10 Νοε 2009

Γ.Παπανδρέου - Χ. Κλίντον. Σχόλιο τηςDeutsche Welle

Στο περιθώριο των χθεσινών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους ο Γ. Παπανδρέου είχε άτυπη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Πριν από την συνάντηση του με την Χίλαρι Κλίντον ο κ. Παπανδρέου έκανε δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου για τη σημασία της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους: «Ιστορική ημέρα, ιστορική επέτειος, όταν οι Γερμανοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους, όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν, ‘γκρεμίστε το Τείχος’. Γκρεμίστε τα τείχη που εγκλωβίζουν μέσα σε απολυταρχισμούς, μέσα σε αυταρχισμούς, μέσα σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις τόσο κόσμο, τους πολίτες αυτής της ηπείρου. Γκρεμίστε τα τείχη, ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες για την δημοκρατία και την ελευθερία. Ηρωικές πράξεις, ιστορικές στιγμές που δείχνουν το διακύβευμα της Δημοκρατίας, που είναι να γκρεμίζουμε κάθε μέρα τα τείχη που κρατούν τον πολίτη μακριά από την πολιτική, που κρατούν την πολιτική μακριά από τον πολίτη και δεν βάζουν τον πολίτη στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η κυβέρνησή του σε μια σειρά από ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη στην υπουργική σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Όπως δηλώνει έγκυρη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε στη συνομιλία του με την κ. Κλίντον, την έκφραση «συνάντηση δύο παλιών φίλων», καθώς γνωρίζονται με τον κ. Ερντογάν από παλιά. Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα του Πατριαρχείου, ενώ τόνισε ότι ένας επιπλέον στόχος της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ήταν να δώσει και το μήνυμα: «εδώ είμαστε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια.»

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε την κ. Κλίντον ότι η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτές οι προσπάθειες αφορούν και την ΠΓΔΜ. Προϋπόθεση όμως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτή η επιμονή στην «εθνική κόκκινη γραμμή» δεν αποτρέπει όμως τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση του κλίματος μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του να συναντηθεί πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της γείτονος Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ακριβώς πριν από την συνάντησή του με την κ. Κλίντον ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στο κυπριακό παίρνοντας ως αφορμή την πτώση του τοίχους πριν από 20 χρόνια: «Ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι, σήμερα, έχουμε ακόμα να φωνάξουμε: γκρεμίστε και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη με το Τείχος αυτό, με τείχη και με στρατεύματα κατοχής. Η Ευρώπη της ελευθερίας, η ενωμένη Ευρώπη, δεν ανέχεται ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής. Αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε. Και δεν είναι απλώς επιθυμία, είναι η πρόθεσή μας και η δέσμευσή μας, να παλέψουμε γι’ αυτή την Ευρώπη και γι’ αυτή την Κύπρο που οραματιζόμαστε.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την κ. Κλίντον για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι θα «πρέπει να αφεθούν οι δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το κοινό μέλλον τους κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.». Αυτό σημαίνει, ότι η όποια λύση στην οποία ενδεχομένως καταλήξουν οι δύο κοινότητες θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή, όπως την αποκάλεσε, η «ευρωπαϊκή λειτουργική λύση» αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μια ενιαία Κύπρος να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ.

Τέλος η κ. Κλίντον συμφώνησε με την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική και να είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις.

D. W.

Πρώτη εκδήλωση αντίστασης στο Νέο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο

Η πρώτη οργανωμένη εκδήλωση πολιτικής αμφισβήτησης του Δημήτρη Χριστόφια και της πολιτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές δύο κυπριακά σωματεία και με την παρουσία στο βήμα των ομιλητών των καθηγητή Γ. Κασιμάτη, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκα, του επί τιμή πρέσβη Γ. Μεγαλοκονόμου και του αειθαλούς προέδρου της ΕΔΚ, Βάσου Λυσαρίδη. Με θέμα τα «50 χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας», όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός πως η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί την μόνη ισχυρή ασπίδα διάσωσης της Κύπρου από τις τουρκικές απειλές και τις ύποπτες και ανθελληνικές πολιτικές σειράς συμμαχικών χωρών.

