14 Ιαν 2010

Δεν έφθασαν ποτέ τα ραντάρ στην Εθνική Φρουρά ;

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Μιχάλη Χατζηστυλιανού με τίτλο «Δεν έφθασαν ποτέ τα ραντάρ στην Εθνική Φρουρά» και υπότιτλο «Η παρέμβαση ΗΠΑ απέτρεψε την παράδοσή τους στην Κύπρο», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σύγχρονα ραντάρ τα οποία προορίζονταν να παραδοθούν στην Εθνική Φρουρά και να εγκατασταθούν στην Κύπρο δεν έφτασαν ποτέ, λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ. Αυτά τουλάχιστον ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Βουλή των Ελλήνων, γεγονός που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά εδώ στην Κύπρο. Επί τούτου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα να ενημερώσει τη Βουλή γραπτώς, καλώντας τον πρωτίστως να τοποθετηθεί αναφορικά με το βάσιμο των καταγγελιών αυτών.
Αναλυτικότερα: Ο κ. Μητσόπουλος απέστειλε στις 5/1/2010, επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, αναφέροντας: ‘Όπως πληροφορούμαι από σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων ο συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη είχε υπογραφεί σύμβαση προμήθειας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και σουηδικής εταιρείας για την αγορά τριών σύγχρονων ραντάρ προς ικανοποίηση των κοινών αμυντικών αναγκών Κύπρου και Ελλάδας. Τα εν λόγω ραντάρ επρόκειτο να παραδοθούν στην Ε.Φ. και να εγκατασταθούν στην Κύπρο μετά την καταβολή του σχετικού τιμήματος. Τα ραντάρ παραλήφθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού εξοφλήθηκαν, αλλά δεν στάλθηκαν στην Κύπρο λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι στο όλο σύστημα χρησιμοποιούνταν και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής. Τα ραντάρ εντάχθηκαν τελικά στον Ελληνικό Στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει στην Ε.Φ. άλλα προς αναπλήρωση των μη παραδοθέντων ραντάρ. Υπό το φως των πιο πάνω, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. Αν πράγματι οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. Αν τα ραντάρ έχουν αντικατασταθεί, με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Κύπρου για τις οποίες έγινε η αρχική παραγγελία’»

Το ζήτημα ουσιαστικά παραμένει ανοιχτό και στην Ελλάδα και ίσως αποτελεί ανάγκη ο υπ. Άμυνας Ευαγγ. Βενιζέλος να επιχειρήσει να δει «σε βάθος» τι έγινε…