30 Δεκ 2009

Νέα ρωσικά επιθετικά όπλα;

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, πρότεινε στις ΗΠΑ να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία αρχής: η Μόσχα θα ενημερώνει την Ουάσιγκτον για τα επιθετικά της όπλα, ενώ η Ουάσιγκτον θα μοιράζεται μαζί της τα σχέδιά της για την αντιπυραυλική άμυνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας συμφωνίας για τον περιορισμό των επιθετικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία START-1.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι Αμερικανοί δίνουν έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα, την οποία δεν αναπτύσσει η Ρωσία, ενώ η Μόσχα στηρίζεται στο αποτρεπτικό δυναμικό των επιθετικών όπλων της. «Αν δεν αναπτύξουμε την αντιπυραυλική άμυνα, θα δημιουργηθεί ο εξής κίνδυνος: Οι εταίροι μας, έχοντας μια τέτοια ομπρέλα, θα αισθανθούν πλήρως ασφαλείς και θα κάνουν ό,τι θέλουν. Έτσι θα καταρρεύσει η ισορροπία και θα αυξηθεί αμέσως η επιθετικότητα, τόσο στην πολιτική, όσο και στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Το συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία πρέπει να αναπτύξει επιθετικά οπλικά συστήματα», γράφει το πρακτορείο.