11 Νοε 2009

Συνέντευξη Δρούτσα ενόψει Μαδρίτης

Σε συνέντευξη του στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ανάφερε ότι ένας από τους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η αναζωογόνηση της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς στα δυτικά Βαλκάνια, με ημερομηνία ορόσημο το 2014. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα ελπίζει, μετά και την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, να μπορέσει να προωθήσει αυτή την ατζέντα στην Ε.Ε. και να βοηθήσει τις γειτονικές της χώρες να προγραμματίσουν την πορεία τους προς την Ε.Ε. Ο Δρούτσας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Miguel Ángel Moratinos, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την προετοιμασία της ατζέντας της Ισπανικής Προεδρίας της Ε.Ε., αναγνώρισε πως το 2014 είναι μια φιλόδοξη προθεσμία για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, δεδομένων των αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι χώρες αυτές, σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Ε.Ε. δεν θα αμβλύνει τα κριτήρια ένταξης για τις υποψήφιες χώρες, αλλά πιστεύουμε ότι η ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων είναι πραγματοποιήσιμη, αν επιδιωχθεί από σοβαρές και υπεύθυνες ηγεσίες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανάλαβε τη θέση της Ελλάδας, ότι αν τα Σκόπια επιθυμούν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή στην Ε.Ε., θα πρέπει πρώτα να βρεθεί μια λύση για την ονομασία της χώρας. Ο Δρούτσας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ε.Ε., τονίζοντας ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μια συμφωνία που «κατά κάποιο τρόπο θα μετριάσει την κόπωση της διεύρυνσης». Σχετικά με την Ισπανική Προεδρία της Ε.Ε., ο Δρούτσας δήλωσε πως θα είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή θα θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και επειδή «διαθέτει το διπλωματικό και πολιτικό ταλέντο του υπουργού (Εξωτερικών) Μoratinos».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα ελπίζει πως η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνιών επαναπατρισμού, για μετανάστες χωρίς έγγραφα, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Ο Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία δίνουν έμφαση στην «ανθρώπινη διάσταση» της μετανάστευσης. Τέλος, ο Δρούτσας πρότεινε να διευρυνθεί η κοινοτική συνεργασία με χώρες όπως η Τουρκία, που είναι μια χώρα μετάβασης των μεταναστών χωρίς έγγραφα, και κάλεσε την Άγκυρα να υπογράψει τις εκκρεμείς συμφωνίες επαναπατρισμού με την Ε.Ε. και να εφαρμόσει πλήρως τις ήδη ισχύουσες.