3 Φεβ 2010

Συναντήσεις Δ. Δρούτσα με Χ. Κλίντον στις ΗΠΑ

Σε μια στγμή κατά την οποία η Αθήνα βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων και με την οικονομία της σε άθλια κατάσταση και κύριο θέμα πολλών αμερικανικών εφημερίδων πραγματοποιήθηκε χθες η πολυ-αναμενόμενη από Ελληνικής πλευράς επίσκεψη του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την αμερικανίδα υπεξ Χίλαρι Κλίντον και τον υφυπουργό Τζαίημς Στάϊνμπεργκ. Οι πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις δίνουν μάλλον ένα απαισιόδοξο αποτέλεσμα των συνομιλιών καθώς δεν φαίνεται να επηρρεάσθηκε η αμερικανική άποψη σε κανένα από από τα ζητηματα στα οποία αναφέρθηκε ο ανυπεξ και απασχολούν την Ελλάδα (σχέσεις με Τουρκία, πΓΔΜ, Κυπριακό). Αντιθέτως, ανταποκριτές με επαφές στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ και την Ουάσιγκτον, επέμεναν αργά χθες βράδυ ότι ο κ. Δρούτσας δέχθηκε "καταιγισμό παρατηρήσεων" σε μια σειρά θέμάτων, ενώ του ζητήθηκε μεγαλύτερη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ μάλλον ικανοποιημένη έδειξε η αμερικανική ηγεσία σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ελλάδας να οδηγήσει τις διαφορές στο Αιγαίο στη Χάγη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεών του με την αμερικανίδα υπουργό, ο κ. Δρούτσας τόνισε: "Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την Υπουργό, κα Clinton, και τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Steinberg. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις διεθνείς εξελίξεις και να αναδείξουμε κι εμείς από την πλευρά μας ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Έχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο και να προσφέρουμε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ήταν και μια άριστη ευκαιρία να επαναλάβω και τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική. Στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και συνεργασία με την Τουρκία. Στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας. Να τις επαναλάβουμε, να γνωρίσουν και τη δική μας τη προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών μας. Μιας συνεργασίας ισότιμης, μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων».

Το Σταίητ Ντηπάρτμεντ
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, σημείωσε ότι σε αυτές συζητήθηκε "ένα φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στα Βαλκάνια, την Κύπρο, και άλλα περιφερειακά ζητήματα".
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (Visa Waiver), ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν. Αφού υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το σημαντικό έργο που έχει σημειωθεί και από τις δυο χώρες, ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να αναφέρει κανείς σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδικασίας βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.

Πάλι πίσω η Αθήνα από την Άγκυρα!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ Ray Odierno έρχεται αύριο στην Τουρκία για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Τούρκους και Ιρακινούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, που θα αφορούν το θέμα της εκκένωσης του καταυλισμού Μαχμούρ στο Β. Ιράκ και της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τουρκικής πλευράς, στις συνομιλίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Τ/ΥΠΕΣ, της Στρατοχωροφυλακής, της Γενικής Δ/νσης Ασφάλειας, της ΜΙΤ και του Γενικού Επιτελείου. Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία τουρκικού προξενείου στο Ερμπίλ, έδρα της αυτόνομης περιφερειακής κουρδικής διοίκησης. Πρόκειται για το τρίτο τουρκικό προξενείο στο Ιράκ μετά τη Μοσούλη και τη Βασόρα.

Η Αθήνα … ουραγός

Να υπογραμμιστεί ότι παρά την επανειλημμένη κρούση των κουρδικών ηγεσιών προς την Αθήνα, την περίοδο της Ντόρας Μπακογιάννη, να προχωρήσει στο άνοιγμα Ελληνικού Γενικού προξενείου αυτό δεν έγινε πραγματικότητα καθώς η κα Μπακογιάννη φοβήθηκε ότι αυτό θα αποτελούσε «πρόκληση» προς την Άγκυρα. Αντιθέτως ξεκίνησε διαδικασίες για την εγκατάσταση εκεί «Εμπορικού Ακολούθου». Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα ενώ είναι παράλληλα εγκλωβισμένη στην «υπόθεση Οτσαλάν»!

Στην Αθήνα ο Γερμανός υπεξ, Γκίντο Βεστερβέλε

Την Αθήνα επισκέφθηκε χθες, γερμανός υπεξ, Γκίντο Βεστερβέλε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Βεστερβέλε θα τεθεί η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Καθημερινή, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βεστερβέλε συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή με καθηγητή τον Έλληνα συνταγματολόγο Δ. Τσάτσο.

Ο γερμανός υπουργός συζήτησε όλα τα θέματα που απασχολούν το Βερολίνο και σχετίζονται με την Ελλάδα και ιδιαίτερα το θέμα της ονομασίας με την πΓΔΜ, τις Ελληνο- Τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αλλά και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, συζητηθήκαν και πιθανές εξελίξεις της Ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της Γερμανίας, αν της ζητηθεί ή απαιτηθεί.

