24 Ιουν 2009

Η πολιτική Ντ. Μπακογιάννη δημιουργεί κρίση πριν τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, η προεδρεύουσα του Οργανισμού, Ντόρα Μπακογιάννη κατάφερε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της με τη Μόσχα, επιχειρώντας να κάνει το «παιδί για τα θελήματα» στην Αμερικάνικη πολιτική και την Χίλαρι Κλίντον, η οποία όμως την εγκατέλειψε…

Έτσι κι ενώ ο πλέον σημαντικός υπ. Εξωτερικών εκείνος της Ρωσίας, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ (ακόμη εμμένει στην θέση ότι θα παραστεί) εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις ελληνικές επιλογές σχετικά με την Οσσετία και Αμπχαζία, η κα Μπακογιάννη με επιστολή της στον Γεωργιανό ομόλογο της Γκριγκόλ Βασάτζε, «η οποία αφορά στην παραμονή της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία και την παράταση της εντολής της». Σύμφωνα με ρωσικές ιστοσελίδες «η Ελλάδα συμμερίζεται τη στάση της Γεωργίας για την παραμονή στην Αμπχαζία ισχυρής και «συνολικής» αποστολής του ΟΗΕ». Ταυτοχρόνως επιβεβαιώνει στον γεωργιανό ομόλογό της ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στο πλαίσιο των συνόρων, που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα».

Υπό την έννοια ότι το ζήτημα του Καυκάσου θα συζητηθεί επί της ουσίας στα πλαίσια ανεπισήμων συνομιλιών στη διάρκεια της Συνόδου, γίνεται σαφές ότι η δέσμευση της Αθήνας με συγκεκριμένη θέση, τη φέρνει αντίθετη με μια σειρά χωρών που πρόσκεινται ή επηρεάζονται από την πολιτική της Μόσχας, δημιουργώντας χωρίς λόγο, στη φάση αυτή εχθρότητες, που δεν αποδίδουν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Απόπειρα λύσης στη Μολδαβία

Η ενημερωτική ιστοσελίδα www.regnum.ru δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τη διοργάνωση, από την Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ και υπό την αιγίδα του οργανισμού, συνάντησης στην Αυστρία με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ως εγγυητριών και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ως παρατηρητών (5+2).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι σύνεδροι συζήτησαν το πακέτο μέτρων που εκπονήθηκε από τον ΟΑΣΕ με συμμετοχή των Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων το 2005. Σημειώνεται ότι οι σύνεδροι συζήτησαν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων, τις προοπτικές των διμερών συναντήσεων και κάλεσαν όλες τις πλευρές για ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τη «φόρμουλα» καθώς και για την λειτουργία των μεικτών ομάδων εργασίας και την εκπόνηση μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του κ. Δελαβέκουρα, διέψευδε χθες την ύπαρξη παρόμοιας επιστολής λέγοντας ότι η μόνη επιστολή που εστάλη στον Γεωργιανό της ομόλογο, είναι αυτή με την οποία προσκαλείται στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.