17 Νοε 2009

Επίκαιρη ανακοίνωση της ΕΔΥ

Με μια ανακοινώση της, εξαιρετικά επίκαιρη, παρεναίβει στη σημερινή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου,η ΕΔΥ (Ένωση Διπλωματκών Υπαλλήλων) κάτι που φάνηκε ασυνίθιστο σε πολλούς στο υπουργείο αλλά εν τούτοις και επίκαιρη είναι και ορθή. Ίσως μάλιστα αποτελέσει προηγούμενο και για το μέλλον, μιας κι ως τώρα η ΕΔΥ δεν είχε συνηθίσει να περεμβαίνει στις τρεχουσες πολιτικές ή εθνικές εξελίξεις. Με την ευκαιρία αυτή να τονίσουμε πως ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ διαφωνεί με αριθμό μεγαλο-πρέβεων που εκδήλωσαν άμεσα την αντιδρασή στη βάση μιας παρωχημένης λογικής πως "οι διπλωμάτες δεν είμαστε για να κάνουμε δηλώσεις" και συμφωνεί με εκείνους που βλέπουν την ΕΔυ σαν συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο.

Η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΔΥ.

Εκρηκτικά κατα Μπολάνου, στη Χειμάρρα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, η κατοικία του δημάρχου Χειμάρρας και προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Μπολάνου υπέστη ζημιές από έκρηξη εκρηκτικής ύλης. Ανεπίσημες πηγές της αστυνομίας Αυλώνας, συνεχίζει η ε/φ, έκαναν λόγο για έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι του Μπολάνου στη Χειμάρρα, προσθέτουν όμως ότι στόχος της ενέργειας δεν ήταν η κατοικία του. Το περιστατικό, σημειωθηκε στις 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής σε σημείο κοντά στην είσοδο της πόλης, ενώ οι πρώτες υποψίες μιλούν για διένεξη που προήλθε από διεκδίκηση ιδιοκτησίας. Τα εκρηκτικά, τοποθετήθηκαν σε μικρή γέφυρα δρόμου για πεζούς και από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια σε δύο κατοικίες, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι τα αίτια του περιστατικού έχουν σχέση με τη διαμάχη μεταξύ μερικών οικογενειών. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας Χειμάρρας, μερικές οικογένειες διαφωνούσαν μεταξύ τους για το άνοιγμα ενός δρόμου στη συνοικία τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Κυριάκος Μπολάνος και Ναπολέων Ρόντος είχαν διαμάχη με τους Νίκο Γκόρο και Πάνο Δημαλέξη. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο πρώτοι τοποθέτησαν εκρηκτικά στη γέφυρα που χρησιμοποιούσαν οι δύο άλλες οικογένειες. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια μερικών σπιτιών, μεταξύ των οποίων και του Μπολάνου. Η αστυνομία κάλεσε στο τμήμα τα άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και διερευνά την υπόθεση για τον καταλογισμό ευθυνών.

Κύπρος: ενεργειακά

Η ε/φ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Δεύτερος γύρος για πετρέλαιο» και υπότιτλο «Αρχίζει το πρώτο εξάμηνο του 2010», αναφέρει τα εξής: «Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με προσοχή προχωρεί η διαδικασία παραχώρησης των ‘οικοπέδων’ στη θαλάσσια περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαβεβαίωσε χθες τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.
Ο Υπουργός, ο οποίος παρουσίασε χθες τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2010, είπε ότι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο υποβοηθεί την κυπριακή κυβέρνηση στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες είναι και ειδική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία έχει, επίσης, στρέψει το ενδιαφέρον της στη Μεσόγειο, για περαιτέρω εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ελπίδες λόγω Ισραήλ
Για τις δικές μας ενέργειες, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Υπουργείου του σε διεθνείς εκθέσεις υδρογονανθράκων, με σκοπό την προώθηση του δεύτερου Γύρου Αδειοδοτήσεων, η επίσημη έναρξη του οποίου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2010. Πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί η ετοιμασία μελετών και η παροχή τεχνικής βοήθειας από το Γαλλικό Συμβουλευτικό Οίκο, που συναρτάται με τη διεξαγωγή του δεύτερου Γύρου Αδειοδοτήσεων. Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πετρελαϊκές εταιρίες, μετά και τις θετικές εξελίξεις που εμφανίστηκαν στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ. ‘Αναμένεται, είπε, ότι δεδομένων των θετικών εξελίξεων ως προς την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ, καθώς και των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τις σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών στο πλαίσιο της διεξαγωγής του επόμενου γύρου θα είναι αρκετά μεγάλο’.

Το Ενεργειακό Κέντρο
Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε και στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό και είπε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής αγοράς στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς και της απεξάρτησης της Κύπρου από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών, η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, το οποίο θα φιλοξενεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις παραλαβής, αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, και τον τερματικό σταθμό εισαγωγής και αποθήκευσης λειτουργικών και στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών.
Ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι έγινε ο διαχωρισμός του Ενεργειακού Κέντρου σε δύο έργα: το Τερματικό Φυσικού Αερίου και το Τερματικό Πετρελαιοειδών. Το Τερματικό Φυσικού Αερίου έχει ανατεθεί στην ΑΗΚ, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή στρατηγικού επενδυτή, που θα συμμετάσχει με την ΑΗΚ στην κατασκευή και διαχείριση του τερματικού. Για το Τερματικό Πετρελαιοειδών, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι αναμένεται η λήψη νέας πολιτικής απόφασης.

ΟΙ ΑΠΕ
Για το θέμα της ανάπτυξης και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, ο κ. Πασχαλίδης παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δαπάνησε το 2005 το ποσόν των 876.000 ευρώ, το 2006 το ποσόν των 2.156.000 ευρώ, το 2007 το ποσόν των 10.585.000 ευρώ και το 2008 το ποσόν των 18.607.000 ευρώ, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 δαπανήθηκαν σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ για ΑΠΕ, με το συνολικό αριθμό αιτήσεων από ιδιώτες για χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό να έχει φθάσει στις 18,5 χιλιάδες.

Για τα 5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για την τοποθέτηση φωτοβολταΐκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Τώρα όμως, πρόσθεσε, ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και αρχίζει σύντομα η εγκατάσταση των φωτοβολταΐκών στοιχείων σε 56 σχολεία, 9 κυβερνητικά κτίρια και 4 στρατόπεδα.

Δρούτσας: ημι -επίσημο βέτο για την πΓΔΜ στην ΕΕ

Προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας, διεμήνυσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη, και ανέφερε ότι «εμείς παίρνουμε και πρωτοβουλίες. Θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την επαφή με τους γείτονες μας, θέλουμε την επαφή και με το γείτονα λαό». Είπε δε πως «θέλουμε να συνεργαστούμε και θέλουμε να πετύχουμε μία λύση, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, και προσβλέπουμε και στην εποικοδομητική στάση και απάντηση των Σκοπίων».

Στα Σκόπια

Στο μεταξύ, την Δευτέρα το βράδυ, στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε συντονιστική συνάντηση της κρατικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, για την εξέταση του ζητήματος του ονόματος, μετά το πέρας της οποίας, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας Ζόραν Γιόλεφσκι, «ενημέρωσε για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες παρουσιάστηκαν στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πριν μερικές ημέρες».

Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ «παραμένει ενεργή στην διαπραγματευτική διαδικασία για την εκκρεμότητα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία και να μην εμποδίσει την ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι οι «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας δεν εξέπληξαν ιδιαίτερα την μακεδονική πλευρά, καθότι αυτές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν αναγγελθεί. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα ανακοινώθηκαν με πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο».Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι «ίσως στην κοινή γνώμη της χώρας προκλήθηκε κάποια έκπληξη, εξαιτίας του γεγονότος ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, με τις τοποθετήσεις τους για το ζήτημα της ονομασίας, δημιούργησαν υπερβολικές προσδοκίες για ζητήματα που συνδέονται με την μακεδονική εθνική ταυτότητα». Επίσης, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι ο Ζόραν Γιόλεφσκι, τις προσεχείς ημέρες, θα είναι στη διάθεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ και των πολιτικών παραγόντων στη χώρα για να τους ενημερώσει σχετικά με τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας Αμπντουλακίμ Αντέμι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας Ζόραν Γιόλεφσκι.