένο καλοκαίρι αλλά μας έγινε γνωστό τώρα. Πρόκειται για μια εκ των έσω λεπτομερή καταγραφή γεγονότων που οδήγησαν στο «κάψιμο» της Ντόρας Μπακογιάννη και από το οποίο προκύπτει ευθέως η ευθύνη της στην υπόθεση Siemens – Καραβέλα… Διαβάστε το και θα το … χαρείτε!

·

·

Χαρά εκεί στο μέγαρο Μαξίμου, που επιτέλους ο Μπ. Ομπάμα είπε στον Γ. Παπανδρέου πως τον περιμένει στην Ουάσιγκτον μέσα στο 2010! Εθνική επιτυχία, χωρίς ότι όρια! Τώρα με την αναγνώριση των Σκοπίων ως .. «Μακεδονία», την ενίσχυση της Τουρκίας, τις πιέσεις σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, τίποτε δεν άλλαξε! Ούτε καν οι αμερικάνικες πιέσεις για περισσότερη ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, για επιπλέον εκχωρήσεις διευκολύνσεων στη Σούδα και την ουσιαστική εξουδετέρωση του Νατοϊκού στρατηγείου της Λάρισας… Και σε ανώτερα!

·

· Θύμωσε, λέει το ρεπορτάζ, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνέκρινε τον εαυτόν του ως «εσταυρωμένο» από τις μεθοδεύσεις που τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιεί η Άγκυρα προκειμένου να απομονώνει και να καταπιέζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Αυτό είναι ακατανόητο όμως. Δεν του είπε ο καλός του φίλος εδώ και μια δεκαετία Άλεξ Ρόντος, συνομιλητής του πρωθυπουργού κι εμφανιζόμενος ακόμη ως σύμβουλός του, που καμαρώνει για τη φιλία του με τον Μπαγίς, πως «ο θυμός είναι κακός σύμβουλος»;

·

·

Μιας και μιλάμε για Τουρκία, ο κ. Μπαγίς ανέφερε (όπως δημοσιεύσαμε) μερικά από τα θέματα που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου! Λοιπόν εδώ και μια εβδομάδα λέξη δεν ακούσαμε περί αυτού είτε από τον κ. Δελαβέκουρα, εκ μέρους του Δ. Δρούτσα, είτε από τον άλλο εκπρόσωπο, της κυβέρνησης υπουργό κ. Πεταλωτή! Τελικά στην περίπτωση εκείνη, φαίνεται ήταν αλήθεια ότι, ο Ερντογάν αναφέρεται στην επιστολή του στην «τουρκική μειονότητα Θράκης»! Να δούμε τι άλλο μας περιμένει το 2010…

Η στήλη εύχεται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα στους συντελεστές της,

το προσωπικό του ΥΠΕΞ!

Πως το σύστημα ΚΛΕΙΤΟΣ (διανομής τηλεγραφημάτων) του ΥΠΕΞ και οι «κομμένοι» διπλωμάτες «έθαψαν» την Ντόρα

Το ακόλουθο κείμενο δημοσιεύθηκε στο site «Τα παιδία παίζει» στις 4.6.09. Μας το βρήκε φίλος και θεωρήσαμε σκόπιμη την αναδημοσίευσή του για τους αναγνώστες μας που τόσο αγωνιούν για την τύχη της Ντόρας Μπακογιάννη – Μητσοτάκη

«Το σύστημα ΚΛΕΙΤΟΣ, δημιούργημα του πανέξυπνου κ. Αλιάγα που του έδωσε το όνομα του πατέρα του, είχε μία λογική, που προέρχεται από την υπόθεση της ταινίας Terminator. Οι μηχανές – στην προκειμένη περίπτωση οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές – αναλαμβάνουν τη λήψη, την επεξεργασία και την κοινοποίηση σε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του Υπουργείου Εξωτερικών, όλων των εισερχομένων τηλεγραφημάτων από Πρεσβείες μας στο εξωτερικό ή άλλες Ελληνικές Αρχές.

Ξεκινώντας από τη λογική “να αποκλείσουμε το ανθρώπινο λάθος, αφήνοντας του ηλεκτρονικούς υπολογιστές να στέλνουν το τηλεγράφημα εκεί που πρέπει, έστω και αν ξεχαστεί ο χειριστής του” (δεν φαντάστηκε ότι η Υπουργός δεν θα ήθελε να το δει ), δημιούργησε μια σειρά εντολών και διακλαδώσεων, την πραγματική πρακτική σημασία των οποίων δεν μπορούσε να αντιληφθεί η διπλωματική αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Έτσι ενδεχόμενη απρόβλεπτη (στον δημιουργό του συστήματος ΚΛΕΙΤΟΣ)αντίδραση Υπουργού, όπως π.χ. “δεν θέλω να δω αυτό το τηλεγράφημα”, δεν ήταν νοητή από το μηχάνημα, το οποίο εκτελούσε πάντα την εργασία για την οποία είχε προγραμματιστεί, ανεπηρέαστο από άλλους εξωγενείς παράγοντες (λ.χ. Ζίμενς, ευρωεκλογές). Μόνη παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η αλλαγή ορισμένων κωδικών, πράγματα όμως τα οποία γνώριζαν ορισμένοι διπλωμάτες, αλλά όχι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για κακή σύμπτωση, τους τελευταίους μήνες η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από κριτική που της είχε γίνει από το Συμβούλιο Επικρατείας και από το διαδίκτυο ότι εκ συστήματος δεν εφάρμοζε σε βάρος της εκδοθείσες ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που ακύρωναν παραλείψεις προαγωγών διπλωματικών υπαλλήλων. Είχε γίνει ρεζίλι και ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος που ενώ είχε δημιουργήσει ιστοσελίδες και μπλογκ για να διακηρύσσει ότι σε ένα κράτος δικαίου όπως στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις και στη συνέχεια οι σελίδες και τα μπλογκ του γέμιζαν από διαμαρτυρίες υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που έγραφαν τις δικαστικές αποφάσεις που παρέμεναν επί πολλά χρόνια ανεκτέλεστες.

Έτσι, σε σύσκεψη που έγινε στο Διπλωματικό Γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η Υπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να λυθεί δια της σπάθης ως γόρδιος δεσμός το θέμα των ανεκτέλεστων δικαστικών αποφάσεων που είχαν φτάσει σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων. Θα έπρεπε να το Υπουργείο Εξωτερικών να εκτελέσει μέσα σε μια μέρα όλες τις πιο ενοχλητικές εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις “επαναλαμβάνοντας το παράνομο και αναιτιολόγητο περιεχόμενό τους, αλλά με νέα υπογραφή”. Τι και αν οι αποφάσεις θα ήταν πάλι “παράνομες” και “ακυρώσιμες”; Το ζητούμενο ήταν να εμφανιστεί η κυβέρνηση Καραμανλή στις ευρωεκλογές χωρίς καμία εκκρεμή δικαστική απόφαση αρμοδιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη. Η απόφαση φάνηκε καταπληκτική και γιορτάστηκε με μπύρες και μεζέδες.

Στις 13 Απριλίου 2009 συνήλθε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να εξετάσει τις εκκρεμείς υποθέσεις συμμόρφωσης του Υπουργείου Εξωτερικών σε δικαστικές αποφάσεις. Χωρίς να έχει ειδοποιηθεί κανένας κρινόμενος για να ασκήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα δικαίωμα ακροάσεως και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το εν λόγω συμβούλιο “έκοψε” στις προαγωγές ένα σωρό υπαλλήλους, όλους τους επανακρινόμενους, επανεξετάζοντας, με τη δική του λογική, περίπου 60 υποθέσεις σε μια μέρα (κάθε υπάλληλος είχε από 1 έως 7 δικαστικές αποφάσεις που ζητούσαν από τη Διοίκηση “νέα νόμιμη κρίση”.

Ο αδέκαστος και ανεπηρέαστος Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, βρήκε σε όλους τους κρινόμενους “πρόσφατα” αρνητικά στοιχεία (τελείως ασήμαντα ή αδιάφορα), που ανάγονταν σε χρονική περίοδο πριν από 20-30 χρόνια και δεν χρειάζονταν διασταύρωση. Αυτά λοιπόν θεμελίωσαν τη βάση των απορριπτικών αποφάσεων. Τι και αν οι δικαστικές αποφάσεις απαγόρευαν αυτά τα “παρωχημένου χρόνου στοιχεία”;

Οι αποφάσεις του Ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου υπήρξαν ομόφωνες. Και, σύμφωνα με τα πρακτικά – ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου τους, δηλαδή της γνωστής Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων – δεν άνοιξε το στόμα του.

Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι σε σύσκεψη, για να εξετάσουν τα πρακτικά της συνοπτικής εξέτασης που έγινε εν αγνοία τους και τη γενικόλογη αναφορά που γινόταν ότι “έγινε σύγκριση με τους υπόλοιπους κρινόμενους”. Τότε είχε έρθει και το γνωστό τηλεγράφημα με το σύστημα ΚΛΕΙΤΟΣ.

- Η Υπουργός ενημερώνεται παρά τη θέλησή της για το τηλεγράφημα ρώταγε ο ένας;

- Μα καλά πως με συνέκριναν εμένα αναδρομικά με τον Δαφαράνο και με έκοψαν χωρίς να αναφέρουν τίποτα μεμπτό για εκείνον;

- Θα θυσιαστούμε εμείς για τη Μπακογιάννη;

- Εσύ ξέρεις για το ΣΗΔΕ, εγώ δεν ξέρω για το ΣΗΔΕ, αλλά το δικό μου πρακτικό αναφέρει για το κακό φύλλο ποιότητος που έκανε ο Θεοφανόπουλος για το Δαφαράνο το 1997 (αυτό που έλεγε για την ομογένεια και το “του τράβαγε το μανίκι”).

- Μα γιατί το δικό μου πρακτικό δεν γράφει για τον Δαφαράνο, παρόλο που συγκρίθηκα με αυτόν αναδρομικά με ισχύ το 2004;

- Μα εγώ μαλάκας είμαι να σου δώσω το δικό μου πρακτικό, αφού εσύ δεν μου λες για το σύστημα ΚΛΕΙΤΟΣ και το “πως υπάρχει απόλυτη απόδειξη ότι έχει λάβει σήμερα γνώση του τηλεγραφήματος η κυρία Υπουργός”;

……………………………..
Η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποιεί υπαλλήλους δύο ολόκληρων ορόφων για να διαφημίζεται στο διαδίκτυο με εικόνες της χαμογελώντας, με τα άσπρα της δόντια, με συνθήματα, υποκρούσεις, με
youtube, με το “ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ – Η ΝΤΟΡΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ” και παρέλειψε να πληροφορηθεί επαρκώς για το σύστημα ΚΛΕΙΤΟΣ (αδιάψευστης διανομής τηλεγραφημάτων) που θα αποτελέσει και τον τάφο της».

Καλό, έ;

Πρόγραμμα Ισπανικής προεδρίας ΕΕ

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ θα είναι «μοναδική» καθώς συμπίπτει με τη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Συνθηκών της Νίκαιας και της Λισσαβόνας, σε ό,τι αφορά τη θεσμική δομή της ΕΕ, είπε ο Ισπανός υφυπουργός υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Lopez Garrido, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του στο European Policy Center στις Βρυξέλλες1.

Ο Ισπανός αξιωματούχος εστίασε σε τέσσερις τομείς, στους οποίους εμπίπτουν οι προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα του για το επόμενο εξάμηνο, επισημαίνοντας τα εξής:

Οικονομία: Έμφαση θα δοθεί στο σχεδιασμό της στρατηγικής της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020, στις προσπάθειες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» εδράζεται στην οικοδόμηση της κοινωνίας της γνώσης, στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ μεγάλη πρόκληση συνιστά η εμπλοκή όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο είχε αποκλειστεί από την εκπόνηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας το 2000). Στον πυλώνα της οικονομίας εντάσσεται και η πρόθεση της προεδρίας να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την ενέργεια, για την περίοδο 2010-2012, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Συνθήκη Λισσαβόνας: Η εφαρμογή της Συνθήκης και η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι βασικές προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας. Θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο αυτό η σύσφιξη των σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Αφρικής, καθώς και η χάραξη πολιτικής συνεργασίας στη βάση των 8 Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία. Ειδικότερα για τη νέα Συνθήκη, ο Garrido αναφέρθηκε στην πρόθεση της προεδρίας να αναδείξει τις δυνατότητες πρωτοβουλιών που αυτή εισάγει για τους πολίτες (π.χ. η συγκέντρωση 1000 υπογραφών από ικανό αριθμό χωρών μπορεί να προκαλέσει νομοθετική διαδικασία).

Συμμετοχή των πολιτών: Έμφαση θα δοθεί γενικότερα στη μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και φιλοδοξία της ισπανικής προεδρίας είναι ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της.

Εξωτερικές σχέσεις: Η Ισπανία φιλοδοξεί να καταστεί η ΕΕ πραγματικός παγκόσμιος παίκτης και για το σκοπό αυτό έμφαση θα δοθεί στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας. Στην κατεύθυνση αυτή, η άποψη των Ευρωπαίων πολιτών που σύμφωνα με έρευνες υποστηρίζουν σε ποσοστό 80% την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, είναι σημαντικός αρωγός, επισήμανε ο Garrido.

Σέρβικη αίτηση υποψηφιότητας στην ΕΕ

Αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος Μπ. Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Ο σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι εναπόκειται στην προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ Σουηδία να αποφασίσει πότε θα γίνει δεκτή η αίτηση, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται δίλημμα για μία τέτοια απόφαση, ακόμα και με τους Μλάντιτς και Χάτζιτς να παραμένουν ασύλληπτοι, δεδομένου ότι η Σερβία κάνει τα πάντα προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΔΠΔ Χάγης.
«Το πρόγραμμά μας είναι απλό, επιθυμούμε η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ διατηρώντας την ταυτότητά της», δήλωσε ο Τάντιτς, προσθέτοντας ότι η σημασία που έχει η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας στην ΕΕ στην ουσία καταδεικνύει το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Σερβία.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσβέτκοβιτς υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση του Βελιγραδίου είναι αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας, χαράζει το δρόμο που θα ακολουθήσει η Σερβία το επόμενο διάστημα και καταδεικνύει ότι η χώρα μοιράζεται τις αξίες των ευρωπαΪκών χωρών.
Ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ, τασσόμενος υπέρ της απόφασης του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τάντιτς πρόκειται να υποβάλει την αίτηση υποψηφιότητας την προσεχή Τρίτη στη Στοκχόλμη, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη στιγμή αυτή για τη Σερβία. «Ο σέρβος πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος στη Στοκχόλμη την Τρίτη να υποβάλει την αίτηση υποψηφιότητας προς τον [σουηδό] πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μπιλντ.