5 Ιουν 2009

ΝΑΤΟ- Ρωσία συνάντηση στην Κέρκυρα με ελπίδες για συνέχεια…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Συμμαχίας θα συναντηθούν με τον Ρώσο ομόλογό τους, Σ. Λαβρόφ, στις 27 Ιουνίου στην Κέρκυρα, για πρώτη φορά μετά την ψύχρανση των ρώσο-νατοϊκών σχέσεων εξαιτίας της περυσινής κρίσης στον Καύκασο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, James Appathurai, η συνάντηση στο ελληνικό θέρετρο εντάσσεται στο πλαίσιο της νατοϊκής απόφασης για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών η επαφή των συμμάχων με τη Ρωσία έγινε σταδιακά με δύο κυρίως επίσημες συναντήσεις του Συμβουλίου σε επίπεδο πρέσβεων. Μετά την ακύρωση της υπουργικής συνάντησης που είχε προβλεφθεί για το Μάιο, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι σχετικά με τη συνάντηση στην Κέρκυρα, μια ημέρα πριν την ανεπίσημη συνάντηση του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο νησί.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ατζέντα δεν θα περιλαμβάνει τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσία όπως για παράδειγμα το ζήτημα της Γεωργίας και της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά θα επικεντρωθεί στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων. Επίσης σύμφωνα με παρατηρητές στους κόλπους της Συμμαχίας, μια επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου θα επέτρεπε κάποια στιγμή την επανάληψη της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας στον τομέα της Άμυνας.