10 Φεβ 2010

Επίσκεψη στο Παρίσι του Γ. Παπανδρέου

Με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί συναντάται σήμερα, στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει πρωτίστως να πείσει τη γαλλική ηγεσία να στηρίξει το ελληνικό (αλλά και ισπανικό και πορτογαλικό) αίτημα για ευρωπαίκή παρέμβαση στο ζήτημα της στήριξης των κρατικών ομολόγων. Η γαλλική προεδρία δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη σε αυτής της μορφής την παρέμβαση αλλά είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τη στήριξή της σε δυό μέτωπα: το πρώτο να στηριχθούν ως το τέλος οι ελληνικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων και ιδιαιτέρως οι φρεγάτες και δεύτερο να στηρίξει η Αθήνα την πολιτική Γαλλο- Γερμανικού άξονα. Στα δυο αυτά ζητήματα υπάρχει δεδομένη ελληνική θέση που δύσκολα θα παρακαμφθεί καθώς τόσο για τις φρεγάτες η άποψη της Αθήνας είναι "ναι, μεν αλλά αργότερα αφού βγούμε από την κρίση" ενώ στο θέμα σε ποιο ενδοευρωπαϊκό μπλοκ ανήκει η χώρα, ο κ. Παπανδρέου έχει επιδείξει ότι βρίσκεται πλησιέστερα στον φιλο- βρετανικό χώρο μαζί με ορισμένες χώρες της "νέας Ευρώπης", Δηλαδή, ακριβώς σε εκείνο το μπλοκ που έχει τεθεί επικεφαλής των επιθέσεων κατά της Αθήνας τόσο στην οικονομία, όσο και στο Κυπριακό...

Ιδού γιατί ο κ. Παπανδρέου στήριξε την κα Άστον!

Το ακόλουθο κείμενο προέρχεται από το blog http://tapragmata.gr/ γαιτί δείχνει πόσο σοβαρή ήταν η εκτίμηση του πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου που στήριξε την εκλογή της κας Άστον, σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.
"Γνωρίζετε αυτή τη συμπαθή κυριούλα, που κρατά μια ανθοδέσμη και κοιτάζει αμήχανα το φωτογραφικό φακό; Κάνετε λάθος -όχι μεγάλο…- αν νομίζετε ότι φωτογραφίζεται γιατί κέρδισε κάποιο διαγωνισμό σε τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι. Βέβαια κέρδισε κάτι σαν το ελληνικό τζόκερ μετά από...
κάμποσα τζακ ποτ, αφού από την πολιτική αφάνεια, το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε μια μέρα, δηλαδή μια νύχτα, περασμένα μεσάνυχτα ήταν, να την ονομάσει “υπουργό Εξωτερικών” της ενιαίας Ευρώπης. Η κυριούλα λέγεται, αν δεν το ξέρετε, λαίδη Κάθριν Άστον. Δείτε, λοιπόν, τι είπε στην πρώτη μεγάλη, επίσημη ομιλία της η κυρία Άστον:
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει οι αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία να ενταχθούν στις ελίτ ομάδες του κόσμου που λαμβάνουν αποφάσεις, δήλωσε σήμερα η νέα εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ η Κάθριν Άστον. Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μεξικό και Τουρκία είναι “μεγάλοι παίκτες στην πολιτική και την ασφάλεια με αυξανόμενη πολιτική επιρροή. Η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να είναι περισσότερο γενναιόδωρη αφήνοντας χώρο στα κορυφαία τραπέζια της παγκόσμιας πολιτικής νωρίς όταν μορφοποιούνται στρατηγικές”, είπε στην παρθενική της ομιλία στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο. Ταυτόχρονα, αυτές οι δυνάμεις πρέπει ως αντάλλαγμα να “συμβάλλουν δίκαια” στη παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, πρόσθεσε η Άστον.
