11 Νοε 2009

Ελληνική στροφή στον ΟΑΣΕ για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια;

Αν επιβεβαιωθεί το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νοβόστι, τότε η Αθήνα έχει μεταβάλλει την πολιτική της στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και από τη θέση ότι θα «πρέπει να μελετηθούν οι ρωσικές προτάσεις», τώρα υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει διάλογος των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, επί των ρωσικών προτάσεων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τον στρατηγικό διάλογο για τις προτάσεις του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης μιλώντας στη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Οι προτάσεις του προέδρου Μεντβέντεφ για το νέο ευρωπαϊκό διάλογο για την ασφάλεια απετέλεσαν αφετηρία για έναν ευρύ, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για τις σημερινές προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
«Η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ ανέλαβε το βαρύ φορτίο να μετατρέψει το διάλογο αυτό σε μια ζωντανή στρατηγική διαδικασία, την αποκαλούμενη διαδικασία της Κέρκυρας», σημείωσε ο ΥφΥΠΕΞ.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου αυτού «μετά τις συνθήκες που δημιούργησε η διαμάχη στον Καύκασο, τον Αύγουστο του 2008 και η οποία οδήγησε σε τριβές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».