10 Νοε 2009

Ικανοποίηση σε Μόσχα και Κισινάου για Ελληνική Προεδρία ΟΑΣΕ

Όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση για τη διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στη Βιέννη, συζήτησαν τους τρόπους παράκαμψης των εμποδίων για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με στόχο την επίλυση των θεμάτων που απομένουν, ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΟΑΣΕ στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντήθηκαν σε μορφή 5+2 (η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία ως πλευρές της διαμάχης, η Ρωσία και η Ουκρανία ως εγγυήτριες χώρες, ο ΟΑΣΕ ως μεσολαβητής, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές).
Στο τηλεγράφημα παραθέτονται δηλώσεις του προεδρεύοντος στον ΟΑΣΕ, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την πρόθεση όλων των πλευρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από τριετή διακοπή. «Η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τις προσπάθειες των μεσολαβητών και των παρατηρητών σε μορφή “5+2” και καλεί όλες τις πλευρές να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς να προβάλουν προκαταρκτικούς όρους, σε ισότιμη βάση και με αποτελεσματικό πνεύμα, προκειμένου να συναφθεί μια καθολική, μακροπρόθεσμη και αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε τηλεγράφημα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Μολδαβίας Σεργκέι Λαβρόφ και Γιούρι Λιάνκε, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.