Φοβούνται αποσταθεροποίηση στην πΓΔΜ

Οι προειδοποιήσεις που απεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, κ. Έρβαν Φουερέ, καθώς και από τον εισηγητή για την ΠΓΔΜ, Ζόραν Τάλερ, ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος κατά τους επόμενους έξι (6) μήνες η ΠΓΔΜ κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί, απασχόλησαν αναλυτές και ειδικούς από την Ευρώπη και την ΠΓΔΜ.
Έτσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Spic, με τίτλο «Η “Μακεδονία” θα παρασύρει στην άβυσσο όλη την περιοχή των Βαλκανίων», Ευρωπαίοι αναλυτές διατείνονται ότι εάν η ΠΓΔΜ μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη δεν επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, αλλά και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή. Σε δήλωσή του στην Deutsche Welle, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από το διακεκριμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την εκτίμηση για πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής ως αποτέλεσμα της αναβολής της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. «Εάν το ζήτημα της ονομασίας παραμείνει ανεπίλυτο, οι πύλες προς την ΕΕ θα παραμείνουν κλειστές. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δίχως νωρίτερα να δοθεί τέλος στο ζήτημα αυτό. Εάν κλείσουν οι θύρες της Ευρώπης, νομίζω ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης της περιοχής», δήλωσε, σύμφωνα με την ε/φ, ο κ. Εμμανουηλίδης. Για την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, προστίθεται στο δημοσίευμα, μια τέτοια ροή των πραγμάτων θα ήταν αναμενόμενη, διότι εδώ και μήνες προειδοποιεί για πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας σε περίπτωση αναβολής της διαδικασίας ενσωμάτωσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Συμφωνώ ότι αυτή τη στιγμή δίδεται στη “Μακεδονία” η ευκαιρία για είσοδο στην ΕΕ. Εάν δεν την αξιοποιήσουμε θα χρειαστεί να περιμένουμε την επόμενη ομάδα υποψήφιων προς ένταξη χωρών, ενώ η χώρα θα καταρρέει όλο και περισσότερο. Πρέπει να υπάρχει γενική άσκηση πιέσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Με τη θέση αυτή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Αποστέλλεται μήνυμα προς το DUI (σ.σ. συγκυβερνών αλβανικό κόμμα) να προετοιμαστεί για λύση, ενώ καλούνται οι ξένοι φορείς να βοηθήσουν στη διαδικασία», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καθηγητής Λιούμπομιρ Φρτσκοσκι. Πολιτικοί αναλυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, προειδοποιούν ανήσυχα για πιθανές εντάσεις, ιδιαίτερα αφότου τον τελευταίο καιρό οξύνθηκαν οι σχέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Εάν η “Μακεδονία” δεν προσχωρήσει στην ΕΕ αυτή την περίοδο, τότε απομένει να συμπεριληφθεί στο πακέτο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, μία αργοπορημένη εκδοχή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των Αλβανών στη “Μακεδονία”. Αντικειμενικά, τα αλβανικά πολιτικά κόμματα από τότε που συνασπίζονται με το VMRO-DPMNE έχουν ταπεινωθεί και ως λύση σωτηρίας από τις πιέσεις του εκλογικού σώματος απομένει η ένταξη στην Ευρώπη», υποστήριξε, σύμφωνα με την ε/φ, ο Μπασκίμ Μπακίου, πολιτικός αναλυτής και ειδικός της ΠΓΔΜ.

Αμερικανικές ανησυχίες για περιορισμό ελευθεριών στη Ρωσία

Το State Department εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τη διάλυση συγκέντρωσης στο κέντρο της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου, μετέδωσε από την Ουάσινγκτον το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Η προσαγωγή των διαμαρτυρόμενων, συμπεριλαμβανομένου και γνωστών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και ηγετών της αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με πληροφορίες για κακοποίηση μερικών διαδηλωτών αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα κατά της ελευθερίας του λόγου και των συναθρίσεων», αναφέρει η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του State Department Gordon Duguid.
Το πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι στις 31 Ιανουαρίου δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Εντουάρντ Λιμόνοφ και Μπορίς Νεμτσόφ καθώς και ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ολέγκ Ορλόφ συνελήφθησαν στην κεντρική πλατεία της Μόσχας Τριουμφάλναγια κατά την προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με στόχο την κατοχύρωση του άρθρου 31 του Συντάγματος υπέρ της ελευθερίας των συναθροίσεων .

Διαμαρτυρία της πΓΔΜ στον ΟΑΣΕ για τη «γλώσσα»!

