24 Ιουν 2009

Μικρές κινήσεις με νόημα στη συνάντηση Νίμιτς, Βασιλάκη, Γιολέφσκι

Μετά από τέσσερεις μήνες απραξίας – λόγω των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια – ο Ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη με τον Έλληνα Πρέσβη, Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Σκοπιανό ομόλογό του,.Ζόραν Γιολέφσκι.

Η συνάντηση έγινε στη Γενεύη, στο πλαίσιο των επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής στις 6-7 Ιουλίου στα Σκόπια και στις 8-9 Ιουλίου στην Αθήνα.

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν σε ειδική αίθουσα συσκέψεων στο κτίριο του ΟΗΕ περίπου δύο ώρες.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι εξετάσθηκε αριθμός θεμάτων πάνω στα οποία θα διεξαχθούν οι κύριες συνομιλίες στην Αθήνα και στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι θα εργασθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση, εμβάθυναν στα θέματα τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι συναντήσεις δήλωσε ο κ. Νίμιτς θα συνεχισθούν και ελπίζω τόνισε για το καλύτερο. Τόνισε ακόμη ότι, «Νομίζω πως είναι καιρός πλέον να αναζητηθεί εντατικότερα λύση γι’ αυτό το πρόβλημα, η οποία από μόνη της συνεπάγεται σιγουριά και ασφάλεια για την περιοχή, ενώ θα επιτρέψει και την εκπλήρωση μέρους των επιδιώξεων σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»,

Ο Έλληνας Πρέσβης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, εξερχόμενος της συνάντησης μίλησε για τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα της σημερινής συνάντησης υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κ. Νίμιτς να συναντηθεί με τις δύο πλευρές στη Γενεύη μετά από την τεσσάρων μηνών διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενόψει της μετάβασής του στις δύο πρωτεύουσες.

Σε ότι αφορά τη στάση της Σκοπιανής πλευράς, ο κ. Βασιλάκης, δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή στις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να εξευρεθεί αποδεκτή λύση.