Η κυρία Άστον ονομάστηκε, όπως είπαμε, “υπουργός Εξωτερικών” της Ευρώπης, με βασικό κριτήριο τη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ εκείνων, που συναποτελούν το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο. Είναι παντελώς άπειρη από τις διαδικασίες στην κορυφή της παγκόσμιας διπλωματίας, όπου φυσικά μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα η κυρία Άστον είναι βρετανή, επηρεασμένη από την “γενετήσια διχοστασία” της Βρετανίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γνήσιο, ως φαίνεται, τέκνο της “φωτισμένης απομόνωσης” (splendid isolation) που καθόρισε επί δεκαετίες τη βρετανική διπλωματία.
Με αυτά και μ’ εκείνα, η κυρία Άστον μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να βάζει όποια χώρα επιθυμεί η ίδια στο τραπέζι των ηγετών που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου. Με ποια κριτήρια επέλεξε τις χώρες που κατονόμασε, η ίδια μόνο -και ο Θεός, που όμως δεν ξέρει αγγλικά- γνωρίζει. Κι αν οι χώρες αυτές ανταποκριθούν στο κάλεσμα της αώρου κυρίας Άστον και μετάσχουν στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας ισχυρής ομάδας, πώς -για παράδειγμα- η Ευρώπη θα αρνηθεί τη συμμετοχή μιας εξ αυτών των χωρών στους κόλπους της οικογένειας των 27; Αναφέρομαι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει σε πολλά επίπεδα το διεθνές δίκαιο -ποιος θα ενημερώσει για αυτά την κυριούλα;- κατέχει έδαφος κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -δεν ασχολείται με ‘λεπτομέρειες’ η κυριούλα;- και επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση όχι με τους ευρωπαϊκούς όρους με τους οποίους εντάσσεται κάθε άλλο κράτος- αλλά με τους δικούς της, νεοτουρκικούς όρους. Τα ξέρει αυτά η λαίδη; Μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί; Κάποιος από τις Βρυξέλλες πήρε την πρωτοβουλία να της τα κοινοποιήσει;
Αλλά, ποιος θα το έκανε; Μια χώρα που χρωστά τα μαλλιά της κεφαλής της και που γίνεται περίγελως των “εταίρων” της; Μια χώρα που κατασπατάλησε τρία ολόκληρα κοινοτικά πλαίσια στήριξης χωρίς να διορθώσει τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας της; Μια τέτοια χώρα, με τέτοια ηγεσία, μόνο σε Ίμια κάθε μορφής μπορεί να “ελπίζει” για το μέλλον. Όσο για τα όσα αβασάνιστα υποστηρίζει η κυριούλα, η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Αθήνα, είναι η απάντηση των σκυλάδικων: Άστον, Άστον να πάει Άστον, Άστον πονάει Άστον…” "

