13 Ιαν 2010

Συνάντηση του David Miliband με τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας David Miliband με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδινο. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στα θέματα της συζήτησής τους, ανάμεσα στα οποία διεφάνει ότι κυρίαρχο ζήτημα υπήρξε το Κυπριακό.

Στο Αφγανιστάν, το Κυπριακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στον Βρετανό ΥΠΕΞ David Miliband με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Λονδίνο. Αυτό δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Όσον αφορά το Αφγανιστάν ο κ. Miliband αναφέρθηκε στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι θα επικεντρωθεί στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γειτονικές χώρες στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στην Κων/λη στις 25 Ιανουαρίου. Μία σε υψηλό επίπεδο, προπαρασκευαστική όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση που θα διασφαλίσει ότι η ίδια η περιοχή θα μεριμνήσει για την ανάπτυξη ιδεών και υποδομών, σχετικά με το πώς μπορούν να συνεργαστούν με το Αφγανιστάν οι χώρες της περιοχής. Επιπλέον πρόσθεσε είχαμε μία καλή συζήτηση για τα θέματα κοινωνικά, θέματα ασφάλειας και πολιτικά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο λαός στο Αφγανιστάν.

Εκτενώς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: Είχαμε, είπε, μία σε βάθος συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Κύπρο. Και οι δύο έχουμε πει ότι το 2010 θα είναι η χρονιά κλειδί, μία ευκαιρία για τους Κυπρίους να πραγματοποιήσουν ιστορικά βήματα προς τα εμπρός και χαιρετίζουμε τις εντατικές συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες. Είναι μία απόλυτα ιστορική στιγμή για την επίτευξη της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπέρ της οποίας τασσόμαστε όλοι. Ελπίζω πραγματικά ότι μία νέα δυναμική θα δημιουργηθεί μέσα από αυτές τις συνομιλίες. Είναι πολύ σημαντικό να καλωσορίσουμε τις όποιες νέες και δημιουργικές ιδέες τεθούν στις συνομιλίες και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε. Είναι προφανές ότι το μέλλον των συνομιλιών για το κυπριακό είναι πολύ σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών: Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι τα συμφέροντα της Βρετανίας, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και τα παγκόσμια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για αυτό και επιμένουμε ότι θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος από μία τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε.

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο κ. Milibant είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και ιδέες. Έχουμε κοινούς στόχους και συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να εξασφαλίζουμε ότι οι προσπάθειές μας είναι συντονισμένες, είπε. Τέλος όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Miliband δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τόσο με τη σημερινή του ιδιότητα αλλά και κατά το παρελθόν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου με τη σειρά του έκανε λόγο για «περιεκτικές» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες, γεγονός που πρόσθεσε είναι και το σύνηθες ανάμεσά στις δύο χώρες, που είναι στρατηγικοί εταίροι και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έχουν δε κοινές απόψεις και δράσεις σε πολλά τοπικά θέματα. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του απέναντι στην Βρετανία για τη συνεχή στήριξη απέναντι στις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του ότι πρόκειται για μία πολύ ιστορική στιγμή. Χάσαμε μία ευκαιρία το 2004 εξαιτίας της άρνησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, τώρα όμως υπάρχει ένας νέος γύρος εντατικών συνομιλιών και την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Talat παρουσίασε ένα πολύ εποικοδομητικό πακέτο προτάσεων. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ανταποκριθούν θετικά στις εντατικές συνομιλίες και ότι η διεθνής κοινότητα - κυρίως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη - θα εξακολουθήσει να παρέχει πλήρη ενθάρρυνση στις δύο πλευρές για την εντατικοποίηση των συνομιλιών προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση σχετικά με το Αφγανιστάν: Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αυτοδιάθεση στο Αφγανιστάν και οι επικείμενες διεθνείς Σύνοδοι (στο Λονδίνο στις 28/1 και στην Κων/λη στις 25 και 26/1) θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στο λαό του Αφγανιστάν ότι είμαστε μαζί τους και τους στηρίζουμε, είπε. «Ότι στηρίζουμε το μέλλον τους».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Βρετανίας και το ενδεχόμενο άρσης της απομόνωσης του βορείου τμήματος στην Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ο κ. Miliband απάντησε ότι δεν σκεφτόμαστε τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, αλλά εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λύση. «Πρόκειται για μία ευκαιρία που παρουσιάζεται σε μία γενιά» επανέλαβε. Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές είναι αφοσιωμένοι και νομίζω ότι τα οράματά τους είναι συμβατά και συμπληρωματικά. Είναι πολύ σημαντικό ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της, έχω δε την αίσθηση ότι είναι προς το συμφέρον των λαών της Κύπρου, όπως και όλων των χωρών στην περιοχή να επιτευχθεί πρόοδος και να καταλήξουν σε μια συμφωνία. «Πρόκειται προφανώς για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Κυπρίων για τους Κυπρίους. Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι ότι στηρίζει αυτή τη διαδικασία και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας, η Τουρκία θεωρεί ότι η άρση της απομόνωσης, αποτελεί δέσμευση της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2004, στην οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε η ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί. «Αυτή είναι η προσδοκία μας» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό (ΚΥΠΕ) και τη δέσμευσή τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της Τουρκίας να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης, οι δυο ΥΠΕΞ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία υποστηρίζει και τις δυο πλευρές, χωρίς να παίρνει το μέρος καμίας από τις δυο, ενώ έχει δεσμευθεί να διευκολύνει την όποια λύση αποφασίσουν οι δυο ηγέτες, πρόθεση που αντικατοπτρίζεται και στη σημαντική δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού στο τέλος του προηγούμενου έτους. Από την πλευρά του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία - όπως οφείλουν και οι άλλες δυο εγγυήτριες δυνάμεις - υποστηρίζει τη διαδικασία και πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε λύση, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δυο ηγέτες κατά τις συνομιλίες τους.

Στους δύο Υπουργούς τέθηκαν επίσης ερωτήσεις που αφορούσαν τα επιθυμητά – συγκεκριμένα - αποτελέσματα των Συνόδων για το Αφγανιστάν, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ (και την επιδείνωσή τους το τελευταίο χρόνο).

Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση ο κ. Miliband είπε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικείμενη Διεθνής Σύνοδος που θα γίνει στο Λονδίνο (για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία – σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη αλλά και όσον αφορά τη διακυβέρνηση με έμφαση στο θέμα της διαφθοράς) και σε συνεργασία με τις αρχές στο Αφγανιστάν. Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Τούρκος ομόλογος του, συμπληρώνοντας ότι Τουρκία και Βρετανία συνεργάζονται στενά για το Αφγανιστάν. Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ ο κ. Davutoglu απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν για την επίτευξη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ωστόσο την αιματηρή επίθεση στη Γάζα αλλά και την τραγική κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στην περιοχή: Ως μία από τις ηγετικές δυνάμεις στην περιοχή δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις ανθρωπιστικές τραγωδίες είπε. Η ευθύνη μας όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα στην περιοχή είναι ο μοναδικός λόγος και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Εάν το Ισραήλ υιοθετήσει μία ειρηνευτική πολιτική, την επόμενη ημέρα οι σχέσεις μας θα κινηθούν προς θετική κατεύθυνση.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών.