5 Ιουν 2009

Νέα αντίδραση στην Κύπρο για Σύρους λαθρομετανάστες

Νέες αναφορές έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού στη συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η συριακή κυβέρνηση στο να επιλύσει το ζήτημα της παράνομης μεταφοράς λαθρομεταναστών στην Κύπρο, από πλοία και σε λιμάνια εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε σε χθεσινή του, σχετική, δήλωση:

«Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Λατάκειας και κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου – η οποία, τονίζω, δεν είναι σταθερή ούτε συνεχής- είναι ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη των επαφών μας με τη Συριακή Κυβέρνηση. Η Συριακή Κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η θέση της όσον αφορά στη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη μη αναβάθμιση των σχέσεων της μαζί του και ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ακολουθεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όμως, αυτή η σύνδεση πέρα από το θέμα των πολιτικών προβλημάτων που δημιουργεί, και τα οποία εγείρουμε με τη Συριακή Κυβέρνηση, είναι και πηγή παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο η Συριακή Κυβέρνηση έχει εκφράσει την απόλυτη προθυμία της να συνεργαστεί μαζί μας. Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει, θα γίνει σύντομα συνάντηση και σε επίπεδο ειδικών εμπειρογνωμόνων -από κυπριακής πλευράς θα είναι η Κυπριακή Αστυνομία- για να συζητήσουμε πρακτικά μέτρα, ούτως ώστε να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση μέσω της Συρίας ή από τη Συρία προς τα κατεχόμενα και κατ’ επέκταση στις ελεύθερες περιοχές
».