13 Οκτ 2009

Νέοι ρωσικοί εκβιασμοί στη Μολδαβία

Την ρωσική άποψη ότι το θέμα της Υπερδνειστερίας - της αυτόνομης περιοχής στην ανατολική Μολδαβία που βρίσκεται υπό την επιρροή και την στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας - μπορεί να επιλυθεί με διμερείς συμφωνίες μόνο εφ όσον η Δημοκρατία της Μολδαβίας δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Dmitri Medvedev σε συνάντηση του με τον μεταβατικό Μολδαβό πρόεδρο Mihai Ghimpu. Χαρακτηριστικά ο Dmitri Medvedev «ξεκαθάρισε» ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί και να φύγει από την περιοχή μόνο εάν η χώρα μείνει τελεσίδικα έξω από το ΝΑΤΟ καθώς πρόκειται για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Πρόσθεσε πάντως ότι καθοριστικό ρόλο θα έχει σε κάθε εξέλιξη και η αυτόνομη κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας.

Εξάλλου αναφέρεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της ρώσικης εφημερίδας Kommersant, το γεγονός ότι ο Dmitri Medvedev, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Commonwealth of Independent States (CIS) δέχτηκε να συναντήσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Μολδαβίας Marian Lupu αλλά και να έχει μαζί του ουσιαστικές συζητήσεις για διμερή συνεργασία, δείχνει μια διαφοροποίηση των παλιών πολιτικών της χώρας του που στήριζε αποκλειστικά και μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας και τον απελθόντα πρόεδρο Vladimir Voronin. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος δεν έγινε δεκτός από τον Dmitri Medvedev, παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανόν αυτό το γεγονός να σημαίνει ότι ορισμένοι βουλευτές του ΚΚΜ να ψηφίσουν στην ερχόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία υπέρ του κυβερνητικού υποψήφιου πρόεδρου Marian Lupu - ώστε να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 61 βουλευτών και να μην συνεχιστεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο για την ανώτατη ηγεσία της χώρας.