13 Ιαν 2010

Συνάντηση του David Miliband με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας David Miliband με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδινο. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στα θέματα της συζήτησής τους, ανάμεσα στα οποία διεφάνει ότι κυρίαρχο ζήτημα υπήρξε το Κυπριακό.

Στο Αφγανιστάν, το Κυπριακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στον Βρετανό ΥΠΕΞ David Miliband με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Λονδίνο. Αυτό δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν ο κ. Miliband αναφέρθηκε στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι θα επικεντρωθεί στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γειτονικές χώρες στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στην Κων/λη στις 25 Ιανουαρίου. Μία σε υψηλό επίπεδο, προπαρασκευαστική όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση που θα διασφαλίσει ότι η ίδια η περιοχή θα μεριμνήσει για την ανάπτυξη ιδεών και υποδομών, σχετικά με το πώς μπορούν να συνεργαστούν με το Αφγανιστάν οι χώρες της περιοχής. Επιπλέον πρόσθεσε είχαμε μία καλή συζήτηση για τα θέματα κοινωνικά, θέματα ασφάλειας και πολιτικά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο λαός στο Αφγανιστάν.

Εκτενώς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: Είχαμε, είπε, μία σε βάθος συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Κύπρο. Και οι δύο έχουμε πει ότι το 2010 θα είναι η χρονιά κλειδί, μία ευκαιρία για τους Κυπρίους να πραγματοποιήσουν ιστορικά βήματα προς τα εμπρός και χαιρετίζουμε τις εντατικές συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες. Είναι μία απόλυτα ιστορική στιγμή για την επίτευξη της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπέρ της οποίας τασσόμαστε όλοι. Ελπίζω πραγματικά ότι μία νέα δυναμική θα δημιουργηθεί μέσα από αυτές τις συνομιλίες. Είναι πολύ σημαντικό να καλωσορίσουμε τις όποιες νέες και δημιουργικές ιδέες τεθούν στις συνομιλίες και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε. Είναι προφανές ότι το μέλλον των συνομιλιών για το κυπριακό είναι πολύ σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών: Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι τα συμφέροντα της Βρετανίας, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και τα παγκόσμια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για αυτό και επιμένουμε ότι θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος από μία τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε.