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija με τίτλο «Ο ΟΑΣΕ, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μεταφέρουν την ευθύνη», το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ θα επιδώσει ρηματική διακοίνωση στον Πρέσβη του ΟΑΣΕ στην πΓΔΜ, κ. Herrero, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν οι επικεφαλής των αποστολών του ΟΑΣΕ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ χρησιμοποιείται ο όρος «κρατική γλώσσα» αντί του όρου «’μακεδονική’ γλώσσα» . Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, πηγές από την αποστολή του ΟΑΣΕ στην πΓΔΜ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι αμφισβητήσιμο αναφορικά με το χαρακτηρισμό της γλώσσας ως «κρατική» και όχι ως «μακεδονική». Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Eberhard Laue, «Πρόκειται για την κοινή θέση των τεσσάρων αποστολών και δεν θα διερευνήσω το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος ‘κρατική γλώσσα’. Αυτό συζητήθηκε με τους άλλους υπογράφοντες της ανακοίνωσης οι οποίοι δεν θα την είχαν υπογράψει εάν δεν συμφωνούσαν με αυτόν τον όρο». Το δημοσίευμα της ε/φ Nova Makedonija υπογραμμίζει ότι πηγές από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην πΓΔΜ ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη στάση του ΟΑΣΕ. Πηγές από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην πΓΔΜ, απαντώντας στην ερώτηση για ποιό λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος «’μακεδονική’ γλώσσα» ανέφεραν: «Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη ‘Μακεδονία’ υπό το συνταγματικό της όνομα, αλλά αυτό δεν το έχουν κάνει όλα τα μέλη της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ».

Τ.Ερντογάν: «Ιστορικό λάθος η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε.»

Αμετανόητος ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, υποστήριξε: «Η Ε.Ε. φέρει μεγάλη ευθύνη για το τωρινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. Έκανε ένα ιστορικό λάθος, κάνοντας μέλος τη ‘Νότια Κύπρο’. Ο Γκ .Σρέντερ είχε επικρίνει έντονα αυτήν την πολιτική της Ε.Ε., λέγοντας ότι η συμπεριφορά απέναντι στη ‘Βόρεια Κύπρο’ ήταν ανήθικη. Η Α.Μέρκελ δηλώνει ότι ήταν λάθος που έκαναν δεκτή τη ‘Νότια Κύπρο’. Τα είπαν μεν όλα αυτά, αλλά τώρα βλέπουμε ότι προσέχουν τη ‘Νότια Κύπρο’».

«Το να αποκαλείς τη ‘Νότια Κύπρο’ ως ‘Κύπρο’, είναι ακόμη πολιτικό λάθος, καθώς στο Βορρά υπάρχει ένα ακόμη κράτος που είναι σε διαμάχη με το Νότο. Εμείς ως Τουρκία αναγνωρίζουμε το κράτος στο Βορρά. Είμαστε ακλόνητοι απέναντι στο κράτος αυτό. Άλλοι μπορεί να κάνουν εικασίες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για εμάς. Όλοι θα θυμούνται τα μέλη της Ε.Ε. γι’ αυτό τους το λάθος. Θα τους κρίνει η Ιστορία. Για την ακρίβεια, τους έχει ήδη κρίνει», τόνισε κατηγορηματικά ο κ.Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι ένα «χριστιανικό κλαμπ».

Τέλος, ο κ.Ερντογάν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Ν.Σαρκοζί, λόγω της αντίθεσης του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Το Ιράν πρόκειται να "εκτελέσει προσεχώς" εννέα αντιφρονούντες

Το Ιράν πρόκειται "να εκτελέσει προσεχώς" εννέα αντιφρονούντες "εχθρούς της επανάστασης", που κατηγορούνται ότι επεδίωκαν την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, δήλωσε ο Σεγιέντ Εμπραήμ Ραϊσί, ανώτατος αξιωματούχος της ιρανικής δικαστικής Αρχής, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

"Τα δυο άτομα που εκτελέστηκαν (στις 28 Ιανουαρίου) και τα εννέα που πρόκειται να εκτελεστούν προσεχώς, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών" δήλωσε χθες το βράδυ ο Ραϊσί, κατά τη διάρκεια πολιτικής σύσκεψης σε τζαμί της πόλης Κομ.

"Το καθένα από τα άτομα αυτά σχετίζεται με κάποιο κίνημα κατά της επανάστασης και συμμετείχε σε ταραχές με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος" πρόσθεσε, σύμφωνα με το Fars.

Το Ιράν προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην εκτέλεση δι' απαγχονισμού δύο αντιφρονούντων που είχαν κατηγορηθεί ως "εχθροί του Θεού" και μέλη φιλομοναρχικής ομάδας.

Διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας για αντιπυραυλική

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τη Ρωσία σε διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα και υπολογίζουν ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί αυτήν την πρόσκληση, δήλωσε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλορνόι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
«Προτείναμε στους Ρώσους να αρχίσουμε διάλογο για την ανταλλαγή πληροφοριών. Η Ρωσία έχει σειρά ραντάρ και άλλων συστημάτων, που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα για την ασφάλεια στην Ευρώπη», σημείωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, το Πεντάγωνο για πρώτη φορά δημοσιοποίησε ανακοίνωση με τα αμερικανικά προγράμματα στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, στην οποία γίνεται αναφορά ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας».
Η Αμερική «από κοινού με τη Ρωσία εργάζεται στο πλαίσιο ευρείας ημερήσιας διάταξης που επικεντρώνεται στην αμοιβαία έγκαιρη προειδοποίηση αναφορικά με εκτοξεύσεις πυραύλων και σε ενδεχόμενη τεχνική καθώς και επιχειρησιακή συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση