17 Νοε 2009

Κύπρος: ενεργειακά

Η ε/φ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Δεύτερος γύρος για πετρέλαιο» και υπότιτλο «Αρχίζει το πρώτο εξάμηνο του 2010», αναφέρει τα εξής: «Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με προσοχή προχωρεί η διαδικασία παραχώρησης των ‘οικοπέδων’ στη θαλάσσια περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαβεβαίωσε χθες τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.
Ο Υπουργός, ο οποίος παρουσίασε χθες τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2010, είπε ότι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο υποβοηθεί την κυπριακή κυβέρνηση στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες είναι και ειδική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία έχει, επίσης, στρέψει το ενδιαφέρον της στη Μεσόγειο, για περαιτέρω εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ελπίδες λόγω Ισραήλ
Για τις δικές μας ενέργειες, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Υπουργείου του σε διεθνείς εκθέσεις υδρογονανθράκων, με σκοπό την προώθηση του δεύτερου Γύρου Αδειοδοτήσεων, η επίσημη έναρξη του οποίου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2010. Πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί η ετοιμασία μελετών και η παροχή τεχνικής βοήθειας από το Γαλλικό Συμβουλευτικό Οίκο, που συναρτάται με τη διεξαγωγή του δεύτερου Γύρου Αδειοδοτήσεων. Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πετρελαϊκές εταιρίες, μετά και τις θετικές εξελίξεις που εμφανίστηκαν στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ. ‘Αναμένεται, είπε, ότι δεδομένων των θετικών εξελίξεων ως προς την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ, καθώς και των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τις σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών στο πλαίσιο της διεξαγωγής του επόμενου γύρου θα είναι αρκετά μεγάλο’.

Το Ενεργειακό Κέντρο
Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε και στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό και είπε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής αγοράς στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς και της απεξάρτησης της Κύπρου από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών, η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, το οποίο θα φιλοξενεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις παραλαβής, αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, και τον τερματικό σταθμό εισαγωγής και αποθήκευσης λειτουργικών και στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών.
Ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι έγινε ο διαχωρισμός του Ενεργειακού Κέντρου σε δύο έργα: το Τερματικό Φυσικού Αερίου και το Τερματικό Πετρελαιοειδών. Το Τερματικό Φυσικού Αερίου έχει ανατεθεί στην ΑΗΚ, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή στρατηγικού επενδυτή, που θα συμμετάσχει με την ΑΗΚ στην κατασκευή και διαχείριση του τερματικού. Για το Τερματικό Πετρελαιοειδών, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι αναμένεται η λήψη νέας πολιτικής απόφασης.

ΟΙ ΑΠΕ
Για το θέμα της ανάπτυξης και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, ο κ. Πασχαλίδης παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δαπάνησε το 2005 το ποσόν των 876.000 ευρώ, το 2006 το ποσόν των 2.156.000 ευρώ, το 2007 το ποσόν των 10.585.000 ευρώ και το 2008 το ποσόν των 18.607.000 ευρώ, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 δαπανήθηκαν σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ για ΑΠΕ, με το συνολικό αριθμό αιτήσεων από ιδιώτες για χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό να έχει φθάσει στις 18,5 χιλιάδες.

Για τα 5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για την τοποθέτηση φωτοβολταΐκών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Τώρα όμως, πρόσθεσε, ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και αρχίζει σύντομα η εγκατάσταση των φωτοβολταΐκών στοιχείων σε 56 σχολεία, 9 κυβερνητικά κτίρια και 4 στρατόπεδα.