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο κ. Milibant είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και ιδέες. Έχουμε κοινούς στόχους και συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να εξασφαλίζουμε ότι οι προσπάθειές μας είναι συντονισμένες, είπε. Τέλος όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Miliband δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τόσο με τη σημερινή του ιδιότητα αλλά και κατά το παρελθόν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου με τη σειρά του έκανε λόγο για «περιεκτικές» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες, γεγονός που πρόσθεσε είναι και το σύνηθες ανάμεσά στις δύο χώρες, που είναι στρατηγικοί εταίροι και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έχουν δε κοινές απόψεις και δράσεις σε πολλά τοπικά θέματα. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του απέναντι στην Βρετανία για τη συνεχή στήριξη απέναντι στις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του ότι πρόκειται για μία πολύ ιστορική στιγμή. Χάσαμε μία ευκαιρία το 2004 εξαιτίας της άρνησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, τώρα όμως υπάρχει ένας νέος γύρος εντατικών συνομιλιών και την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Talat παρουσίασε ένα πολύ εποικοδομητικό πακέτο προτάσεων. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ανταποκριθούν θετικά στις εντατικές συνομιλίες και ότι η διεθνής κοινότητα - κυρίως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη - θα εξακολουθήσει να παρέχει πλήρη ενθάρρυνση στις δύο πλευρές για την εντατικοποίηση των συνομιλιών προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση σχετικά με το Αφγανιστάν: Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αυτοδιάθεση στο Αφγανιστάν και οι επικείμενες διεθνείς Σύνοδοι (στο Λονδίνο στις 28/1 και στην Κων/λη στις 25 και 26/1) θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στο λαό του Αφγανιστάν ότι είμαστε μαζί τους και τους στηρίζουμε, είπε. «Ότι στηρίζουμε το μέλλον τους».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Βρετανίας και το ενδεχόμενο άρσης της απομόνωσης του βορείου τμήματος στην Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ο κ. Miliband απάντησε ότι δεν σκεφτόμαστε τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, αλλά εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λύση. «Πρόκειται για μία ευκαιρία που παρουσιάζεται σε μία γενιά» επανέλαβε. Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές είναι αφοσιωμένοι και νομίζω ότι τα οράματά τους είναι συμβατά και συμπληρωματικά. Είναι πολύ σημαντικό ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της, έχω δε την αίσθηση ότι είναι προς το συμφέρον των λαών της Κύπρου, όπως και όλων των χωρών στην περιοχή να επιτευχθεί πρόοδος και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. «Πρόκειται προφανώς για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κυπρίων για τους Κυπρίους. Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι ότι στηρίζει αυτή τη διαδικασία και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας, η Τουρκία θεωρεί ότι η άρση της απομόνωσης, αποτελεί δέσμευση της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2004, στην οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε η ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί. «Αυτή είναι η προσδοκία μας» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό (ΚΥΠΕ) και τη δέσμευσή τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της Τουρκίας να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης, οι δυο ΥΠΕΞ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία υποστηρίζει και τις δυο πλευρές, χωρίς να παίρνει το μέρος καμίας από τις δυο, ενώ έχει δεσμευθεί να διευκολύνει την όποια λύση αποφασίσουν οι δυο ηγέτες, πρόθεση που αντικατοπτρίζεται και στη σημαντική δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού στο τέλος του προηγούμενου έτους. Από την πλευρά του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία - όπως οφείλουν και οι άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις - υποστηρίζει τη διαδικασία και πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε λύση, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δυο ηγέτες κατά τις συνομιλίες τους.

Στους δύο Υπουργούς τέθηκαν επίσης ερωτήσεις που αφορούσαν τα επιθυμητά – συγκεκριμένα - αποτελέσματα των Συνόδων για το Αφγανιστάν, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ (και την επιδείνωσή τους το τελευταίο χρόνο).

Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση ο κ. Miliband είπε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικείμενη Διεθνής Σύνοδος που θα γίνει στο Λονδίνο (για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία – σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη αλλά και όσον αφορά τη διακυβέρνηση με έμφαση στο θέμα της διαφθοράς) και σε συνεργασία με τις αρχές στο Αφγανιστάν. Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Τούρκος ομόλογος του, συμπληρώνοντας ότι Τουρκία και Βρετανία συνεργάζονται στενά για το Αφγανιστάν. Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ ο κ. Davutoglu απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν για την επίτευξη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ωστόσο την αιματηρή επίθεση στη Γάζα αλλά και την τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στην περιοχή: Ως μία από τις ηγετικές δυνάμεις στην περιοχή δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις ανθρωπιστικές τραγωδίες είπε. Η ευθύνη μας όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα στην περιοχή είναι ο μοναδικός λόγος και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Εάν το Ισραήλ υιοθετήσει μία ειρηνευτική πολιτική, την επόμενη ημέρα οι σχέσεις μας θα κινηθούν προς θετική κατεύθυνση.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών.

