3 Φεβ 2010

Συναντήσεις Δ. Δρούτσα με Χ. Κλίντον στις ΗΠΑ

Σε μια στγμή κατά την οποία η Αθήνα βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκόπων και με την οικονομία της σε άθλια κατάσταση και κύριο θέμα πολλών αμερικανικών εφημερίδων πραγματοποιήθηκε χθες η πολυ-αναμενόμενη από Ελληνικής πλευράς επίσκεψη του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την αμερικανίδα υπεξ Χίλαρι Κλίντον και τον υφυπουργό Τζαίημς Στάϊνμπεργκ. Οι πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις δίνουν μάλλον ένα απαισιόδοξο αποτέλεσμα των συνομιλιών καθώς δεν φαίνεται να επηρρεάσθηκε η αμερικανική άποψη σε κανένα από από τα ζητηματα στα οποία αναφέρθηκε ο ανυπεξ και απασχολούν την Ελλάδα (σχέσεις με Τουρκία, πΓΔΜ, Κυπριακό). Αντιθέτως, ανταποκριτές με επαφές στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ και την Ουάσιγκτον, επέμεναν αργά χθες βράδυ ότι ο κ. Δρούτσας δέχθηκε "καταιγισμό παρατηρήσεων" σε μια σειρά θέμάτων, ενώ του ζητήθηκε μεγαλύτερη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ μάλλον ικανοποιημένη έδειξε η αμερικανική ηγεσία σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ελλάδας να οδηγήσει τις διαφορές στο Αιγαίο στη Χάγη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεών του με την αμερικανίδα υπουργό, ο κ. Δρούτσας τόνισε: "Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την Υπουργό, κα Clinton, και τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Steinberg. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις διεθνείς εξελίξεις και να αναδείξουμε κι εμείς από την πλευρά μας ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Έχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο και να προσφέρουμε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ήταν και μια άριστη ευκαιρία να επαναλάβω και τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική. Στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και συνεργασία με την Τουρκία. Στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας. Να τις επαναλάβουμε, να γνωρίσουν και τη δική μας τη προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών μας. Μιας συνεργασίας ισότιμης, μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων».

Το Σταίητ Ντηπάρτμεντ
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, σημείωσε ότι σε αυτές συζητήθηκε "ένα φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στα Βαλκάνια, την Κύπρο, και άλλα περιφερειακά ζητήματα".
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (Visa Waiver), ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν. Αφού υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το σημαντικό έργο που έχει σημειωθεί και από τις δυο χώρες, ο κ. Κρόουλι τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να αναφέρει κανείς σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδικασίας βρισκόμαστε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.