10 Φεβ 2010

Επίσκεψη στο Παρίσι του Γ. Παπανδρέου

Με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί συναντάται σήμερα, στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει πρωτίστως να πείσει τη γαλλική ηγεσία να στηρίξει το ελληνικό (αλλά και ισπανικό και πορτογαλικό) αίτημα για ευρωπαίκή παρέμβαση στο ζήτημα της στήριξης των κρατικών ομολόγων. Η γαλλική προεδρία δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη σε αυτής της μορφής την παρέμβαση αλλά είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τη στήριξή της σε δυό μέτωπα: το πρώτο να στηριχθούν ως το τέλος οι ελληνικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων και ιδιαιτέρως οι φρεγάτες και δεύτερο να στηρίξει η Αθήνα την πολιτική Γαλλο- Γερμανικού άξονα. Στα δυο αυτά ζητήματα υπάρχει δεδομένη ελληνική θέση που δύσκολα θα παρακαμφθεί καθώς τόσο για τις φρεγάτες η άποψη της Αθήνας είναι "ναι, μεν αλλά αργότερα αφού βγούμε από την κρίση" ενώ στο θέμα σε ποιο ενδοευρωπαϊκό μπλοκ ανήκει η χώρα, ο κ. Παπανδρέου έχει επιδείξει ότι βρίσκεται πλησιέστερα στον φιλο- βρετανικό χώρο μαζί με ορισμένες χώρες της "νέας Ευρώπης", Δηλαδή, ακριβώς σε εκείνο το μπλοκ που έχει τεθεί επικεφαλής των επιθέσεων κατά της Αθήνας τόσο στην οικονομία, όσο και στο Κυπριακό...