Επιστρέφει στην Αθήνα η Μαρία Δαμανάκη;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Χθεσινές πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δημιουργηθεί μια δυναμική εναντίον της υποψηφιότητας 4-5 επιτρόπων που υποδείχθηκαν από τις χώρες τους. Ανάμεσά τους φαίνεται να βρίσκεται η Μαρία Δαμανάκη, υποψήφια Επίτροπος για τη Ναυτιλία. Οι λόγοι που δείχνουν να οδηγούν στην απόρριψη της κας Δαμανάκη οφείλονται σε δυο άσχετα μεταξύ τους στοιχεία. Το πρώτο αφορά το πολιτικό παρελθόν της. Μια μεγάλη ομάδα συντηρητικών –χωρίς να αποκλείονται κι ορισμένοι σοσιαλιστές- τονίζουν με κάθε ευκαιρία σε προσωπικές μεταξύ τους συνομιλίες ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε μια κομμουνίστρια να αναλάβει χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου». Το δεύτερο στοιχείο που χρησιμοποιούν εναντίον της είναι το γεγονός ότι η κα Δαμανάκη υποδείχθηκε από την Ελλάδα, χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Λένε λοιπόν οι ευρωβουλευτές ότι υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» αντίστοιχη με αυτήν που οδηγεί το Κοινοβούλιο να αρνείται εδώ και 30 χρόνια τον Επίτροπο Γεωργίας στη Γαλλία… ή αυτόν της Βιομηχανίας στη Γερμανία! Η κα Δαμανάκη έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της, στις 19 Ιανουαρίου, σε 8 ημέρες από σήμερα. Σε περίπτωση που της αρνηθούν την στήριξη, θα επιστρέψει στην Αθήνα, δημιουργώντας ένα ακόμη πονοκέφαλο για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα, που είναι ενήμερο του κλίματος που δημιουργείται στις Βρυξέλλες, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την υπόδειξη - αν απαιτηθεί – άλλου Επιτρόπου. Η λύση ακούμε που προβαλλόταν σαν πιθανή ήταν αυτή του Γιάννου Παπαντωνίου, που στηρίζεται και από τον Χάρη Παμπούκη. Αλλά μετά την προχθεσινή λεκτική επίθεση του νέου Επιτρόπου Όλι Ρεν, σχετικά με τη ρεμούλα στην Ελλάδα από την περίοδο του 1997 κι εντεύθεν, γίνεται εκ νέου το ερώτημα ποιος μπορεί να πάει στις Βρυξέλλες και σε ποιο χαρτοφυλάκιο θα καταλήξει.

Ξεκίνησε η διαδικασία για εκλογή Πατριάρχη στη Σερβία!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την αποδημία του Πατριάρχη Παύλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτή της προετοιμασίας, για πρώτη φορά την μετακομμουνιστή περίοδο υπήρξε απευθείας επέμβαση της πολιτικής ηγεσίας., στην προσπάθειά τους να επιλεγεί ένας νέος στην ηλικία πατριάρχης, που δεν θα «σηκώνει» τα βάρη της γηραιάς εκκλησιαστικής ηγεσίας και ιδιαίτερα την ανάμιξη της στην πολεμική διαμάχη διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή συνομιλίες στη Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (επ’ ευκαιρία της ημέρας της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας), ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Μίλοραντ Ντόντικ και τον σέρβο πρωθυπουργό Μπ. Τάντιτς. Ήταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες για το θέμα αυτό μετά τη συμφωνία που πέτυχαν οι δυο τους και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, με την κατ’ αρχήν συγκατάθεση υψηλόβαθμων κληρικών, προκειμένου να υποδεχθούν τρεις υποψήφιοι, ένας από κάθε περιοχή της εποπτείας της Σερβικής Εκκλησίας. Στην ουσία έμειναν εκτός οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι των Σέρβων της Κροατίας και του Κοσοβου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο σέρβος πρωθυπουργός μαζί με τους εκπροσώπους της εκκλησίας στη Σερβία θα προτείνει ένα νέο, σε ηλικία, με ελληνική εκκλησιαστική εκπαίδευση, τον Μητροπολίτη Ποζάρεβατς (Pozarevac), Ιγνάτιο Μίντιτς (Ignatio Midic).. H Εκκλησία και η πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου πρότεινε σαν υποψήφιο τον Μητροπολίτη Νίκσιτς, Ιωαννίκιο (Ioannikios) , στενό συνεργάτη ως τώρα του σημαντικότερου σέρβου Μητροπολίτη Αμφιλόχιου (που ασκεί προσωρινά Πατριαρχικά καθήκοντα). Τέλος, η εκκλησία και η πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας πρότεινε την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Τρέμπινιε, Γρηγόριο. Στην περίπτωσή του, ακούγεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς οι αντιρρήσεις του πνευματικού του Μητροπολίτη Κατσαβέντα (Kacavenda) που δεν είναι σαφές να θα παρουσιάσει και τη δική τους υποψηφιότητα.

Δολοφόνησαν αντί-Ανάν(ικο) εκδότη στην Κύπρο!



Νεκρός με δύο σφαίρες στο στήθος, τις οποίες έριξε εξ επαφής άγνωστος δολοφόνος, έπεσε προχθές, γύρω στις 8.45 έξω από το σπίτι του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΙΓΜΑ» Άντης Χατζηκωστής, ένας εκ των πλέον σημαντικών υποστηρικτών του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, μαζί με τον πατέρα του Κωστή Χατζηκωστή.
Προχθές, ο Άντης Χατζηκωστής..είχε μια γεμάτη ημέρα στο συγκρότημα Δίας, με πληθώρα επαφών με διευθυντικά στελέχη του συγκροτήματος και συνεργάτες του, τις οποίες ολοκλήρωσε γύρω στις 8.30 μ.μ.
Τον τελευταίο καιρό, ο . Χατζηκωστής προγραμμάτιζε διάφορες επεκτάσεις στο συγκρότημα Δίας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενημερωτικής του εμβέλειας. Αλλεπάλληλες ήταν χθες οι συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη του Δία, που είχαν στόχο την αναδιάρθρωση και επέκταση των συντακτικών ομάδων, με κύριο εργαλείο το Sigma Live, ώστε να μπορούν τα ΜΜΕ του συγκροτήματος να προσφέρουν συνεχή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση στον κυπριακό λαό.
Ο Άντης Χατζηκωστής αναχώρησε από το γραφείο του γύρω στις 8.30. Στάθμευσε το όχημά του έξω από το σπίτι του, παρά την αμερικανική Πρεσβεία, και προτού προλάβει να κλείσει την πόρτα, ο δολοφόνος, που έφερε κράνος, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε δύο φορές εξ επαφής στο στήθος, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.


Εκτιμήσεις


Η δολοφονία του αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στις πολιτικές και εκδοτικές εξελίξεις καθώς αυτός ήταν ο ιθύνων νους το τελευταίο διάστημα των εταιριών ΜΜΕ που διαθέτει η οικογένεια. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να βρεθούν οι δολοφόνοι του και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη


Στις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούνται στη Λευκωσία, κυριαρχεί η έκπληξη για το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο χαρακτηρίζεται αγαπητό και ήπιων τόνων. Στο παρόν στάδιο μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τους λόγους της δολοφονίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ερωτηθείς από το «ΚΥΠΕ» για τα κίνητρα, δήλωσε ότι είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε. Η εφημερίδα «Πολίτης» να κάνει λόγο για «οικονομικά αίτια». Ωστόσο, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τη χρονική συγκυρία που έλαβε χώρα το αποτρόπαιο γεγονός, κατόπιν δηλαδή της αναγραφής συνθημάτων στους τοίχους της Λευκωσίας, της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου Παπαδόπουλου, καθώς και της αφαίρεσης της σημαίας από τον ιστό στον τάφο του.


Φίλοι του χθες βράδυ στη Λευκωσία προειδοποιούσαν ότι "δεν πρόκειται ν αφήσουμε την Αστυνομία και κυβερνητικές υπηρεσίες να επιχειρήσουν να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι ήταν αναμεμειγμένος σε παράνομες πράξεις προκειμένου να μειώσουν την πολιτική στάση του ιδίου και του πατέρα του και κατ' επέκταση του συγκροτήματος σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό".

Λεζάντα:Επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ που σημειώνει τον ρόλο του Χατζηκωστή στην καταδίκη του "Σχεδίου Ανάν"