10 Νοε 2009

Γ.Παπανδρέου - Χ. Κλίντον. Σχόλιο τηςDeutsche Welle

Στο περιθώριο των χθεσινών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους ο Γ. Παπανδρέου είχε άτυπη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Πριν από την συνάντηση του με την Χίλαρι Κλίντον ο κ. Παπανδρέου έκανε δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου για τη σημασία της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους: «Ιστορική ημέρα, ιστορική επέτειος, όταν οι Γερμανοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους, όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν, ‘γκρεμίστε το Τείχος’. Γκρεμίστε τα τείχη που εγκλωβίζουν μέσα σε απολυταρχισμούς, μέσα σε αυταρχισμούς, μέσα σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις τόσο κόσμο, τους πολίτες αυτής της ηπείρου. Γκρεμίστε τα τείχη, ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες για την δημοκρατία και την ελευθερία. Ηρωικές πράξεις, ιστορικές στιγμές που δείχνουν το διακύβευμα της Δημοκρατίας, που είναι να γκρεμίζουμε κάθε μέρα τα τείχη που κρατούν τον πολίτη μακριά από την πολιτική, που κρατούν την πολιτική μακριά από τον πολίτη και δεν βάζουν τον πολίτη στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η κυβέρνησή του σε μια σειρά από ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη στην υπουργική σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Όπως δηλώνει έγκυρη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε στη συνομιλία του με την κ. Κλίντον, την έκφραση «συνάντηση δύο παλιών φίλων», καθώς γνωρίζονται με τον κ. Ερντογάν από παλιά. Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα του Πατριαρχείου, ενώ τόνισε ότι ένας επιπλέον στόχος της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ήταν να δώσει και το μήνυμα: «εδώ είμαστε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια.»

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε την κ. Κλίντον ότι η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτές οι προσπάθειες αφορούν και την ΠΓΔΜ. Προϋπόθεση όμως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτή η επιμονή στην «εθνική κόκκινη γραμμή» δεν αποτρέπει όμως τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση του κλίματος μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του να συναντηθεί πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της γείτονος Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ακριβώς πριν από την συνάντησή του με την κ. Κλίντον ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στο κυπριακό παίρνοντας ως αφορμή την πτώση του τοίχους πριν από 20 χρόνια: «Ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι, σήμερα, έχουμε ακόμα να φωνάξουμε: γκρεμίστε και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη με το Τείχος αυτό, με τείχη και με στρατεύματα κατοχής. Η Ευρώπη της ελευθερίας, η ενωμένη Ευρώπη, δεν ανέχεται ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής. Αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε. Και δεν είναι απλώς επιθυμία, είναι η πρόθεσή μας και η δέσμευσή μας, να παλέψουμε γι’ αυτή την Ευρώπη και γι’ αυτή την Κύπρο που οραματιζόμαστε.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την κ. Κλίντον για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι θα «πρέπει να αφεθούν οι δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το κοινό μέλλον τους κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.». Αυτό σημαίνει, ότι η όποια λύση στην οποία ενδεχομένως καταλήξουν οι δύο κοινότητες θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή, όπως την αποκάλεσε, η «ευρωπαϊκή λειτουργική λύση» αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μια ενιαία Κύπρος να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ.

Τέλος η κ. Κλίντον συμφώνησε με την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική και να είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις.

D. W.