10 Αυγ 2009

Αντιδράσεις στην Κύπρο για δηλώσεις Πούτιν - Από κοντά και ο Α. Λοβέρδος

H κυπριακή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» σε δημοσίευμα της με τίτλο «Δυσφορία για Πούτιν – ΕΔΕΚ και Οικολόγοι εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δυσφορία προκάλεσαν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας, όμως, λόγο για ελληνικό και τουρκικό τμήμα στην Κύπρο.
Προκαλούν θλίψη οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έχουν μεταδοθεί, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. ‘Αναμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις και ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι σταθερός και συνεπής συμπαραστάτης του κυπριακού λαού όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια’, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης. ‘Θεωρούμε’, συνέχισε, ‘ότι η στάση της Ρωσίας ήταν πολύ διαφορετική το 2004 σε σχέση με αυτά που εξέφρασε ο κ. Πούτιν’, πρόσθεσε. [...]
Την ανησυχία και προβληματισμό των Οικολόγων για τις δηλώσεις Πούτιν εξέφρασε και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος, Ντίνος Πασπαλλίδης, ο οποίος εξέφρασε, επίσης, ανησυχία και για τις τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας συμφωνίες, που υπέγραψε η Ρωσία με την Τουρκία. ‘Οι δηλώσεις Πούτιν για την Κύπρο’, είπε, ‘ήταν απαράδεκτες και πρέπει να τύχουν της άμεσης καθολικής καταδίκης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση’. ‘Η σαφής αναφορά σε δύο κράτη, σε 'τουρκικό τμήμα', σε οικονομικές σχέσεις με το τουρκικό μέρος της Κύπρου και σε υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν, πρέπει να καταδικαστούν με αποφασιστικότητα’, δήλωσε ο κ. Πασπαλλίδης. [...]
Καθησυχάζει ο Ιακώβου
"Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος ν’ απαντήσω και να σχολιάσω τα όσα μεταδόθηκαν ότι δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλατιμίρ Πούτιν", ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου. ‘Από την πείρα μου και τις επαφές που είχα με Ρώσους αξιωματούχους’, είπε ο κ. Ιακώβου, "πιστεύω ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα έναντι της Κύπρου, δεν έχει αλλάξει".
Ο Α. Λοβέρδος

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις δηλώσεις του για την Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή δίχως σχέδιο και στρατηγική, έκανε ένα αιφνίδιο ενεργειακό -πολιτικό άνοιγμα προς την Ρωσία, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε. Η συνήθης έλλειψη συνέχειας στις ενέργειές της, η απουσία του απαραίτητου ολοκληρωμένου σχεδίου και η προσφιλής τακτική της παθητικής παρατήρησης των εξελίξεων εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. μετέτρεψε το συγκεκριμένο άνοιγμα σε μια μετέωρη κίνηση, που δημιούργησε αντιπαλότητες και παρεξηγήσεις οι οποίες μάλιστα μεταφέρθηκαν και στο εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, προέκυψε το θλιβερό γεγονός, υπηρεσιακά σημειώματα από τις πρεσβείες μας στο Κίεβο και τη Μόσχα να εμπεριέχουν «αλληλοκατηγορίες» για πρακτόρευση συμφερόντων κ.λ.π.

Το κενό, ωστόσο, που άφησε η Ελλάδα στην περιοχή μας από το 2004, επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει, πως το έχει ήδη καλύψει η Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Πούτιν στην Άγκυρα, η ενεργειακή συνεργασία, η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και - αφού πάντα κάποιος πρέπει να πληρώνει τον λογαριασμό - οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη για την Κύπρο με ή χωρίς την παραδρομή που εμπεριείχαν".

Η επιβεβαίωση δολοφονίας αιχμαλώτων στην Κύπρο δημιουργεί νέα δεδομένα

Μείζον θέμα έχει προκύψει στην Κύπρο αναφορικά με την αποκάλυψη και επιβεβαίωση ότι τα στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας, μιας χώρας που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε. Ε, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της εισβολής του καλοκαιριού του 1974, δολοφονώντας εν ψυχρώ ολόκληρη οικογένεια και συλληφθέντες Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Στο μεταξύ στην Αθήνα εκπρόσωποι κομμάτων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις, από τις οποίες απουσιάζει σχετική δήλωση του υπ. Εξωτερικών και της κας Μπακογιάννη ως την ώρα της δημοσίευσης) είτε λόγω… διακοπών, είτε για να μην θιγεί η σημερινή τουρκική ηγεσία.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την ταυτοποίηση λειψάνων Κυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της. Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα.

Ο Δ. Τριγάζης αναφερόμενος στον εντοπισμό των λειψάνων πέντε Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, τόνισε εκ μέρους του Συνασπισμού: ''Πρόκειται για φρικιαστική είδηση που φέρνει στο προσκήνιο μια από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Το μείζον αυτό ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο, την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στο κυπριακό και τη δίκαιη λύση του προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ''.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: «Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο διάβα των αιώνων παραμένει η ίδια: το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της. Τέτοιες στιγμές ανασύρεται στη μνήμη μας, η γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων, καθώς και οι άνανδρες δολοφονίες του Αττίλα. Κατά τα άλλα, επιβάλλεται να τους βάλουμε στην Ε.Ε., όπως επιθυμεί η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής!»

Πέραν αυτών πάντως ήδη έχει αρχίσει να τίθεται το ερώτημα, αν μπορεί να τεθεί θέμα στον ΟΗΕ για την επιβολή δικαστικών ποινών στην Τουρκία μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για "έγκλήματα πολέμου", αν κάτι σχετικό επιδιωχθεί από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.