21 Δεκ 2009

Σέρβικη αίτηση υποψηφιότητας στην ΕΕ

Αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος Μπ. Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Ο σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι εναπόκειται στην προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ Σουηδία να αποφασίσει πότε θα γίνει δεκτή η αίτηση, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται δίλημμα για μία τέτοια απόφαση, ακόμα και με τους Μλάντιτς και Χάτζιτς να παραμένουν ασύλληπτοι, δεδομένου ότι η Σερβία κάνει τα πάντα προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΔΠΔ Χάγης.
«Το πρόγραμμά μας είναι απλό, επιθυμούμε η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ διατηρώντας την ταυτότητά της», δήλωσε ο Τάντιτς, προσθέτοντας ότι η σημασία που έχει η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας στην ΕΕ στην ουσία καταδεικνύει το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Σερβία.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσβέτκοβιτς υπογράμμισε ότι η εν λόγω απόφαση του Βελιγραδίου είναι αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας, χαράζει το δρόμο που θα ακολουθήσει η Σερβία το επόμενο διάστημα και καταδεικνύει ότι η χώρα μοιράζεται τις αξίες των ευρωπαΪκών χωρών.
Ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ, τασσόμενος υπέρ της απόφασης του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τάντιτς πρόκειται να υποβάλει την αίτηση υποψηφιότητας την προσεχή Τρίτη στη Στοκχόλμη, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη στιγμή αυτή για τη Σερβία. «Ο σέρβος πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος στη Στοκχόλμη την Τρίτη να υποβάλει την αίτηση υποψηφιότητας προς τον [σουηδό] πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μπιλντ.