24 Ιουν 2009

Ξανά μαζί σας την Τρίτη, 30 Ιουνίου

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θα είναι μαζί σας ξανά την Τρίτη, 30 Ιουνίου μετά το πέρας της Συνόδου του ΟΑΣΕ, που θα παρακολουθήσει για λογαριασμό σας με καταγραφή όσων έγιναν αλλά και αυτών που δεν έγιναν. Μαζί όλη η υπόλοιπη ύλή και τα νεώτερα Σχόλια του ΥΠΕΞ, που περιλαμβάνουν και μια επιστολή-διάψευση του πρέσβη Β. Κασκαρέλη.

Η πολιτική Ντ. Μπακογιάννη δημιουργεί κρίση πριν τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, η προεδρεύουσα του Οργανισμού, Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της με τη Μόσχα, επιχειρώντας να κάνει το «παιδί για τα θελήματα» στην Αμερικάνικη πολιτική και την Χίλαρι Κλίντον, η οποία όμως την εγκατέλειψε…

Έτσι κι ενώ ο πλέον σημαντικός υπ. Εξωτερικών εκείνος της Ρωσίας, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ (ακόμη εμμένει στην θέση ότι θα παραστεί) εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις ελληνικές επιλογές σχετικά με την Οσσετία και Αμπχαζία, η κα Μπακογιάννη με επιστολή της στον Γεωργιανό ομόλογο της Γκριγκόλ Βασάτζε, «η οποία αφορά στην παραμονή της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία και την παράταση της εντολής της». Σύμφωνα με ρωσικές ιστοσελίδες «η Ελλάδα συμμερίζεται τη στάση της Γεωργίας για την παραμονή στην Αμπχαζία ισχυρής και «συνολικής» αποστολής του ΟΗΕ». Ταυτοχρόνως επιβεβαιώνει στον γεωργιανό ομόλογό της ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στο πλαίσιο των συνόρων, που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα».

Υπό την έννοια ότι το ζήτημα του Καυκάσου θα συζητηθεί επί της ουσίας στα πλαίσια ανεπισήμων συνομιλιών στη διάρκεια της Συνόδου, γίνεται σαφές ότι η δέσμευση της Αθήνας με συγκεκριμένη θέση, τη φέρνει αντίθετη με μια σειρά χωρών που πρόσκεινται ή επηρεάζονται από την πολιτική της Μόσχας, δημιουργώντας χωρίς λόγο, στη φάση αυτή εχθρότητες, που δεν αποδίδουν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Απόπειρα λύσης στη Μολδαβία

Η ενημερωτική ιστοσελίδα www.regnum.ru δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τη διοργάνωση, από την Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ και υπό την αιγίδα του οργανισμού, συνάντησης στην Αυστρία με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ως εγγυητριών και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ως παρατηρητών (5+2).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι σύνεδροι συζήτησαν το πακέτο μέτρων που εκπονήθηκε από τον ΟΑΣΕ με συμμετοχή των Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων το 2005. Σημειώνεται ότι οι σύνεδροι συζήτησαν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, τις προοπτικές των διμερών συναντήσεων και κάλεσαν όλες τις πλευρές για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τη «φόρμουλα» καθώς και για την λειτουργία των μεικτών ομάδων εργασίας και την εκπόνηση μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του κ. Δελαβέκουρα, διέψευδε χθες την ύπαρξη παρόμοιας επιστολής λέγοντας ότι η μόνη επιστολή που εστάλη στον Γεωργιανό της ομόλογο, είναι αυτή με την οποία προσκαλείται στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Μικρές κινήσεις με νόημα στη συνάντηση Νίμιτς, Βασιλάκη, Γιολέφσκι

Μετά από τέσσερεις μήνες απραξίας – λόγω των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια – ο Ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη με τον Έλληνα Πρέσβη, Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Σκοπιανό ομόλογό του,.Ζόραν Γιολέφσκι.

Η συνάντηση έγινε στη Γενεύη, στο πλαίσιο των επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής στις 6-7 Ιουλίου στα Σκόπια και στις 8-9 Ιουλίου στην Αθήνα.

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν σε ειδική αίθουσα συσκέψεων στο κτίριο του ΟΗΕ περίπου δύο ώρες.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι εξετάσθηκε αριθμός θεμάτων πάνω στα οποία θα διεξαχθούν οι κύριες συνομιλίες στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι θα εργασθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση, εμβάθυναν στα θέματα τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι συναντήσεις δήλωσε ο κ. Νίμιτς θα συνεχισθούν και ελπίζω τόνισε για το καλύτερο. Τόνισε ακόμη ότι, «Νομίζω πως είναι καιρός πλέον να αναζητηθεί εντατικότερα λύση γι’ αυτό το πρόβλημα, η οποία από μόνη της συνεπάγεται σιγουριά και ασφάλεια για την περιοχή, ενώ θα επιτρέψει και την εκπλήρωση μέρους των επιδιώξεων σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»,

Ο Έλληνας Πρέσβης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, εξερχόμενος της συνάντησης μίλησε για τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα της σημερινής συνάντησης υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κ. Νίμιτς να συναντηθεί με τις δύο πλευρές στη Γενεύη μετά από την τεσσάρων μηνών διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενόψει της μετάβασής του στις δύο πρωτεύουσες.

