15 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 5

Περιμέναμε κάποια ενημέρωση μετά το δημοσίευμα του Έθνους (29/3/2009) για το διπλωμάτη που έδινε βίζες Σένγκεν σε συνεργασία με ταξιδιωτικό πρακτορείο σε χώρα της Ασίας. Γιατί το ΥΠΕΞ δεν έδωσε π.χ. το όνομα του επίορκου, αφού υπάρχει πλέον παραπομπή. Και γιατί δεν μας λέγει τις ρόλο έπαιξαν ξένες μυστικές υπηρεσίες στην διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να μη μπορεί να κουκουλωθεί, όπως άλλη περίπτωση με τον ίδιο διπλωματικό (εδώ λέγεται ότι στην «παγίδευση» ιδιαίτερο ρόλο είχε η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών - BND) και αν, όπως επίσης ακούγεται, βίζες που εξέδωσε ο επίορκος βρέθηκαν και σε χέρια προσώπων που κανονικά ήταν στην μαύρη λίστα (κοινώς ερυθρά δελτία).

  • Εκπλήξεις περιμένει φαίνεται αρκετούς από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ που έχουν προσφύγει και κερδίσει υποθέσεις σχετικά με την φορολόγηση του Επιδόματος Υπηρεσία Αλλοδαπής. Φίλοι του οικονομικού ρεπορτάζ μας έλεγαν ότι δεδομένου ότι τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματική τη διάταξη για τη φορολόγηση του με χαμηλό συντελεστή, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν εγκύκλιο με την οποία θεωρείται πλέον ως εισόδημα φορολογούμενο με τον κανονικό συντελεστή! Το όλο ζήτημα πάντως εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον. Όπως μας εξηγούσαν οι οικονομικοί συντάκτες, δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει βγει σε σαφάρι εσόδων, είναι πολύ πιθανόν να δεχθεί τελικά τη σύμμετρη αύξηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής (15%), αλλά να επιδιώξει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής του. Λύση που όπως καταλαβαίνει κανένας δεν θα είναι ευχάριστη για όσους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές.

Αλήθεια τι γίνεται με εκείνο το θέμα με τα ιδιόκτητα κτίρια του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό που παραμένουν αναξιοποίητα ενώ το δημόσιο πληρώνει ακριβά ενοίκια για να στεγάζει αλλού τις πρεσβείες; Θυμίζουμε ότι η «Καθημερινή» τον Ιανουάριο είχε θέσει με ρεπορτάζ της το θέμα, με παράδειγμα κυρίως το Ερεβάν όπου πληρώνονται 200.000 δολάρια για ετήσιο ενοίκιο της πρεσβείας ενώ υπάρχει νεοκλασικό που ανήκει στο δημόσιο σε κεντρικό σημείο της πόλης που φυλάγεται από σεκιούριτι που επίσης πληρώνονται από το κράτος. Εγκαταλειμμένα είναι και τα δύο κτίρια που παραχώρησαν οι γεωργιανοί σε κεντρικό σημείο της Τιφλίδας για την εκεί πρεσβεία μας, αφού η ΚΕΔ δεν κάνει καμία ενέργεια για την αξιοποίησή τους. Θυρωρό πληρώνει πάντα το δημόσιο για τη φύλαξη του κτιρίου που ο Θ. Πάγκαλος βρήκε ως καλή ευκαιρία και αγόρασε στη Τασκένδη, τότε που σε ένα ταξίδι συνόδευε τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Βέβαια η Ελλάδα, δεν είχε ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι θα αποκτήσει πρεσβεία στο Ουζμπεκιστάν. Στα ανωτέρω παραδείγματα πρέπει βέβαια να προσθέσουμε την περίπτωση της πρεσβείας Βερολίνου. Σήμερα η πρεσβεία στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης, πολύ κοντά στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Υπάρχει όμως και το υπό κατάρρευση ιδιόκτητο κτίριο της παλιάς ελληνικής πρεσβείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας στη περιοχή της πόλης όπου στεγάζονται οι περισσότερες ξένες πρεσβείες. Αυτό περιβάλλεται σήμερα από τα υπέροχα κτίρια των πρεσβειών των ξένων χωρών και η εικόνα του εκθέτει τη χώρα. Επί Παμπούκη, η ΚΕΔ είχε κινήσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του χώρου. Έπειτα όμως δεν έγινε τίποτα. Αυτή τη κατάσταση θα πρέπει να διαχειριστεί μάλλον ο επόμενος πρέσβης στο Βερολίνο: Ο πάντα δραστήριος πρέσβης κ. Κριεκούκης αφυπηρετεί στο τέλος του έτους και δεν πρόκειται ως φαίνεται να λάβει παράταση (όπως ακούμε μάλιστα, προς τιμή του, ο ίδιος λέγει ότι δεν την επιδιώκει) και ετοιμάζει την επιστροφή του στο σπίτι του στο Κολωνάκι (τον είδανε μάλιστα προς τον σκοπό αυτό να ψάχνει την προηγούμενη εβδομάδα για παπλωματοθήκες σε γνωστό κατάστημα της περιοχής).

