13 Οκτ 2009

Συναντήσεις Γέρεμιτς με Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα

Συναντήσεις αναμένεται να έχει ο σέρβος ΥΠΕΞ, Β Γέρεμιτς με τους Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα στα πλαίσια της ατυπης επίσκεψής του στην Αθ΄να που βασικό αίτιο έχει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αμεταβληθεί η στάση της Ελλάδας στο Κόσοβο, κάτι για το οποίο σας είχαμε αναφέρει σε χθεσινό δημοσείευμα. Η άποψη του Βελιγραδίου, που μεταφέρει ο κ. Γέρεμιτς είναι, πως αν τελικά η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου, αυτό να μην πραγματοποιηθεί πριν τον νέο χρόνο και μετά το τέλος της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο ης Χάγης που συζητά το θέμα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο κ. Γέρεμιτς ζητά επίσης τη συνέχιση της Ελληνικής στήριξης προς τη Σερβία τόσο για το ζήτημα των θεωρήσεων (βίζα) που εξετάζεται η κατάργησή της από 1ης Ιανουαρίου αλλά και του ανοίγματος των ενταξιακών συνομιλιών, ζήτημα που εξακολουθεί να μπλοκάρει η Ολλανδία, με τους υπόλοιπους 26 και την Επιτροπή, να συμφωνούν να της δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Τα Ευρωπαϊκά σύνορα και η Τουρκία

Ο Michel Foucher, καθηγητής στην Ecole normale superieure (Ulm) και διευθυντής κατάρτισης στο Ινστιτούτο ανωτάτων σπουδών εθνικής άμυνας, σε εκτενές άρθρο γνώμης στη LE MONDE (13.10.09) με τίτλο «quelles frontieres pour l’Europe ?» (ποια σύνορα για την Ευρώπη;) αναφέρεται στην ανάγκη καθορισμού των συνόρων της ΕΕ, ενός θέματος, που όπως επισημαίνει θα βρεθεί στη κορυφή των προτεραιοτήτων του μελλοντικού εκπροσώπου της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος μέχρι την περίοδο 2004-2007, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ θεωρούσαν ότι η διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να συνεχισθεί έως ότου καλυφθεί το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, πλην της Ρωσίας. Ο στόχος ήταν να ενταχθούν όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πλην, πάντοτε, της Ρωσίας.

Το σενάριο αυτό ήταν ταυτόσημο με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που επανέλαβε στην Άγκυρα, τις προηγούμενες εξαγγελίες του Προέδρου Μπους.

Ο γεωστρατηγικός στόχος αυτής της επιδίωξης είναι η ειρηνική και δημοκρατική αποκατάσταση της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά το διαχωρισμό του 1944 και την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων την περίοδο 1985-1991, που θα οδηγούσε στον οριστικό προσεταιρισμό της Τουρκίας, της Ουκρανίας, των δυτικών Βαλκανίων και ίσως και της Γεωργίας, στην ευρωατλαντική οικογένεια.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, η προοπτική ένταξης λειτούργησε ως ένας μοχλός πίεσης για να προβούν τα υποψήφια κράτη σε μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ένταξη των νέων χωρών ήταν παράλληλα ένας παράγοντας εγγύησης της κυριαρχίας και της διεύρυνσης της ασφάλειας, καθώς τα ξεχωριστά εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών απαιτούσαν και την ένταξη των γειτονικών χωρών στο ίδιο κλαμπ, που θα οδηγούσε στον έλεγχο των εθνικισμών, όπως στις περιπτώσεις Ουγγαρίας-Σλοβακίας, Σλοβενίας-Κροατίας, Ελλάδας-Τουρκίας.

Όπως αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος, υπήρχαν εξαρχής πολλές διαφορετικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις της Ευρώπης, οι οποίες ωστόσο έγιναν πιο σαφής μετά το 2004, με προεξάρχουσα εκείνη που πρεσβεύει ότι το πολιτικό ζητούμενο της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας οντότητας, που θα βασίζεται στις αξίες των εμπνευστών της και αυτών που τις ενστερνίζονται. Πρόκειται δηλαδή για τριάντα περίπου κράτη, που στρέφονται γύρω από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Υπάρχει βεβαίως και η άλλη αντίληψη μιας ενότητας που έχει ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών λαών, και με μια ιεράρχηση των συμφερόντων. Υπέρμαχος αυτής της άποψης, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, David Miliband, έφθασε μάλιστα να μιλήσει στη Bruges, στις 15 Νοεμβρίου 2007, για έναν χώρο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει το Μαγκρέμπ, την αν. Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή.