Τουρκική διπλωματική απόβαση στη Βρετανία σε βάρος Ελλάδας - Κύπρου!

Ο Υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς,που βρίσκεται στο Λονδίνο για να λάβει μέρος στο σεμινάριο «Ο ρόλος της Τουρκίας στον ανερχόμενο κόσμο του Network», που οργάνωσε η Δεξαμενή Σκέψης «Φόρουμ Παγκόσμιας Στρατηγικής», έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο σχετικά με τις εκεί επαφές του.
Ο Μπαγίς, που άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ανωτέρω σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Λόρδων, είπε: «Φαίνεται ότι στο Λονδίνο αποδίδεται σημασία στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική ισχύ της Τουρκίας».
Ο Υπουργός Μπαγίς επεσήμανε ότι η Βρετανία είναι η πρώτη από τις χώρες που «υποστηρίζουν εμφανώς» το χρονοδιάγραμμα Ε.Ε. της Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι στο θέμα αυτό έχουν την ίδια άποψη όλα τα βρετανικά πολιτικά κόμματα.
Ο Υπουργός Μπαγίς υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας αποτελούν ένα πολύ ωραίο παράδειγμα συνεργασίας δύο χωρών, που βρίσκονται στις δύο άκρες της Ευρώπης, για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Ο Μπαγίς είπε ότι στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του AKP Τουζμέν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εναρμόνισης με την Ε.Ε. της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Τ/ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς, ο Βοηθός επικεφαλής της Δ/νσης Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Σουάτ Κινικλίογλου, ο πρώτος Σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Π/Θ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίμ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεμετζάν, και άλλοι αρμόδιοι. Αυτή η συμμετοχή – τόνισε – αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη φιλία της Βρετανίας.
Ο Μπαγίς απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην υπενθύμιση που του έγινε σχετικά με την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου τον περασμένο μήνα για την υπόθεση Όραμς, ο Μπαγίς είπε: «Είναι πλέον ολοφάνερο ποιος υποστηρίζει, ποιος παρεμποδίζει και ποιος επαναπαύεται σχετικά με τη λύση στο νησί. Όσο και αν προβαίνουν σε στρουθοκαμιλισμούς, δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικότητες. Δεν μπορεί να καλυφθεί ο ήλιος με λάσπη».
Ο Μπαγίς, στη συνέχεια, είπε ότι σχετικά με το Κυπριακό η Τουρκία δεν είναι μόνο ένα βήμα μπροστά αλλά χιλιάδες βήματα. Επίσης, είπε πως η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” έκαναν πάντοτε κάθε είδους βήματα υπέρ της λύσης και της ειρήνης και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είδε ποια είναι η πλευρά, η οποία αντιδρά σε κάθε πρότασή μας και παρεμποδίζει κάθε ενέργειά μας. Δόξα τω Θεώ, χωρίς να αποσύρουμε ούτε ένα στρατιώτη από το νησί και χωρίς να δώσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους, μπορέσαμε να αλλάξουμε τη διεθνή αντίληψη. Η Ε.Ε. είναι σημαντική για την Τουρκία, αλλά όχι τόσο σημαντική για να θυσιάσει την Κύπρο».
Ο Μπαγίς είπε ότι είναι γνωστό το δυναμικό της Τουρκίας και ότι αυτά, που θα προσφέρει στην Ε.Ε., είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα πάρει. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να κάνουν καλά τους υπολογισμούς τους. Δηλαδή, κανένας να μην περιμένει με μια απόφαση δικαστηρίου της Βρετανίας να αλλάξει η Τουρκία την απόφασή της για το Κυπριακό, που είναι μια εθνική υπόθεσή μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση αναφορικά με την επίλυση του θέματος. Είναι σημαντικό η λύση να είναι μόνιμη. Και ο δρόμος περνά από την πολιτική ισότητα».
Ο Υπουργός Μπαγίς είπε ότι ακόμη είναι αισιόδοξος από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια και ότι συνεχίζει να πιστεύει πως το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο. «Αυτό – συνέχισε – το λέω διότι τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, αλλά και στους δύο τομείς του νησιού, βρίσκονται ηγέτες, οι οποίοι τηρούν στάση υπέρ της λύσης. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία. Είθε η ευκαιρία αυτή να αξιολογηθεί σωστά. Αν χαθεί, ίσως να χρειαστεί και πάλι να περάσουν χρόνια για να επικρατήσουν αυτές οι συγκυρίες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν καλά το λογαριασμό τους».

Ρωσο -Τουρκικά ενεργειακά

Ανταπόκριση από την Άγκυρα του πρακτορείου UPI, με τίτλο “Moscow defends energy ties with Turkey”, αναφέρεται στις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει την έκταση της συνεργασίας της με την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Το 60% των αναγκών της Τουρκίας καλύπτονται από την μονοπωλιακού χαρακτήρα ρωσική εταιρία Gazprom, αναφέρει η ανταπόκριση. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να ισχυροποιηθεί ως κράτος στο πεδίο της μεταφοράς ενέργειας, φιλοξενώντας στο έδαφος της μερικά από τα μεγαλύτερα έργα μεταφοράς φυσικού αέριου και πετρελαίου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η συμφωνία για ένα τμήμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Εκτός του South Stream η Ρωσία επιδιώκει να εγκαταστήσει στην Τουρκία και πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Έλεγχος συνόρων Αλβανίας από την Ε.Ε.

Aποστολή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επισκεφθεί στο προσεχές διάστημα την Αλβανία, οι οποίοι θα διαπιστώσουν επί τόπου την πρόοδο που έχει επιτελέσει η αλβανική κυβέρνηση ως προς την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στο πλαίσιο των κριτηρίων που πρέπει να εκληρώσει η Αλβανία προκειμένου να επιτύχει τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της. Η αποστολή αυτή χαρακτηρίζεται ως
υψηλόβαθμη, καθώς επικεφαλής της αναμένεται να είναι ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων και Διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Luigi Soreca, ενώ θα συμμετέχει και η Marta Garcia Fidalgo από το αρμόδιο για την Αλβανία γραφείο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ε.Ε.