14 Ιαν 2010

Ο Έρογλου κάνει λόγο για ένα ''βελούδινο διαζύγιο"

Για ένα συμφωνημένο ''βελούδινο διαζύγιο'', στο πρότυπο του διαχωρισμού της Τσεχοσλοβακίας, έκανε λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ντερβίς Ερολγου. Ο κ. Ερογλου υποστήριξε πως ο κόσμος δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά είναι προσηλωμένος στα οικονομικά προβλήματα. Επικαλέστηκε τέλος, δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η πλειοψηφία του πληθυσμού των κατεχομένων δεν έχει ελπίδες για μια συμφωνία. Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία θεωρούν ότι η δήλωση επιχειρεί να προλάβει δηλώσεις Ε/Κ αξιωματούχων ότι «δυσκολεύονται» να βρουν λύση εξαιτίας της τουρκικής άρνησης να προβούν σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις.

Παρέμβαση Χίλαρι Κλίντον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ η κ. Κλίντον συνεχάρη τους δύο ηγέτες για την εμπλοκή τους στη διαδικασία των εντατικών συνομιλιών σε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επέμεινε για τη συνέχιση των συνομιλιών που δείχνουν να καταρρέουν εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για επίδειξη καλής θέλησης.