Σε ότι αφορά τη στάση της Σκοπιανής πλευράς, ο κ. Βασιλάκης, δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή στις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί αποδεκτή λύση.

Ο Τζ. Στάϊνμπεργκ στη θέση της Κλίντον

Η Αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ματαίωσε τα σχέδια της να παρευρεθεί σε διεθνείς συνόδους στην Ιταλία και την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, καθώς αναρρώνει από επέμβαση μετά από σπάσιμο του αγκώνα της.

Η Χ. Κλίντον έπεσε και τραυματίστηκε στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ την περασμένη Τετάρτη. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση την Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Χ. Κλίντον βρίσκεται σε ανάρρωση και δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει ώστε να παραστεί σε μια σειρά συναντήσεων για σημαντικά ζητήματα, όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την ισραηλινό-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κ. Στάινμπεργκ δήλωσε ότι θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας σε μια σειρά συναντήσεων στην Ελλάδα, και ο υφυπουργός για θέματα πολιτικών υποθέσεων, Γουίλιαμ Μπέρνς, θα ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής για τις συνομιλίες στην Ιταλία.

Ο Μπίλντ άρχισε τα… δώρα!

Κατά τη διάρκεια όλης της συνέντευξης Τύπου για τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπίλντ χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της πΓΔΜ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σχεδόν ποτέ στην Ε.Ε.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας αναμένει να σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Μπιλντ υπογράμμισε ότι ο ρυθμός προόδου στα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πολύ σύντομα τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Το Ρουμανικό ΥΠΕΞ κλείνει διπλωματικές αποστολές για οικονομικούς λόγους

Το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΠΕΞ της Ρουμανίας αποφάσισε την Δευτέρα να κλείσει αρκετά προξενικά γραφεία στο εξωτερικό αλλά και ορισμένες πρεσβείες, στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών του. Όπως υπογραμμίζεται, ήδη η Ουγγαρία αποφάσισε να κλείσει 4 πρεσβείες της και 8 προξενεία.
Χαρακτηριστικά, η φετινή πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για την Ρουμανία μειώθηκε ακόμα περισσότερο - ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί στο 3,2% τώρα εκτιμάται ότι 0% έως 2% καθώς όλα τα μεγέθη έχουν πτωτική τάση. Όμως το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε στο 8,4% του ΑΕΠ για το 2009 - έναντι 12,4% το 2008 ενώ για το 2010 προβλέπεται να μην ξεπεράσει το 7,5.
Ακόμα προβλέπεται ότι το φετινό ποσοστό ανάπτυξης θα μειωθεί κατά 4,1% ενώ για το 2010 εκτιμάται πως θα υπάρξει μηδενική αναπτυξιακή αύξηση.
Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις της εταιρείας Moody’s ενώ θεωρείται πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του δανείου που πήρε η Ρουμανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ελλάδα εκτός διεθνούς πραγματικότητας

Ενώ στο Ιράν μαίνονται οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία των Μουλάδων και τους εγκάθετους του Ιρανικού Ισλαμικού καθεστώτος, ενώ τόσο η Δύση όσο και οι υπόλοιπες χώρες στον κόσμο καταδικάζουν τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στη χώρα, η ελληνική εξωτερική πολιτική… σιγεί! Η κα Μπακογιάννη δεν έχει πει λέξη στήριξης στους μαχόμενους φοιτητές και εργαζόμενους, δεν έχει πει λέξη για τα θύματα των ξυλοδαρμών και πυροβολισμών.

Παραμένει άγνωστο ποιους ή ποιόν θωπεύει και επιχειρεί να ανταλλάξει τη στάση της με κάτι υπέρτερο της ελευθερίας ενός λαού, πάντως δεν αφορά πολιτική απόφαση, εκτός αν συμφώνησε (και στην περίπτωση αυτή) ο κ. Καραμανλής να παραμείνουμε σιωπηλοί σαν χώρα.

Αντίθετα παρέμβαση πραγματοποίησε χθες το υπ. Εξωτερικών προς την Τεχεράνη ζητώντας την απελευθέρωση του έλληνα δημοσιογράφου Ιάσωνα Αθανασιάδη, ο οποίος συνελήφθει από τις Ιρανικές αρχές με την κατηγορία της "συνωμοσίας", επειδή σύμφωνα με τους κανόνες του επαγγέλματος επεδίωκε να έχει συγκεκριμένες πηγές- αναφορές στα κείμενά του.