  • Βρέθηκε τελικά διάδοχος του συμβούλου Χρήστου Μαντέλου στη σημαντική Β2 Διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων με χώρες Βαλκανικής, Ρωσίας και λοιπές χώρες ΚΑΚ και παρακολούθησης ΟΣΕΠ. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μαντέλος είχε τοποθετηθεί το Φθινόπωρο ως διευθυντής, μετά την θητεία του (που προκάλεσε πολλές κριτικές) στη Κορυτσά. Η επιτυχής μετακίνηση (λόγω της ειδικότητας του σε θέματα ΝΑΤΟ και ελληνοαμερικανικών σχέσεων) του πρέσβη Δημήτρη Χρονόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως διαδόχου του πρέσβη κ. Στωΐδη (ανέλαβε ήδη τη πρεσβεία Βελιγραδίου) άφησε κενή τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Αφού ο κ. Βαρβιτσιώτης βολιδοσκόπησε την πρέσβη Αλίκη Χατζή (έμπειρη από υπουργικά γραφεία) η οποία αδυνατούσε να αναλάβει το έργο για οικογενειακούς λόγους, κατέληξε στο κ. Μαντέλο (ο οποίος είναι παλιός προστατευόμενος των τέως γενικών γραμματέων πρέσβεων κ.κ. Σαββαΐδη και Σκοπελίτη). Νέος διευθυντής της Β2 είναι πλέον ο Δημήτρης Τσούγκας, «φρέσκος» πληρεξούσιος υπουργός Β΄, ο οποίος ως μέχρι πρότινος στέλεχος της Α3 Διεύθυνσης Βαλκανικών Χωρών έχει γνώση των αντικειμένων της διεύθυνσης, ενώ ο βαθμός του αναβαθμίζει και την εκτός ΥΠΕΞ δυνατότητα παρέμβασης της Διεύθυνσης. Η επιλογή χρεώνεται στο νέο Β΄ Γενικό Διευθυντή, πρέσβη Λευτέρη Αγγελόπουλου του οποίου στενός συνεργάτης ήταν ο κ. Τσούγκας στο διάστημα που ο κ. Αγγελόπουλος ήταν διευθυντής Βαλκανίων, πριν δηλαδή λάβει λόγω των δυσάρεστων για την κα Μπακογιάννη θέσεων του (ο κ. Αγγελόπουλος ως ειδικός στα αμερικανικά είχε πάντα πιο ρεαλιστικές τοποθετήσεις για την στάση των μεγάλων συμμάχων) την λεγόμενη «κλωτσιά προς τα πάνω» ως Β΄ Γενικός (διάδοχος του στα βαλκανικά ο κατά τεκμήριο λόγω της στάσεως του ως πρέσβη στη Κύπρο κατά τη περίοδο του «Σχεδίου Ανάν», πιο διαχειρίσιμος Χρήστος Παναγόπουλος, τέως πρέσβης στο Βελιγράδι). Σημειώνεται ότι στη βιασύνη της διοίκησης να απαλλαγεί από τον κ. Αγγελόπουλο δεν πρόσεξε καν ότι προϊσταμένη υποκείμενης διευθύνσεως, ήταν αρχαιότερη του διπλωματικός (η πρέσβης Δωρ. Δούβου).

Για χρόνια το λέγαμε στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, ότι ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ έγινε στο πόδι, και δεν μας έδιναν σημασία. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στις τροποποιήσεις του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και ετοιμάζονται οι πρώτες νέες παρεμβάσεις. Επείγουσα κρίνεται ιδίως η διόρθωση της νομικής γκάφας, που προκάλεσε η κατάργηση της τριετούς παραμονής στο βαθμό του συμβούλου και γραμματέα πρεσβείας Β΄ για τους υπηρετούντες διπλωματικούς, χωρίς την πρόβλεψη για αναδρομικότητα της ρύθμισης. Αποτέλεσμα, κώλυσαν τρεις σειρές μεταξύ τους !

  • Εκδόθηκε το διάταγμα για την παράταση υπηρεσίας του μόνιμου αντιπρόσωπου στην ΕΕ, Βασίλη Κασκαρέλλη που αναλαμβάνει πρέσβης στην Ουάσινγκτον τέλος Μαΐου (διάδοχος του στη ΜΑ ΕΕ ο κ. Σωτηρόπουλος, και διάδοχος του τελευταίου στη Γ΄ Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο πρέσβης Δημήτρης Ράλλης – ετοιμάζονται ήδη για ξενύχτια στον «Αστέρα»). Η παράταση είναι έως τις 6.6.2012, (που σημαίνει 6.9.2012 με το περίφημο υπεξικό τρίμηνο). Από τον Ιούνιο θα δούμε άρα στην Αθήνα Αλέξανδρο Μαλλιά, ο οποίος λόγω της παλιάς υπηρεσίας του ως ακόλουθος τύπου αφυπηρετεί στο τέλος του έτους (εκτός αν πάρει παράταση). Έχει όμως λάβει υποσχέσεις για προαγωγή στον βαθμό του full ambassador και για παράταση. Για να δούμε…

ΑΝΤΕ ΚΑΙ… ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!