10 Φεβ 2010

Τουρκική διπλωματική απόβαση στη Βρετανία σε βάρος Ελλάδας - Κύπρου!

Ο Υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς,που βρίσκεται στο Λονδίνο για να λάβει μέρος στο σεμινάριο «Ο ρόλος της Τουρκίας στον ανερχόμενο κόσμο του Network», που οργάνωσε η Δεξαμενή Σκέψης «Φόρουμ Παγκόσμιας Στρατηγικής», έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο σχετικά με τις εκεί επαφές του.
Ο Μπαγίς, που άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο ανωτέρω σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Λόρδων, είπε: «Φαίνεται ότι στο Λονδίνο αποδίδεται σημασία στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική ισχύ της Τουρκίας».
Ο Υπουργός Μπαγίς επεσήμανε ότι η Βρετανία είναι η πρώτη από τις χώρες που «υποστηρίζουν εμφανώς» το χρονοδιάγραμμα Ε.Ε. της Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι στο θέμα αυτό έχουν την ίδια άποψη όλα τα βρετανικά πολιτικά κόμματα.
Ο Υπουργός Μπαγίς υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας αποτελούν ένα πολύ ωραίο παράδειγμα συνεργασίας δύο χωρών, που βρίσκονται στις δύο άκρες της Ευρώπης, για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Ο Μπαγίς είπε ότι στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του AKP Τουζμέν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εναρμόνισης με την Ε.Ε. της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην Τ/ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς, ο Βοηθός επικεφαλής της Δ/νσης Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Σουάτ Κινικλίογλου, ο πρώτος Σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Π/Θ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίμ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεμετζάν, και άλλοι αρμόδιοι. Αυτή η συμμετοχή – τόνισε – αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη φιλία της Βρετανίας.
Ο Μπαγίς απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην υπενθύμιση που του έγινε σχετικά με την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου τον περασμένο μήνα για την υπόθεση Όραμς, ο Μπαγίς είπε: «Είναι πλέον ολοφάνερο ποιος υποστηρίζει, ποιος παρεμποδίζει και ποιος επαναπαύεται σχετικά με τη λύση στο νησί. Όσο και αν προβαίνουν σε στρουθοκαμιλισμούς, δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικότητες. Δεν μπορεί να καλυφθεί ο ήλιος με λάσπη».
Ο Μπαγίς, στη συνέχεια, είπε ότι σχετικά με το Κυπριακό η Τουρκία δεν είναι μόνο ένα βήμα μπροστά αλλά χιλιάδες βήματα. Επίσης, είπε πως η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” έκαναν πάντοτε κάθε είδους βήματα υπέρ της λύσης και της ειρήνης και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είδε ποια είναι η πλευρά, η οποία αντιδρά σε κάθε πρότασή μας και παρεμποδίζει κάθε ενέργειά μας. Δόξα τω Θεώ, χωρίς να αποσύρουμε ούτε ένα στρατιώτη από το νησί και χωρίς να δώσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους, μπορέσαμε να αλλάξουμε τη διεθνή αντίληψη. Η Ε.Ε. είναι σημαντική για την Τουρκία, αλλά όχι τόσο σημαντική για να θυσιάσει την Κύπρο».
Ο Μπαγίς είπε ότι είναι γνωστό το δυναμικό της Τουρκίας και ότι αυτά, που θα προσφέρει στην Ε.Ε., είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που θα πάρει. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να κάνουν καλά τους υπολογισμούς τους. Δηλαδή, κανένας να μην περιμένει με μια απόφαση δικαστηρίου της Βρετανίας να αλλάξει η Τουρκία την απόφασή της για το Κυπριακό, που είναι μια εθνική υπόθεσή μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση αναφορικά με την επίλυση του θέματος. Είναι σημαντικό η λύση να είναι μόνιμη. Και ο δρόμος περνά από την πολιτική ισότητα».
Ο Υπουργός Μπαγίς είπε ότι ακόμη είναι αισιόδοξος από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια και ότι συνεχίζει να πιστεύει πως το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο. «Αυτό – συνέχισε – το λέω διότι τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, αλλά και στους δύο τομείς του νησιού, βρίσκονται ηγέτες, οι οποίοι τηρούν στάση υπέρ της λύσης. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία. Είθε η ευκαιρία αυτή να αξιολογηθεί σωστά. Αν χαθεί, ίσως να χρειαστεί και πάλι να περάσουν χρόνια για να επικρατήσουν αυτές οι συγκυρίες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν καλά το λογαριασμό τους».