15 Απρ 2009

Εξελίξεις στο "Σκοπιανό" εν μέσω προπαγανδιστικού πολέμου! Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου - Α. Λοβέρδου

Μόλις 24 ώρες από τη στιγμή που τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρθηκεν σε δήλωση του έλληνα πρέσβυ, Αλεξ. Μαλλιά, στην Ουάσιγκτον ότι η "... η Ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει λύση βασισμένη στο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" που στην Αθήνα δεν έγινε γνωστό επισήμως, το σκοπιανό ΥΠΕΞ, δια το υπουργού κ. Μιλόσοσκι, εξέδωσε "ταξιδιωτική" οδηγία σε βάρος της Ελλάδας" αναφέροντας "... Αν το ταξίδι ή η διαμονή είναι απαραίτητη, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε ασφαλές μέρος, να αποφεύγουν το κέντρο των πόλεων καθώς και τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαμαρτυρίες και αναταραχές, να αποφεύγουν εγκαταστάσεις και θεσμούς οι οποίοι υπήρξαν οι πιο κοινοί στόχοι των βίαιων επιθέσεων".
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι η Ελλάδα βίωσε ένα κύμα εσωτερικών αναταραχών, βίαιων διαμαρτυριών και ένοπλων επεισοδίων τους τελευταίους μήνες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της ιδιοκτησίας και της προσωπικής ασφάλειας πολλών ατόμων.
«Τέτοια επεισόδια, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, λαμβάνουν χώρα συνήθως στις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) και περιλαμβάνουν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τράπεζες, επιθέσεις σε αστυνομικές περιπολίες και ξένα γραφεία, κατάληψη πανεπιστημίων από ομάδες αναρχικών, βομβιστικές απειλές κατά εκκλησιών καθώς και διαμαρτυρίες στους κύριους δρόμους και πλατείες οι οποίες συχνά λαμβάνουν βίαιες διαστάσεις. Επιπλέον, δεκάδες “μακεδόνες” πολίτες ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές της “Μακεδονίας” τους τελευταίους μήνες σχετικά με προβλήματα πρόκλησης ζημιών στα οχήματά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ή της διέλευσής τους από την Ελλάδα», αναφέρει η οδηγία του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.
Τέλος, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ καλεί τους πολίτες της χώρας να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και να επικοινωνούν με το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ και τα διπλωματικά γραφεία της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σχετικά με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Μιλόσοσκι στις 10/4 δημοσιεύει επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών, με την οποία ζητά ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο λαών και της διμερούς τουριστικής συνεργασίας.

Πέντε ημέρες μετά, για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει παραπληροφορεί σκοπίμως τους πολίτες της χώρας του, προτρέποντάς τους να μην επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο κ. Μιλόσοσκι προφανώς τελεί σε σύγχυση. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημά του.

Το σοβαρό συμπέρασμα είναι ότι οι κυβερνώντες στα Σκόπια δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν τον χειρότερο εαυτό τους, πλήττοντας για μια ακόμη φορά τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα από το Υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων δεν διστάζει να αναιρέσει ακόμη και τον εαυτό της, προκειμένου να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους τρίτους.

Το μόνο, όμως, που καταφέρνει, είναι να εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα την άποψη, ότι η πρακτική της είναι αντιπαραγωγική και ως κυβερνώσα παράταξη της FYROM δεν επιθυμεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος».

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 5

Περιμέναμε κάποια ενημέρωση μετά το δημοσίευμα του Έθνους (29/3/2009) για το διπλωμάτη που έδινε βίζες Σένγκεν σε συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο σε χώρα της Ασίας. Γιατί το ΥΠΕΞ δεν έδωσε π.χ. το όνομα του επίορκου, αφού υπάρχει πλέον παραπομπή. Και γιατί δεν μας λέγει τις ρόλο έπαιξαν ξένες μυστικές υπηρεσίες στην διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να μη μπορεί να κουκουλωθεί, όπως άλλη περίπτωση με τον ίδιο διπλωματικό (εδώ λέγεται ότι στην «παγίδευση» ιδιαίτερο ρόλο είχε η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών - BND) και αν, όπως επίσης ακούγεται, βίζες που εξέδωσε ο επίορκος βρέθηκαν και σε χέρια προσώπων που κανονικά ήταν στην μαύρη λίστα (κοινώς ερυθρά δελτία).

