5 Ιουν 2009

Ντ. Μπακογιάννη: Επιμένει να κάνει ζημιά!

Η Ντόρα Μπακογιάννη επεχείρησε χθες βράδυ με μια συνέντευξη της στην κρατική ΕΤ3 να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα, καθώς ήδη εντός της ΝΔ συζητείται ευρύτατα η ζημιά που προκάλεσε στην κυβερνητική πλειοψηφία και κατ’ επέκταση στη ΝΔ, με την συμπεριφορά της στο ζήτημα της SIEMENS και του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη. Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι βρίσκεται «εκτός κυκλώνα» επεχείρησε να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό, πως δεν μπορεί να τη απομακρύνει καθώς έχει μπροστά της σημαντικές συναντήσεις, ενώ σε μια προσπάθεια να «πουλήσει» τον εαυτό της αναφέρθηκε στα όσα έχει «επιτύχει». Είπε συγκεκριμένα ότι προχώρησε τις Έλληνο- Τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την προεδρία του ΟΟΣΑ αλλά και το Σκοπιανό. Προφανώς δεν «θυμάται». Γιατί το Κυπριακό, που στηρίζει τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ τα πράγματα πάνε μάλλον αντίθετα απ’ ότι ήλπιζαν οι Έλληνο-κύπριοι, Το Σκοπιανό και τις σχέσεις με τη Μόσχα τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός. Την προεδρία του ΟΟΣΑ, ανέλαβε και έκανε την προσπάθεια ο πρώην υπουργός Π. Μολυβιάτης. Όσο για τα Έλληνο- Τουρκικά, δεν έχει παρά να κοιτάξει στο Αιγαίο και θα δει τα αποτελέσματα της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων» με την Τουρκία. Όσο για την πολυδιαφημιζόμενη σχέση της με την Ουάσιγκτον, είδαμε τι εισπράξαμε ως σήμερα και με πόσους φόβους κοιτούμε το αύριο καθώς προφανώς πληρώνουμε, κάθε χαμόγελο που η Χίλαρι Κλίντον χαρίζει όταν συναντώνται.

Η κα Μπακογιάννη εκτός από το ότι δημιούργησε εδώ και δύο χρόνια μια μιζέρια στο υπουργείο μειώνοντας δραματικά τις οικονομικές ενισχύσεις στις πρεσβείες για να ενισχυθεί η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε περίεργες, όσο και αμφιλεγόμενες πολιτικές της ΥΔΑΣ από τον προστατευόμενο της Θ. Σκυλακάκη, διέλυσε τους ΟΕΥ, συγκρούεται με τους τεχνικούς, και εδώ και μερικές ημέρες συγκρούεται ανοιχτά και με τους διπλωματικούς.

H επιχείρηση "άλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε", όμως απέτυχε κι όπως λέγανε ακόμη και νεοδημοκράτες η κυρία Siemens, δεν έπεισε για ποιό λόγο δημιουργησε όλη αυτή την υπόθεση. Για να βλάψει τη ΝΔ παραμονές εκλογών ή για να υπερασπίσει τους φίλους της;

ΝΑΤΟ- Ρωσία συνάντηση στην Κέρκυρα με ελπίδες για συνέχεια…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Συμμαχίας θα συναντηθούν με τον Ρώσο ομόλογό τους, Σ. Λαβρόφ, στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα, για πρώτη φορά μετά την ψύχρανση των ρώσο-νατοϊκών σχέσεων εξαιτίας της περυσινής κρίσης στον Καύκασο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, James Appathurai, η συνάντηση στο ελληνικό θέρετρο εντάσσεται στο πλαίσιο της νατοϊκής απόφασης για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών η επαφή των συμμάχων με τη Ρωσία έγινε σταδιακά με δύο κυρίως επίσημες συναντήσεις του Συμβουλίου σε επίπεδο πρέσβεων. Μετά την ακύρωση της υπουργικής συνάντησης που είχε προβλεφθεί για το Μάιο, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σχετικά με τη συνάντηση στην Κέρκυρα, μια ημέρα πριν την ανεπίσημη συνάντηση του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο νησί.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ατζέντα δεν θα περιλαμβάνει τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσία όπως για παράδειγμα το ζήτημα της Γεωργίας και της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά θα επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων. Επίσης σύμφωνα με παρατηρητές στους κόλπους της Συμμαχίας, μια επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου θα επέτρεπε κάποια στιγμή την επανάληψη της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας στον τομέα της Άμυνας.

Από χθες η Διαβαλκανική στη Μολδαβία

Άρχισε χθες σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας στις 4 και 5 Ιουνίου, έχει σαν βασικά θέματα προς συζήτηση την πολιτική κατάσταση των κρατών της ευρύτερης περιοχής, τα βήματα προόδου προς την πλήρη ευρωπαϊκή αλλά και ευρώ-ατλαντική ενσωμάτωση και την κατοχύρωση της SEECP ως βασικό πολιτικό φόρουμ της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας της με το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (Regional Cooperation Council). Ακόμα θα υιοθετηθεί κοινή πολιτική διακήρυξη μαζί με το πρόγραμμα του RCC για την διετία 2009-2010 και την ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του.
Με αυτήν την σύνοδο ολοκληρώνεται η ετήσια προεδρία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην SEECP και την προεδρία αναλαμβάνει η Τουρκία.

Νέα αντίδραση στην Κύπρο για Σύρους λαθρομετανάστες

Νέες αναφορές έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού στη συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η συριακή κυβέρνηση στο να επιλύσει το ζήτημα της παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών στην Κύπρο, από πλοία και σε λιμάνια εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε σε χθεσινή του, σχετική, δήλωση:

«Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Λατάκειας και κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου – η οποία, τονίζω, δεν είναι σταθερή ούτε συνεχής- είναι ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη των επαφών μας με τη Συριακή Κυβέρνηση. Η Συριακή Κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η θέση της όσον αφορά στη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη μη αναβάθμιση των σχέσεων της μαζί του και ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ακολουθεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όμως, αυτή η σύνδεση πέρα από το θέμα των πολιτικών προβλημάτων που δημιουργεί, και τα οποία εγείρουμε με τη Συριακή Κυβέρνηση, είναι και πηγή παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο η Συριακή Κυβέρνηση έχει εκφράσει την απόλυτη προθυμία της να συνεργαστεί μαζί μας. Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει, θα γίνει σύντομα συνάντηση και σε επίπεδο ειδικών εμπειρογνωμόνων -από κυπριακής πλευράς θα είναι η Κυπριακή Αστυνομία- για να συζητήσουμε πρακτικά μέτρα, ούτως ώστε να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση μέσω της Συρίας ή από τη Συρία προς τα κατεχόμενα και κατ’ επέκταση στις ελεύθερες περιοχές
».