10 Νοε 2009

Πρώτη εκδήλωση αντίστασης στο Νέο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο

Η πρώτη οργανωμένη εκδήλωση πολιτικής αμφισβήτησης του Δημήτρη Χριστόφια και της πολιτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές δύο κυπριακά σωματεία και με την παρουσία στο βήμα των ομιλητών των καθηγητή Γ. Κασιμάτη, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκα, του επί τιμή πρέσβη Γ. Μεγαλοκονόμου και του αειθαλούς προέδρου της ΕΔΚ, Βάσου Λυσαρίδη. Με θέμα τα «50 χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας», όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός πως η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί την μόνη ισχυρή ασπίδα διάσωσης της Κύπρου από τις τουρκικές απειλές και τις ύποπτες και ανθελληνικές πολιτικές σειράς συμμαχικών χωρών.

Ο καθηγητής κ. Κασιμάτης, δεν δίστασε να υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους, ασκώντας κριτική σε Αθήνα και Λευκωσία, λέγοντας πως «το Σχέδιο Ανάν, όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά έφτασε ν’ αποτελεί το πλαίσιο των μυστικών συνομιλιών και δολοπλοκιών». Είπε πως «πρέπει ν αφεθεί ο Κυπριακός λαό να πει ξανά ένα δίκαιο όχι» ενώ ζήτησε τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, να θέσουν από κοινού «βέτο» στην Τουρκία τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Υποστήριξε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «δεν εκφράζονται ειλικρινώς στους πολίτες». Τέλος, ζήτησε από όλους επαγρύπνηση γιατί, τόνισε, δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Στη διάρκεια της ομιλίας του υπέδειξε σειρά λαθών στη βάση των οποίων συζητά η κυπριακή ηγεσία ενώ κατηγορηματικός ήταν σε ό,τι αφορά την αιτούμενη, από την πλευρά της Τουρκίας, παρθενογένεση που χαρακτήρισε αφανισμό της Κύπρου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου (επί Τ. Παπαδόπουλου) Γ. Λιλλήκας στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, εξαπέλυσε μια σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν τη στάση αυτή σαν αρχή της επανεμφάνισης του στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Χαρακτήρισε «κοινή τη μοίρα της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης» ενώ υπενθύμισε ότι η συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στους Χριστόφια – Ταλάτ, αναφέρεται σε επιμέρους ζητήματα του «Σχεδίου Ανάν». Κατηγόρησε τον κ Χριστόφια για συνεχείς παραχωρήσεις προς την πλευρά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων χωρίς πραγματικά ανταλλάγματα, ενώ τοποθετήθηκε και για το θέμα των βρετανικών βάσεων λέγοντας πως τώρα ο κ. Χριστόφιας συζητά μαζί τους και υπέγραψε μνημόνιο για παραμονή των βάσεων μόλι ένα μήνα μετά τις εκλογές, παλαιότερα τους χαρακτήριζε σαν του «κακούς δαίμονες». Και διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει… Τέλος υποστήριξε πως η ως σήμερα πολιτική της Λευκωσίας «έχει μετατρέψει την Τουρκία από εισβολείς και κατακτητές σε ουδέτερους παρατηρητές»…

Ο επί τιμή πρέσβης κ. Μεγαλοκονόμος, πρόσφερε μια διαχρονική ιστορική ανασκόπηση της αθέτησης από την Τουρκία όλων των υποσχέσεων που έχει δώσει εδώ και 60 χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωση υποσχέσεις της προς την ΕΕ, προκειμένου να επιτύχει την έναρξη διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η Τουρκία χωρίς υποχωρήσεις στον ενιαίο εθνικά χώρο, από την Κύπρο ως την Θράκη και να ασκηθούν πάνω της όλες οι δυνατές πιέσεις, στη βάση της Ελληνικής και Κυπριακής συμμετοχής στην ΕΕ. Τέλος υπογράμμισε πως θεωρεί μέγιστο λάθος να γίνονται προσπάθειες διευκόλυνσης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να υπάρχει προετοιμασία για την από κοινού με την Κύπρο, άσκηση «βέτο» τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο Βάσος Λυσαρίδης, πέραν της χρήσης λυρικών τόνων και ποίησης προκειμένου να καταδείξει την εμμονή του σε μια μαχητική αντιμετώπιση της Τουρκίας προσέφερε σειρά παραδειγμάτων που συνιστούν στην ουσία μετακίνηση της κυπριακής θέσης, σε ό,τι αφορά το «σχέδιο Ανάν» καθώς κι αυτός με τη σειρά του θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτού, με διαφορετικό μανδύα. Ο κ. Λυσαρίδης κι αυτός επιτέθηκε στον πρόεδρο Χριστόφια για το γεγονός ότι επιτρέπει την παραμονή των βρετανικών βάσεων στο νησί αλλά και γιατί προχωρεί σε παραχωρήσεις ελπίζοντας στην εύνοια του διεθνούς παράγοντα ή τον εξευμενισμό της Άγκυρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τελικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι η διχοτόμηση του νησιού αλλά επιβολή ελέγχου στο σύνολο της Κύπρου και πως πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο από την εποχή του τούρκου υπεξ, Τσαγκλαγινκίλ ως σήμερα από τον Α. Νταβούτογλου.