  • Εκπλήξεις περιμένει φαίνεται αρκετούς από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ που έχουν προσφύγει και κερδίσει υποθέσεις σχετικά με την φορολόγηση του Επιδόματος Υπηρεσία Αλλοδαπής. Φίλοι του οικονομικού ρεπορτάζ μας έλεγαν ότι δεδομένου ότι τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματική τη διάταξη για τη φορολόγηση του με χαμηλό συντελεστή, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν εγκύκλιο με την οποία θεωρείται πλέον ως εισόδημα φορολογούμενο με τον κανονικό συντελεστή! Το όλο ζήτημα πάντως εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον. Όπως μας εξηγούσαν οι οικονομικοί συντάκτες, δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει βγει σε σαφάρι εσόδων, είναι πολύ πιθανόν να δεχθεί τελικά τη σύμμετρη αύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής (15%), αλλά να επιδιώξει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής του. Λύση που όπως καταλαβαίνει κανένας δεν θα είναι ευχάριστη για όσους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές.

Αλήθεια τι γίνεται με εκείνο το θέμα με τα ιδιόκτητα κτίρια του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό που παραμένουν αναξιοποίητα ενώ το δημόσιο πληρώνει ακριβά ενοίκια για να στεγάζει αλλού τις πρεσβείες; Θυμίζουμε ότι η «Καθημερινή» τον Ιανουάριο είχε θέσει με ρεπορτάζ της το θέμα, με παράδειγμα κυρίως το Ερεβάν όπου πληρώνονται 200.000 δολάρια για ετήσιο ενοίκιο της πρεσβείας ενώ υπάρχει νεοκλασικό που ανήκει στο δημόσιο σε κεντρικό σημείο της πόλης που φυλάγεται από σεκιούριτι που επίσης πληρώνονται από το κράτος. Εγκαταλειμμένα είναι και τα δύο κτίρια που παραχώρησαν οι γεωργιανοί σε κεντρικό σημείο της Τιφλίδας για την εκεί πρεσβεία μας, αφού η ΚΕΔ δεν κάνει καμία ενέργεια για την αξιοποίησή τους. Θυρωρό πληρώνει πάντα το δημόσιο για τη φύλαξη του κτιρίου που ο Θ. Πάγκαλος βρήκε ως καλή ευκαιρία και αγόρασε στη Τασκένδη, τότε που σε ένα ταξίδι συνόδευε τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Βέβαια η Ελλάδα, δεν είχε ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι θα αποκτήσει πρεσβεία στο Ουζμπεκιστάν. Στα ανωτέρω παραδείγματα πρέπει βέβαια να προσθέσουμε την περίπτωση της πρεσβείας Βερολίνου. Σήμερα η πρεσβεία στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης, πολύ κοντά στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Υπάρχει όμως και το υπό κατάρρευση ιδιόκτητο κτίριο της παλιάς ελληνικής πρεσβείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας στη περιοχή της πόλης όπου στεγάζονται οι περισσότερες ξένες πρεσβείες. Αυτό περιβάλλεται σήμερα από τα υπέροχα κτίρια των πρεσβειών των ξένων χωρών και η εικόνα του εκθέτει τη χώρα. Επί Παμπούκη, η ΚΕΔ είχε κινήσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του χώρου. Έπειτα όμως δεν έγινε τίποτα. Αυτή τη κατάσταση θα πρέπει να διαχειριστεί μάλλον ο επόμενος πρέσβης στο Βερολίνο: Ο πάντα δραστήριος πρέσβης κ. Κριεκούκης αφυπηρετεί στο τέλος του έτους και δεν πρόκειται ως φαίνεται να λάβει παράταση (όπως ακούμε μάλιστα, προς τιμή του, ο ίδιος λέγει ότι δεν την επιδιώκει) και ετοιμάζει την επιστροφή του στο σπίτι του στο Κολωνάκι (τον είδανε μάλιστα προς τον σκοπό αυτό να ψάχνει την προηγούμενη εβδομάδα για παπλωματοθήκες σε γνωστό κατάστημα της περιοχής).