Κατά τον αρθρογράφο η υποψηφιότητα της Τουρκίας, όπως και αυτή των Δυτικών Βαλκανίων θέτουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων, διαμελισμένων, εκτός της Κροατίας, σε επτά κράτη και προτεκτοράτα, οι προσεχής διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια ειδική συνθήκη: στη δέσμευσή τους να επιλύσουν τα 25 περίπου μεγάλα διμερή προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και που αφορούν σε θέματα του Διεθνούς Δικαστηρίου, από εγκλήματα πολέμου μέχρι την επιστροφή προσφύγων, και σε διάφορες συνοριακές, οικονομικές, τελωνειακές, θρησκευτικές και διπλωματικές διαφορές.

Σε σχέση με την Τουρκία ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ουσιαστική πολιτική έναντι της Τουρκίας που δεν θα περιορίζεται στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δημιουργήσει μια μόνιμη γεωπολιτική συμμαχία με αυτή την ευρω-ασιατική περιφερειακή δύναμη, άσχετα από την ένταξή της ή όχι στην ΕΕ. Εξάλλου τίποτα δεν προεξοφλεί ότι οι μελλοντικές ελίτ της Τουρκίας θα θελήσουν να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα, που απαιτεί η πλήρης ένταξη στην ΕΕ.

Ρωσο-Κυπριακές συνομιλίες

Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε τηλεγράφημα για την συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Νικόλαος Αιμιλίου με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, τη διευθέτηση του Κυπριακού, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. "Η Ρωσία υπογράμμισε την σημασία μια δίκαιης, βιώσιμης και κοινώς αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών ".

Το πρακτορείο παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σοχούμι της Αμπχαζίας, στις 2 Οκτωβρίου 2009 με τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Ρωσία πιθανόν να αναγνωρίσει το καθεστώς στην κατεχόμενη, από το 1974, από τη Τουρκία περιοχή της Κύπρου με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, "

η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση σύγκρισης της κατάστασης στην Αμπχαζία και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις και πιστεύω ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι άτοπη".

Αναφέρεται, επίσης, στην κυπριακή αντίδραση στις δηλώσεις αυτές, δια στόματος του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού: "Είμαστε ικανοποιημένοι με την ξεκάθαρη θέση του κ. Λαβρόφ, που αντικατοπτρίζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Λαβρόφ είπε πολύ καθαρά ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές. Μια τέτοια συναλλαγή θα ήταν αδύνατος και από νομικής και από ηθικής πλευράς".

Τα Ορυχεία Μπορ και ο "Μυτιληναίος"

Υπό τον τίτλο

«Εξαφανίστηκαν δάνεια από την περίοδο των κυρώσεων;»,

πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στη χθεσινή σερβική εφημερίδα PREGLED (ΠΡΕΓΚΛΕΝΤ) αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε μεταξύ των ξένων επενδυτών η απόφαση της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της σερβικής κυβέρνησης να ‘παγώσουν’ τα κεφάλαια των Ορυχείων Μπορ στην ανατολική Σερβία και να αναβληθεί η ιδιωτικοποίηση τους. Επισημαίνεται ότι η ελληνική επιχείρηση ‘Μυτιληναίος’, η Standard Bank και η αγγλο-γιουγκοσλαβική London Bank είναι οι τρεις εκ του μεγάλου αριθμού των ξένων επενδυτών που είχαν επενδύσει στα Ορυχεία Μπορ την περίοδο των κυρώσεων στη Σερβία. Σύμφωνα με το διευθυντή της ελληνικής ‘Μυτιληναίος’, Δημήτρη Παπαδόπουλο, από το 1997-2001 η εταιρία έχει επενδύσει 50 εκ. δολάρια στα Ορυχεία Μπορ και, παρά την σχετική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, δεν δύναται να ανακτήσει τα δικαιώματά της σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις της στην εν λόγω σερβική βιομηχανία.

Το ζήτημα έχει και πάλι ενδιαφέρον καθώς όταν αποφασίστηκε η επένδυση από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θ. Πάγκαλος που σήμερα είναι και πάλι στην κυβέρνηση σαν αντιπρόεδρός της. Δεν θα ήταν λοιπόν "ακατάλληλο" να αναμειχθεί στο ζήτημα ώστε να υπάρξει θετική λύση του ζητήματος για την ελληνική εταιρία.

Νέοι ρωσικοί εκβιασμοί στη Μολδαβία

Την ρωσική άποψη ότι το θέμα της Υπερδνειστερίας - της αυτόνομης περιοχής στην ανατολική Μολδαβία που βρίσκεται υπό την επιρροή και την στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας - μπορεί να επιλυθεί με διμερείς συμφωνίες μόνο εφ όσον η Δημοκρατία της Μολδαβίας δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Dmitri Medvedev σε συνάντηση του με τον μεταβατικό Μολδαβό πρόεδρο Mihai Ghimpu. Χαρακτηριστικά ο Dmitri Medvedev «ξεκαθάρισε» ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί και να φύγει από την περιοχή μόνο εάν η χώρα μείνει τελεσίδικα έξω από το ΝΑΤΟ καθώς πρόκειται για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Πρόσθεσε πάντως ότι καθοριστικό ρόλο θα έχει σε κάθε εξέλιξη και η αυτόνομη κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας.

Εξάλλου αναφέρεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της ρώσικης εφημερίδας Kommersant, το γεγονός ότι ο Dmitri Medvedev, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Commonwealth of Independent States (CIS) δέχτηκε να συναντήσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Μολδαβίας Marian Lupu αλλά και να έχει μαζί του ουσιαστικές συζητήσεις για διμερή συνεργασία, δείχνει μια διαφοροποίηση των παλιών πολιτικών της χώρας του που στήριζε αποκλειστικά και μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας και τον απελθόντα πρόεδρο Vladimir Voronin. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος δεν έγινε δεκτός από τον Dmitri Medvedev, παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανόν αυτό το γεγονός να σημαίνει ότι ορισμένοι βουλευτές του ΚΚΜ να ψηφίσουν στην ερχόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία υπέρ του κυβερνητικού υποψήφιου πρόεδρου Marian Lupu - ώστε να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 61 βουλευτών και να μην συνεχιστεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο για την ανώτατη ηγεσία της χώρας.

Κοινοβουλευτική Σύνοδος ΟΑΣΕ

Στην τριήμερη φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ που διεξάγεται στην Βουλιαγμένη, αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass με σειρά τηλεγραφημάτων από την Αθήνα. Στην ατζέντα της Συνόδου, την οποία παρακολουθούν 200 βουλευτές από 49 χώρες, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα ενεργειακής ασφάλειας και περιβάλλοντος, ενώ στις εργασίες συμμετέχει ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Alexandr Kozlovsky.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Συνόδου, που διοργανώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη με θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και περιβάλλον», στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Joao Soares, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Marc Perrin de Brichambaut και Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του την Παρασκευή προς τη Συνέλευση, αναφέρθηκε στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, καθώς και στον ρόλο που θα διαδραματίσουν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης:

Σε νεότερο τηλεγράφημα, το Itar Tass μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Κουλακόφ, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ανέφερε ότι τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα για τη Ρωσία και ότι βεβαίως οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθολογιστικά. Αναφερόμενος τέλος στο μέλλον των κοινών με την Ελλάδα ενεργειακών σχεδίων σε συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κουλακόφ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχων της σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Δεκέμβριο η συζήτηση για νομιμότητα του Κοσόβου

Από 1ης μέχρι 11ης Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης για την υπόθεση της νομιμότητας της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εξής 30 χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Μπουρούντι, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Λάος, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Βενεζουέλα και Βιετνάμ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την έκδοση γνωμοδότησης από πλευράς του ΔΔ Χάγης, διαδικασία η οποία είναι συνήθως πολύμηνη.

Ασυμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για Βοσνία - Μυστική επίσκεψη Μπίλντ στο Βελιγράδι!

Τους τρόπους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις ευρωατλαντικές δομές συζήτησαν αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων ο αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν- με τους ηγέτες 7 πολιτικών κομμάτων της χώρας, κατά τη συνάντηση τους, το περασμένο Σάββατο στο προάστιο Μπούτμιρ του Σαράγιεβο. Η εθνική κυριαρχία, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των θεωρήσεων , η συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά και η γενικότερη πολιτική κατάσταση ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση, από την οποία ωστόσο δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βάλεντιν Ίνζκο, «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, συμφωνήσαμε μόνο να επαναληφθούν οι συνομιλίες στις 20 Οκτωβρίου». Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμπεργκ είπε ότι ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν την εσωτερική πολιτική ειρήνη, που θα συμβάλει στην προσέγγιση της Βοσνίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τέλος, ο πρωθυπουργός της Republika Srpska, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι διαφωνεί με οποιαδήποτε τροποποίηση του συντάγματος , που θέλουν να επιβάλουν οι ξένοι παράγοντες για την ένταξη της χώρας στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο υπεξ της Σουηδίας, κ. Μπίλντ, επισκέφθηκε το Βελιγράδι κρυφά και χωρίς να ανακοινωθεί κάτι από σουηδικής ή σερβικής πλευράς και είχε ολοήμερες συνομιλίες με τον σέρβο Πρόεδρο Μπ. Τάντις, χωρίς την παρουσία του υπεξ κ. Γέρεμιτς με θέμα την κατάσταση στη Βσνία αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο. Η επίσκεψή του αποκαλύφθηκε όταν ανέφερε γι αυτην και πως πέρασε στο Βελιγράδι, στο προσωπικό του ημερολόγιο στο μπλογκ που διαθέτει.