30 Δεκ 2009

Χριστόφιας με συμπολίτευση: σε άλλα μαζί σε άλλα χώρια!

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του το πρωί στο Γ’ Πρόγραμμα του ρ/φ του «ΡΙΚ», ανέφερε ότι κάθε φορά που επιζητούνται λύσεις σε διάφορα προβλήματα, συνήθως αυτές προκύπτουν μέσα από την ωρίμανση και τον εντοπισμό αυτών των προβλημάτων.
Παραδέχθηκε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση με στόχο να πετύχουν πιο σωστή σχέση κομμάτων και κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τις σκέψεις του στους ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων, είπε. Η δική μας διαπίστωση – πρόσθεσε – είναι ότι υπάρχει κατ’ αρχήν ικανοποίηση και αποδοχή όσων κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Κληθείς να πει τι γίνει με το αίτημα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που είναι η συνδιαμόρφωση θέσεων σε βασικά ζητήματα, απάντησε ότι από τη στιγμή που γίνεται διάλογος, αυτός γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν μέσα από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου και όχι περί ανέμων και υδάτων. Κάποιες κατευθυντήριες γραμμές υπάρχουν – σημείωσε – και αυτές είναι το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και όσα συζητήθηκαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Όσο αφορά το κείμενο της διαφώτισης, παρατήρησε ότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δεν ήταν εναντίον της ενημέρωσης των πολιτών για το πλαίσιο και τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Τώρα – πρόσθεσε – με την ενημέρωση που έγινε και με τις όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, χωρίς να αλλάξει το βασικό κείμενο, ενδεχομένως να μην υπάρχουν πλέον διαφωνίες.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου μιλώντας επίσης στο Γ’ Πρόγραμμα του ρ/φ του «ΡΙΚ» δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα. Είπε ότι το κόμμα του πολλές φορές τους τελευταίους μήνες είχε τονίσει ότι δεν ήταν ευχαριστημένο από τη συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι είχε αναπτυχθεί έντονη συζήτηση για τον τρόπο που το κάθε μέλος της συγκυβέρνησης έπρεπε να εργάζεται Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε κατ’ επανάληψη πιο έγκαιρη ενημέρωση, καθώς και τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης θέσεων σε μεγάλα θέματα. Αυτός, συνέχισε, ήταν και ο στόχος της χθεσινής συνάντησης και θα φανεί στη συνέχεια αν όλα αυτά που ειπώθηκαν εκεί θα γίνουν πράξεις.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι διαφορές στο εθνικό θέμα υπάρχουν και αυτές τέθηκαν και χθες από τον Μάριο Καρογιάν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Όσο αφορά το κείμενο της διαφώτισης επισήμανε ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχουν διαφωνίες και επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα γίνει ενημέρωση, αλλά αυτό θα ξανασυζητηθεί και το ΔΗΚΟ θα επανέλθει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας επίσης στο Γ’ Πρόγραμμα του ρ/φ του «ΡΙΚ»δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση των κομμάτων σε όλα τα επίπεδα με τον Πρόεδρο Χριστόφια να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικά για το Κυπριακό – είπε – το Κίνημα δεν διαφοροποιείται και εμμένει στην απόσυρση των θέσεων που κατατέθηκαν στις απευθείας διαπραγματεύσεις για παραμονή εποίκων και εκ περιτροπής προεδρία, καθώς και στην πρόταξη των βασικών οπτικών του προβλήματος όπως είναι η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, το εδαφικό και το περιουσιακό.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Μαυρονικόλα για καλύτερο συντονισμό ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και ότι σε περίπτωση που τα δύο κόμματα αποφασίσουν να φύγουν από τη συνεργασία μπορούν να ζητήσουν την παραίτηση Χριστόφια, εξήγησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι αυτό ήταν ένα εντελώς υποθετικό σενάριο. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος δεν έχει κοινοβουλευτικό σύστημα που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά Προεδρική Δημοκρατία και ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος δεν ζήτησε με τον τρόπο αυτό την παραίτηση Χριστόφια.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις στο Γ’ Πρόγραμμα του ρ/φ του «ΡΙΚ», σχολίασε αρνητικά τον τρόπο που λειτουργούν κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Σε παρατήρηση ότι είχε γίνει μεγάλος θόρυβος πριν τη χθεσινή συνάντηση και τελικά τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά, είπε ότι για το κόμμα του είναι πλέον προφανές ότι κάποια Μέσα επιδιώκουν να διαδραματίσουν πολιτικό ρόλο. Όσο αφορά στην ουσία της χθεσινής συνάντησης είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμη και ενδεχομένως η προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συγκυβερνώντων να περιορίσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Χωρίς διάθεση μηδενισμού των προσπαθειών που έγιναν προηγουμένως – είπε – είναι γεγονός ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, τα οποία πηγάζουν από τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται σε κάποια ζητήματα, αλλά και από την έλλειψη συντονισμού.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Μαυρονικόλα είπε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές απόψεις και ότι τον ικανοποιεί η θέση του Γιαννάκη Ομήρου.

Νέα ρωσικά επιθετικά όπλα;

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, πρότεινε στις ΗΠΑ να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία αρχής: η Μόσχα θα ενημερώνει την Ουάσιγκτον για τα επιθετικά της όπλα, ενώ η Ουάσιγκτον θα μοιράζεται μαζί της τα σχέδιά της για την αντιπυραυλική άμυνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας συμφωνίας για τον περιορισμό των επιθετικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία START-1.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι Αμερικανοί δίνουν έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα, την οποία δεν αναπτύσσει η Ρωσία, ενώ η Μόσχα στηρίζεται στο αποτρεπτικό δυναμικό των επιθετικών όπλων της. «Αν δεν αναπτύξουμε την αντιπυραυλική άμυνα, θα δημιουργηθεί ο εξής κίνδυνος: Οι εταίροι μας, έχοντας μια τέτοια ομπρέλα, θα αισθανθούν πλήρως ασφαλείς και θα κάνουν ό,τι θέλουν. Έτσι θα καταρρεύσει η ισορροπία και θα αυξηθεί αμέσως η επιθετικότητα, τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Το συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία πρέπει να αναπτύξει επιθετικά οπλικά συστήματα», γράφει το πρακτορείο.

Έρευνα για την πώληση ανθρώπινων οργάνων από UCK

Η τσέχικη εφημερίδα DNES αναδεικνύει σε κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της την πληροφορία ότι μεταξύ των θυμάτων του Κοσοβάρων ανταρτών στον πόλεμο του 1998-1999 συμπεριλαμβάνονται, πέραν των 300 έως 500 Σέρβων, και τρεις Τσέχοι πολίτες. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων: θύματα και Τσέχοι πολίτες σύμφωνα με δήλωση σερβικής ανακριτικής αρχής που ερευνά τα εγκλήματα πολέμου». Το δημοσίευμα επικαλούμενο σχετική δήλωση του αρμόδιου Σέρβου ανακριτή Βλαντιμίρ Βούκτσεβιτς αναφέρει ότι προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των θυμάτων των Κοσοβάρων ανταρτών συμπεριλαμβάνονται και τρεις Τσέχοι, τα όργανα των οποίων πουλήθηκαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Κοσοβάροι αντάρτες συνέλαβαν και θανάτωσαν πάνω από 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους Σέρβους, «καθώς και Ρώσους, Τσέχους και άλλα άτομα σλαβικής καταγωγής».