Ο καθηγητής κ. Κασιμάτης, δεν δίστασε να υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους, ασκώντας κριτική σε Αθήνα και Λευκωσία, λέγοντας πως «το Σχέδιο Ανάν, όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά έφτασε ν’ αποτελεί το πλαίσιο των μυστικών συνομιλιών και δολοπλοκιών». Είπε πως «πρέπει ν αφεθεί ο Κυπριακός λαό να πει ξανά ένα δίκαιο όχι» ενώ ζήτησε τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, να θέσουν από κοινού «βέτο» στην Τουρκία τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Υποστήριξε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «δεν εκφράζονται ειλικρινώς στους πολίτες». Τέλος, ζήτησε από όλους επαγρύπνηση γιατί, τόνισε, δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Στη διάρκεια της ομιλίας του υπέδειξε σειρά λαθών στη βάση των οποίων συζητά η κυπριακή ηγεσία ενώ κατηγορηματικός ήταν σε ό,τι αφορά την αιτούμενη, από την πλευρά της Τουρκίας, παρθενογένεση που χαρακτήρισε αφανισμό της Κύπρου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου (επί Τ. Παπαδόπουλου) Γ. Λιλλήκας στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, εξαπέλυσε μια σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν τη στάση αυτή σαν αρχή της επανεμφάνισης του στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Χαρακτήρισε «κοινή τη μοίρα της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης» ενώ υπενθύμισε ότι η συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στους Χριστόφια – Ταλάτ, αναφέρεται σε επιμέρους ζητήματα του «Σχεδίου Ανάν». Κατηγόρησε τον κ Χριστόφια για συνεχείς παραχωρήσεις προς την πλευρά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων χωρίς πραγματικά ανταλλάγματα, ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα των βρετανικών βάσεων λέγοντας πως τώρα ο κ. Χριστόφιας συζητά μαζί τους και υπέγραψε μνημόνιο για παραμονή των βάσεων μόλι ένα μήνα μετά τις εκλογές, παλαιότερα τους χαρακτήριζε σαν του «κακούς δαίμονες». Και διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει… Τέλος υποστήριξε πως η ως σήμερα πολιτική της Λευκωσίας «έχει μετατρέψει την Τουρκία από εισβολείς και κατακτητές σε ουδέτερους παρατηρητές»…

Ο επί τιμή πρέσβης κ. Μεγαλοκονόμος, πρόσφερε μια διαχρονική ιστορική ανασκόπηση της αθέτησης από την Τουρκία όλων των υποσχέσεων που έχει δώσει εδώ και 60 χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωση υποσχέσεις της προς την ΕΕ, προκειμένου να επιτύχει την έναρξη διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η Τουρκία χωρίς υποχωρήσεις στον ενιαίο εθνικά χώρο, από την Κύπρο ως την Θράκη και να ασκηθούν πάνω της όλες οι δυνατές πιέσεις, στη βάση της Ελληνικής και Κυπριακής συμμετοχής στην ΕΕ. Τέλος υπογράμμισε πως θεωρεί μέγιστο λάθος να γίνονται προσπάθειες διευκόλυνσης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να υπάρχει προετοιμασία για την από κοινού με την Κύπρο, άσκηση «βέτο» τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο Βάσος Λυσαρίδης, πέραν της χρήσης λυρικών τόνων και ποίησης προκειμένου να καταδείξει την εμμονή του σε μια μαχητική αντιμετώπιση της Τουρκίας προσέφερε σειρά παραδειγμάτων που συνιστούν στην ουσία μετακίνηση της κυπριακής θέσης, σε ό,τι αφορά το «σχέδιο Ανάν» καθώς κι αυτός με τη σειρά του θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτού, με διαφορετικό μανδύα. Ο κ. Λυσαρίδης κι αυτός επιτέθηκε στον πρόεδρο Χριστόφια για το γεγονός ότι επιτρέπει την παραμονή των βρετανικών βάσεων στο νησί αλλά και γιατί προχωρεί σε παραχωρήσεις ελπίζοντας στην εύνοια του διεθνούς παράγοντα ή τον εξευμενισμό της Άγκυρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τελικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι η διχοτόμηση του νησιού αλλά επιβολή ελέγχου στο σύνολο της Κύπρου και πως πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο από την εποχή του τούρκου υπεξ, Τσαγκλαγινκίλ ως σήμερα από τον Α. Νταβούτογλου.

Ο Δ. Χριστόφιας σε νέες προσπάθειες δικαιολόγησης πεπραγμένων του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πριν την αναχώρηση του σήμερα για το Βερολίνο, ανέφερε ότι μεταβαίνει εκεί για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 20χρονα της επανένωσης της Γερμανίας με τη πτώση του τείχους του Βερολίνου και ακολούθως θα μεταβεί στο Λονδίνο κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για διαβουλεύσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η υπόθεση Γερμανία και Βερολίνο έχει συμβολισμούς για μας, παρόλο που οι συνθήκες διαμελισμού της Γερμανίας είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Η Γερμανία διαμελίστηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη νίκη των συμμάχων κατά της χιτλερικής Γερμανίας και την προέλαση των στρατευμάτων των συμμάχων ένθεν και ένθεν. Στη δική μας περίπτωση είναι γνωστές οι συνθήκες, πραξικόπημα, εισβολή, κατοχή και διχοτόμηση της πατρίδας μας τα τελευταία 35 χρόνια και, βεβαίως, με το τείχος που διαχωρίζει τη Λευκωσία να είναι ακόμα ορθωμένο μπροστά μας.
Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό βεβαίως και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα συνδράμουν και αυτοί στα πλαίσια των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών και με τη μετεξέλιξη του νέου κράτους σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Βερολίνο έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων;
Απάντηση: Πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος ότι ο χρόνος άφιξης των ξένων ηγετών είναι μεταξύ 4 – 6 το απόγευμα και αμέσως μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο για δεξίωση την οποία παραθέτει ο Πρόεδρος της Γερμανίας που μας έχει προσκαλέσει. Μετά μεταβαίνουμε απευθείας στην Πύλη του Βραδεμβούργου όπου θα γίνει η εκδήλωση και αμέσως μετά θα παρατεθεί δείπνο από την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ.
Κατά συνέπεια χρόνος για επαφές, εκτός από σύντομες συνομιλίες, δεν προσφέρεται. Να το έχουμε υπόψη μας αυτό. Τούτο μπορεί να γίνει αργότερα, σε Συμβούλια, σε συναντήσεις τις οποίες θα έχουμε με ομολόγους μας και αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών.

Ερώτηση: Υπήρξαν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ανέφερε ότι εισηγηθήκατε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό εν όψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.
Απάντηση: Εγώ αποφεύγω να απαντώ στις οποιεσδήποτε ανακρίβειες και τις οποιεσδήποτε ανοησίες. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ έχει περιπέσει σε τέτοια κατάσταση με την τοποθέτησή του. Δεν τέθηκε από εμένα κανένα θέμα, όμως δεν θέλω να δώσω συνέχεια και δεν θέλω να πω εάν μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ έγινε μια τέτοια κουβέντα. Πάντως από μένα τέτοια κουβέντα δεν προέρχεται.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το θέμα της ανέγερσης μνημείου πεσόντων Βρετανών στα κατεχόμενα και την ενέργεια του Πήτερ Μίλλετ να καταθέσει στεφάνι;
Απάντηση: Δεν είμαι και ευτυχής, αντιλαμβάνεστε. Οι Βρετανοί βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα να τιμούν τους ανθρώπους τους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους μαχητές της ΕΟΚΑ αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να ανεγείρουν μνημεία στη Βρετανία, αντί στην Κύπρο. Εγώ εκφράζω τη λύπη μου γιατί ο κ. Μίλλετ πήρε μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση. Από κει και πέρα έγινε αυτό και βεβαίως εμείς το έχουμε υπόψη μας και θα το συζητήσουμε περαιτέρω και με τους Βρετανούς.
Να μείνουμε ως εδώ γιατί στο τέλος αρχίζουμε και πάλι να ανακυκλώνουμε κουβέντες και να δημιουργούμε ιστορίες και εγώ, παρ’ όλο που είμαι ιστορικός, δεν είμαι άνθρωπος που δημιουργεί ιστορίες ή που χύνει νερό στο μύλο των ιστοριών που δημιουργούνται.

Ερώτηση: Όσον αφορά το περιουσιακό, και εν όψει κάποιων αντιδράσεων που διατυπώθηκαν χθες στη Λευκωσία, πού βρισκόμαστε;
Απάντηση: Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι εργολαβικά ορισμένοι έχουν αναλάβει με τις τοποθετήσεις τους τη συνεχή κριτική και το μηδενισμό, και όχι μόνο, αλλά είναι θλιβερό γιατί υποσκάπτονται και οι προσπάθειες μας. Καμία παραχώρηση από τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καλά γνωστές, δεν γίνεται με τη συζήτηση αυτή τη στιγμή του περιουσιακού. Το να βάλεις κάτω ποιες περιουσίες υπάρχουν δεν σημαίνει τίποτε σε σχέση με την ουσία του θέματος. Καμία απολύτως παραχώρηση. Είναι θλιβερή η κατάσταση όπως δημιουργείται. Εγώ θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και στο κάτω – κάτω τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κυπριακός λαός, δεν θα τον έχω εγώ. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι καμία παραχώρηση αρχής δεν γίνεται. Ατόφια λύση, άμα είμαστε παλικάρια δεν έπρεπε να φέρουμε τα πράγματα ως το πραξικόπημα και να έχουμε εισβολή και κατοχή. Τα έχουμε όμως και ο τελευταίος που ευθύνεται, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δυνάμεις από τις οποίες προέρχεται.
Δεν θέλω να αρχίσουμε μια τέτοια συζήτηση αλλά την προκαλούν συνέχεια ορισμένοι εργολαβικά πρέπει να πω, και θλίβομαι ειλικρινά γι’ αυτή την κατάσταση.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η σύζυγός του σε συνέντευξη Τύπου αφήνει το ενδεχόμενο διεκδίκησης δεύτερης πενταετίας από μέρους του, εν όψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για συζήτηση τη δεδομένη στιγμή.

Η Τουρκία εκνευρίζει την Ε.Ε

Με τίτλο «Η Τουρκία εκνευρίζει την Ε.Ε» και υπότιτλο «Η πρόσκληση του Προέδρου του Σουδάν, δρα ως καταλύτης», η ΝΖΖ δημοσιεύει ανταπόκριση του Thomas Fuster από τη Βιέννη για την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε από την πρόσκληση που απηύθυνε η Τουρκία προς τον Πρόεδρο του Σουδάν Omar al-Bashir να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών στην Κωνσταντινούπολη. Το κεντρικό μήνυμα του άρθρου είναι ότι παρά τη ματαίωση της συμμετοχής του Bashir, το επεισόδιο σηματοδοτεί την αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτοί που εκλήθησαν στη διάσκεψη του Ο.Ι.Κ δεν είναι αγαπητά πρόσωπα στη Δύση, όπως ο Πρόεδρος του Ιράν που έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα ή ο δικτάτορας του Σουδάν που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Δ.Π.Δ) για εγκλήματα στο Νταρφούρ.
Η Ε.Ε είχε ζητήσει από την Τουρκία να μην δεχθεί τον δικτάτορα του Σουδάν, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιούλ κατηγόρησε την Ε.Ε. για πολιτική ανάμειξη, ενώ ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι ένας μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε ποτέ να διαπράξει γενοκτονία. Άλλωστε η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση του Δ.Π.Δ και επομένως δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Επί πολλά χρόνια οι Βρυξέλλες ζητούσαν από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να επικυρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή τη συνθήκη, που ισχύει από το 2002, ώστε να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Μετά όμως την άρνηση σημαντικών κρατών της Ε.Ε, όπως της Γαλλίας και Γερμανίας, να δεχθούν την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε, τέτοιες απαιτήσεις της Ε.Ε αποκτούν όλο και λιγότερο βάρος.
Η πρόσκληση Bashir δεν θα είχε προκαλέσει τόση αντίδραση στη Δύση, αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα γεγονότα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία αρχίζει να απομακρύνεται από τη Δύση, όπως δείχνουν οι στενές σχέσεις της με τη Συρία, η υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η ένταση στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Πολλοί και εκτός της Ε.Ε ανησυχούν ότι η γεωστρατηγικά σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ υπό την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Ανατολή.
Η Άγκυρα αρνείται ότι ισχύει κάτι τέτοιο επικαλούμενη ότι μετά μία εποχή που η εξωτερική της πολιτική ήταν αποκλειστικά προσανατολισμένη στη Δύση, τώρα αυτή εξισορροπείται με ίση προσοχή προς τους γείτονές της στην Ανατολή. Αυτή η «νέο-οθωμανική» πολιτική έχει σχεδιαστεί από τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Παρότι και ο Π/Θ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Γκιουλ διαβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη Δύση, αίσθηση προκάλεσε ένα άρθρο του Τούρκου πολιτικού επιστήμονα Soner Cagaptan στο περιοδικό ‘Foreign Affairs’ με τίτλο «Εγκαταλείπει η Τουρκία τη Δύση;». Σ’ αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο κατηγορείται για αυξανόμενη απομάκρυνση από τη Δύση αλλά και για πολιτική υποκρισία, αφού μία μόνο μέρα αφότου ο Ερντογάν επέκρινε στο Νταβός το Ισραήλ για τον πόλεμο της Γάζας υποδέχθηκε τον αντιπρόεδρο του Σουδάν στην Άγκυρα. Αυτό είναι επικίνδυνο, γράφει ο Cagaptan γιατί μια γενιά που μεγαλώνει υπό την επήρεια του ισλαμικού κόμματος ΑKP πιστεύει ότι μόνο ισλαμικά καθεστώτα έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται εναντίον του λαού τους ή εναντίον γειτονικών κρατών.

Neues Zurcher Zeitung

Ενισχύει τη φίλο - μουσουλμανική πολιτική του ο Ερντογάν

O Τούρκος Πρωθυπουργός T. Erdogan δήλωσε σε συνάντηση μελών του κόμματος του ότι προτιμάει να συναντήσει τον Πρωθυπουργό του Σουδάν Bashir, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Darfur, από το να συζητήσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Netanyahu το θάνατο πολιτών στη Γάζα. Η αιτιολογία του Erdogan είναι ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένας μουσουλμάνος ηγέτης είναι ποτέ ικανός να διαπράξει γενοκτονία.

Ικανοποίηση σε Μόσχα και Κισινάου για Ελληνική Προεδρία ΟΑΣΕ

Όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση για τη διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στη Βιέννη, συζήτησαν τους τρόπους παράκαμψης των εμποδίων για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με στόχο την επίλυση των θεμάτων που απομένουν, ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΟΑΣΕ στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντήθηκαν σε μορφή 5+2 (η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία ως πλευρές της διαμάχης, η Ρωσία και η Ουκρανία ως εγγυήτριες χώρες, ο ΟΑΣΕ ως μεσολαβητής, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές).
Στο τηλεγράφημα παραθέτονται δηλώσεις του προεδρεύοντος στον ΟΑΣΕ, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την πρόθεση όλων των πλευρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από τριετή διακοπή. «Η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τις προσπάθειες των μεσολαβητών και των παρατηρητών σε μορφή “5+2” και καλεί όλες τις πλευρές να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς να προβάλουν προκαταρκτικούς όρους, σε ισότιμη βάση και με αποτελεσματικό πνεύμα, προκειμένου να συναφθεί μια καθολική, μακροπρόθεσμη και αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε τηλεγράφημα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Μολδαβίας Σεργκέι Λαβρόφ και Γιούρι Λιάνκε, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.