  • Βρέθηκε τελικά διάδοχος του συμβούλου Χρήστου Μαντέλου στη σημαντική Β2 Διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων με χώρες Βαλκανικής, Ρωσίας και λοιπές χώρες ΚΑΚ και παρακολούθησης ΟΣΕΠ. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μαντέλος είχε τοποθετηθεί το Φθινόπωρο ως διευθυντής, μετά την θητεία του (που προκάλεσε πολλές κριτικές) στη Κορυτσά. Η επιτυχής μετακίνηση (λόγω της ειδικότητας του σε θέματα ΝΑΤΟ και ελληνοαμερικανικών σχέσεων) του πρέσβη Δημήτρη Χρονόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως διαδόχου του πρέσβη κ. Στωΐδη (ανέλαβε ήδη τη πρεσβεία Βελιγραδίου) άφησε κενή τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Αφού ο κ. Βαρβιτσιώτης βολιδοσκόπησε την πρέσβη Αλίκη Χατζή (έμπειρη από υπουργικά γραφεία) η οποία αδυνατούσε να αναλάβει το έργο για οικογενειακούς λόγους, κατέληξε στο κ. Μαντέλο (ο οποίος είναι παλιός προστατευόμενος των τέως γενικών γραμματέων πρέσβεων κ.κ. Σαββαΐδη και Σκοπελίτη). Νέος διευθυντής της Β2 είναι πλέον ο Δημήτρης Τσούγκας, «φρέσκος» πληρεξούσιος υπουργός Β΄, ο οποίος ως μέχρι πρότινος στέλεχος της Α3 Διεύθυνσης Βαλκανικών Χωρών έχει γνώση των αντικειμένων της διεύθυνσης, ενώ ο βαθμός του αναβαθμίζει και την εκτός ΥΠΕΞ δυνατότητα παρέμβασης της Διεύθυνσης. Η επιλογή χρεώνεται στο νέο Β΄ Γενικό Διευθυντή, πρέσβη Λευτέρη Αγγελόπουλου του οποίου στενός συνεργάτης ήταν ο κ. Τσούγκας στο διάστημα που ο κ. Αγγελόπουλος ήταν διευθυντής Βαλκανίων, πριν δηλαδή λάβει λόγω των δυσάρεστων για την κα Μπακογιάννη θέσεων του (ο κ. Αγγελόπουλος ως ειδικός στα αμερικανικά είχε πάντα πιο ρεαλιστικές τοποθετήσεις για την στάση των μεγάλων συμμάχων) την λεγόμενη «κλωτσιά προς τα πάνω» ως Β΄ Γενικός (διάδοχος του στα βαλκανικά ο κατά τεκμήριο λόγω της στάσεως του ως πρέσβη στη Κύπρο κατά τη περίοδο του «Σχεδίου Ανάν», πιο διαχειρίσιμος Χρήστος Παναγόπουλος, τέως πρέσβης στο Βελιγράδι). Σημειώνεται ότι στη βιασύνη της διοίκησης να απαλλαγεί από τον κ. Αγγελόπουλο δεν πρόσεξε καν ότι προϊσταμένη υποκείμενης διευθύνσεως, ήταν αρχαιότερη του διπλωματικός (η πρέσβης Δωρ. Δούβου).

Για χρόνια το λέγαμε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, ότι ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ έγινε στο πόδι, και δεν μας έδιναν σημασία. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στις τροποποιήσεις του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και ετοιμάζονται οι πρώτες νέες παρεμβάσεις. Επείγουσα κρίνεται ιδίως η διόρθωση της νομικής γκάφας, που προκάλεσε η κατάργηση της τριετούς παραμονής στο βαθμό του συμβούλου και γραμματέα πρεσβείας Β΄ για τους υπηρετούντες διπλωματικούς, χωρίς την πρόβλεψη για αναδρομικότητα της ρύθμισης. Αποτέλεσμα, κώλυσαν τρεις σειρές μεταξύ τους !

  • Εκδόθηκε το διάταγμα για την παράταση υπηρεσίας του μόνιμου αντιπρόσωπου στην ΕΕ, Βασίλη Κασκαρέλλη που αναλαμβάνει πρέσβης στην Ουάσινγκτον τέλος Μαΐου (διάδοχος του στη ΜΑ ΕΕ ο κ. Σωτηρόπουλος, και διάδοχος του τελευταίου στη Γ΄ Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο πρέσβης Δημήτρης Ράλλης – ετοιμάζονται ήδη για ξενύχτια στον «Αστέρα»). Η παράταση είναι έως τις 6.6.2012, (που σημαίνει 6.9.2012 με το περίφημο υπεξικό τρίμηνο). Από τον Ιούνιο θα δούμε άρα στην Αθήνα Αλέξανδρο Μαλλιά, ο οποίος λόγω της παλιάς υπηρεσίας του ως ακόλουθος τύπου αφυπηρετεί στο τέλος του έτους (εκτός αν πάρει παράταση). Έχει όμως λάβει υποσχέσεις για προαγωγή στον βαθμό του full ambassador και για παράταση. Για να δούμε…

ΑΝΤΕ ΚΑΙ… ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!