15 Απρ 2009

Εξελίξεις στο "Σκοπιανό" εν μέσω προπαγανδιστικού πολέμου! Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου - Α. Λοβέρδου

Μόλις 24 ώρες από τη στιγμή που τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρθηκεν σε δήλωση του έλληνα πρέσβυ, Αλεξ. Μαλλιά, στην Ουάσιγκτον ότι η "... η Ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει λύση βασισμένη στο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" που στην Αθήνα δεν έγινε γνωστό επισήμως, το σκοπιανό ΥΠΕΞ, δια το υπουργού κ. Μιλόσοσκι, εξέδωσε "ταξιδιωτική" οδηγία σε βάρος της Ελλάδας" αναφέροντας "... Αν το ταξίδι ή η διαμονή είναι απαραίτητη, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε ασφαλές μέρος, να αποφεύγουν το κέντρο των πόλεων καθώς και τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαμαρτυρίες και αναταραχές, να αποφεύγουν εγκαταστάσεις και θεσμούς οι οποίοι υπήρξαν οι πιο κοινοί στόχοι των βίαιων επιθέσεων".
Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι η Ελλάδα βίωσε ένα κύμα εσωτερικών αναταραχών, βίαιων διαμαρτυριών και ένοπλων επεισοδίων τους τελευταίους μήνες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της ιδιοκτησίας και της προσωπικής ασφάλειας πολλών ατόμων.
«Τέτοια επεισόδια, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, λαμβάνουν χώρα συνήθως στις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) και περιλαμβάνουν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τράπεζες, επιθέσεις σε αστυνομικές περιπολίες και ξένα γραφεία, κατάληψη πανεπιστημίων από ομάδες αναρχικών, βομβιστικές απειλές κατά εκκλησιών καθώς και διαμαρτυρίες στους κύριους δρόμους και πλατείες οι οποίες συχνά λαμβάνουν βίαιες διαστάσεις. Επιπλέον, δεκάδες “μακεδόνες” πολίτες ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές της “Μακεδονίας” τους τελευταίους μήνες σχετικά με προβλήματα πρόκλησης ζημιών στα οχήματά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ή της διέλευσής τους από την Ελλάδα», αναφέρει η οδηγία του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.
Τέλος, το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ καλεί τους πολίτες της χώρας να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και να επικοινωνούν με το ΥΠΕΞ της πΓΔΜ και τα διπλωματικά γραφεία της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σχετικά με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Μιλόσοσκι στις 10/4 δημοσιεύει επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών, με την οποία ζητά ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο λαών και της διμερούς τουριστικής συνεργασίας.

Πέντε ημέρες μετά, για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει παραπληροφορεί σκοπίμως τους πολίτες της χώρας του, προτρέποντάς τους να μην επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο κ. Μιλόσοσκι προφανώς τελεί σε σύγχυση. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημά του.

Το σοβαρό συμπέρασμα είναι ότι οι κυβερνώντες στα Σκόπια δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν τον χειρότερο εαυτό τους, πλήττοντας για μια ακόμη φορά τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα από το Υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων δεν διστάζει να αναιρέσει ακόμη και τον εαυτό της, προκειμένου να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους τρίτους.

Το μόνο, όμως, που καταφέρνει, είναι να εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα την άποψη, ότι η πρακτική της είναι αντιπαραγωγική και ως κυβερνώσα παράταξη της FYROM δεν επιθυμεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος».