13 Οκτ 2009

Κοινοβουλευτική Σύνοδος ΟΑΣΕ

Στην τριήμερη φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ που διεξάγεται στην Βουλιαγμένη, αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass με σειρά τηλεγραφημάτων από την Αθήνα. Στην ατζέντα της Συνόδου, την οποία παρακολουθούν 200 βουλευτές από 49 χώρες, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα ενεργειακής ασφάλειας και περιβάλλοντος, ενώ στις εργασίες συμμετέχει ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Alexandr Kozlovsky.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Συνόδου, που διοργανώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη με θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και περιβάλλον», στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Joao Soares, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Marc Perrin de Brichambaut και Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του την Παρασκευή προς τη Συνέλευση, αναφέρθηκε στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, καθώς και στον ρόλο που θα διαδραματίσουν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης:

Σε νεότερο τηλεγράφημα, το Itar Tass μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Κουλακόφ, ο οποίος σε δηλώσεις του προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ανέφερε ότι τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα για τη Ρωσία και ότι βεβαίως οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθολογιστικά. Αναφερόμενος τέλος στο μέλλον των κοινών με την Ελλάδα ενεργειακών σχεδίων σε συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κουλακόφ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχων της σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.