11 Νοε 2009

Μίνι Βαλκανική περιοδεία με εμπόδια για Δημ. Δρούτσα

Βαλκανική περιοδεία αναμένεται να εξαγγείλει ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας για το προσεχές Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να διαχυθεί το μήνυμα του «ελληνικού ενδιαφέροντος» για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής τη μίνι περιοδείας, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν χώρες όπως η Αλβανία, Κόσοβο και πΓΔΜ, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον έλληνα ανυπεξ. Αν και στην Σερβία και το Μαυροβούνιο φαίνεται πως αναμένεται με ανοικτές πόρτες καθώς το ενδιαφέρον μεγαλώνει, ενισχυόμενο και από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στη Βοσνία όπου η χώρα βρίσκεται την επομένη της εγκατάλειψης των συνομιλιών για μεταβολή του καθεστώτος του Νταίητον, τα πράγματα παραμένουν ασαφή, καθώς ως την ώρα αυτή δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα του.
Εξάλλου, δυσαρέσκεια φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς θεωρούν εξαιρετικά βιαστική και πρόωρη την Ελληνική πρωτοβουλία, πράγμα που δεν διστάζουν να μεταφέρουν σε τοπικό διπλωματικό επίπεδο.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θα σας ενημερώσει σχετικά με τι εξελίξεις καθώς αυτές θα μεταβάλλονται.

Ελληνική στροφή στον ΟΑΣΕ για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια;

Αν επιβεβαιωθεί το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νοβόστι, τότε η Αθήνα έχει μεταβάλλει την πολιτική της στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και από τη θέση ότι θα «πρέπει να μελετηθούν οι ρωσικές προτάσεις», τώρα υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει διάλογος των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, επί των ρωσικών προτάσεων.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τον στρατηγικό διάλογο για τις προτάσεις του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης μιλώντας στη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Οι προτάσεις του προέδρου Μεντβέντεφ για το νέο ευρωπαϊκό διάλογο για την ασφάλεια απετέλεσαν αφετηρία για έναν ευρύ, ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για τις σημερινές προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
«Η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ ανέλαβε το βαρύ φορτίο να μετατρέψει το διάλογο αυτό σε μια ζωντανή στρατηγική διαδικασία, την αποκαλούμενη διαδικασία της Κέρκυρας», σημείωσε ο ΥφΥΠΕΞ.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου αυτού «μετά τις συνθήκες που δημιούργησε η διαμάχη στον Καύκασο, τον Αύγουστο του 2008 και η οποία οδήγησε σε τριβές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Επίσκεψη Κυπριανού και συζήτηση εφ όλης της ύλης!

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου επίσκεψη στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας,. Δημήτρη Δρούτσα, στη διάρκεια γεύματος.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Κυπριανού, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τυπικά ακόμη πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.
Στις επαφές του κ. Κυπριανού θα συζητηθούν, κατά κύριο λόγο, το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εν όψει της αξιολόγησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Δεκέμβριο. Εκτός από τα προηγούμενα θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της προτίμησης που η Αθήνα και η Κύπρος από κοινού θα υποστηρίξουν για τις θέσεις του υπάτου εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ και του πρώτου της Προέδρου.
Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της ίδιας μέρας.

Πάλι για τα Δυτικά Βαλκάνια

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ωθεί τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ», άρθρο της Biljana Cpajak στην POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), αναφέρεται στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένα ‘νέο οδικό χάρτη’ ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι αναλυτές διεθνών σχέσεων συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να υλοποιηθεί η ταχεία ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, και κάποιοι εξ αυτών θεωρούν επιπλέον ότι πίσω από αυτήν την ιδέα βρίσκεται η Ουάσιγκτον.
«Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να προωθήσει την πρόταση στην ΕΕ. Ας θυμηθούμε ότι την πρωτοβουλία της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, το Μάιο του 2003, την προώθησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ως προεδρεύουσα της ΕΕ καθοδήγησε την διαδικασία σταθεροποίησης και διεύρυνσης της ΕΕ», επεσήμανε η πρώην διευθύντρια του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση, καθ. Τάνια Μίστσεβιτς, προσθέτοντας πάντως ότι σήμερα οι προϋποθέσεις της διεύρυνσης της ΕΕ είναι λιγότερο ευνοϊκές σε σχέση με το 2003. Σύμφωνα με την κα Μίστσεβιτς η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το 2014 δεν είναι ρεαλιστική, ακόμη και από τεχνικής απόψεως, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται και αδύνατη, αφού ‘η ΕΕ, σε τελευταία ανάλυση, είναι πολιτική οργάνωση, στην οποία, με την συναίνεση της ολομέλειας των χ-μ, όλα είναι δυνατά’. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το παράδειγμα της ίδιας της Ελλάδας, η οποία, μολονότι το αίτημα υποψηφιότητας της είχε απορριφθεί από την Ευρ.Επιτροπή, ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβούλιου της ΕΕ, οι οποίες διήρκησαν μόλις δύο χρόνια, παρατηρεί η κ. Μιστσεβιτς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, η εν λόγω πρωτοβουλία της Ελλάδας έχει ‘τη δική της λογική’, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία δεν έχει μόνο παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, αλλά επιπλέον την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, αφού ‘ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία, τα έχει δυνητικά και η Ελλάδα’. Υπενθυμίζοντας δε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μπουτμίρ της Β-Ε, ο κ. Σίμιτς συμπεραίνει ότι και «οι ΗΠΑ, πιθανώς, έχουν συμφέρον να σταθεροποιηθούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Σερβίας και της Κροατίας, οι οποίες θεωρούνται αρωγοί της σταθερότητας στην περιοχή».
Την άποψη ότι η Αμερική ‘ειλικρινά τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης όλης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας- γεγονός που επιβεβαιώθηκε επανειλημμένως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη Σερβία’, καθώς και ότι ‘η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σερβία περισσότερο από ό,τι οι Βρυξέλλες’, υποστηρίζει από την πλευρά του ο επίσης καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Βελιγραδίου, Ντράγκαν Σίμιτς.
Σύμφωνα με τον εν λόγω καθηγητή, αναφορικά με τις αμφιβολίες που στο μεταξύ εκφράστηκαν, ως προς το αν οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα για αυτή την αποστολή, ο κ. Ντράγκαν Σίμιτς υπενθυμίζει ότι, μετά την πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια της ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον να ‘μαλακώσει την σκληρή στάση της Ολλανδίας’, οι ΗΠΑ ενδεχομένως αναζητούν μια άλλη χώρα που διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα δε με τη Σερβία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ‘νέος οδικός χάρτης’ ταχείας προσέγγισης των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ. Την ελληνική πρωτοβουλία ο κ. Ντράγκαν Σίμιτς χαρακτηρίζει ως ‘πιθανή ανίχνευση εδάφους’, στόχος της οποίας είναι μάλλον να προκαλέσει τις αντιδράσεις του Βελιγραδίου και των υπόλοιπων χωρών, παρά να μετατραπεί σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική κίνηση’. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την καθιστά κατάλληλη για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, σημειώνει ο κ. Σίμιτς
Σε ό,τι αφορά στο βαθμός επιρροής των ΗΠΑ στη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, επισημαίνει η αρθρογράφος, παραθέτοντας την άποψη της κας Τάνια Μίστσεβιτς η οποία αποκλείει την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να μπορεί να υπαγορεύει το ρυθμό διεύρυνσης της ΕΕ, περιορίζοντας την αμερικανική επιρροή σε χ-μ με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν στενές σχέσεις. Αντίθετα, ο καθ. Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτιμά ότι ‘η Αμερική ήταν πάντα ‘ένα εξωτερικό μέλος της ΕΕ’, καθώς και ότι η ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, δηλαδή ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη. «Η ΕΕ αποτελεί μέλος της ευρωατλαντικής κοινότητας, της ‘πολιτικής οικογένειας’ που αποτελείται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο κ. Σίμιτς

Συνέντευξη Δρούτσα ενόψει Μαδρίτης

Σε συνέντευξη του στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ανάφερε ότι ένας από τους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η αναζωογόνηση της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς στα δυτικά Βαλκάνια, με ημερομηνία ορόσημο το 2014. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα ελπίζει, μετά και την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, να μπορέσει να προωθήσει αυτή την ατζέντα στην Ε.Ε. και να βοηθήσει τις γειτονικές της χώρες να προγραμματίσουν την πορεία τους προς την Ε.Ε. Ο Δρούτσας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Miguel Ángel Moratinos, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την προετοιμασία της ατζέντας της Ισπανικής Προεδρίας της Ε.Ε., αναγνώρισε πως το 2014 είναι μια φιλόδοξη προθεσμία για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, δεδομένων των αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι χώρες αυτές, σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Ε.Ε. δεν θα αμβλύνει τα κριτήρια ένταξης για τις υποψήφιες χώρες, αλλά πιστεύουμε ότι η ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων είναι πραγματοποιήσιμη, αν επιδιωχθεί από σοβαρές και υπεύθυνες ηγεσίες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανάλαβε τη θέση της Ελλάδας, ότι αν τα Σκόπια επιθυμούν να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή στην Ε.Ε., θα πρέπει πρώτα να βρεθεί μια λύση για την ονομασία της χώρας. Ο Δρούτσας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ε.Ε., τονίζοντας ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μια συμφωνία που «κατά κάποιο τρόπο θα μετριάσει την κόπωση της διεύρυνσης». Σχετικά με την Ισπανική Προεδρία της Ε.Ε., ο Δρούτσας δήλωσε πως θα είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή θα θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και επειδή «διαθέτει το διπλωματικό και πολιτικό ταλέντο του υπουργού (Εξωτερικών) Μoratinos».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα ελπίζει πως η Συνθήκη της Λισσαβόνας θα συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνιών επαναπατρισμού, για μετανάστες χωρίς έγγραφα, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Ο Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία δίνουν έμφαση στην «ανθρώπινη διάσταση» της μετανάστευσης. Τέλος, ο Δρούτσας πρότεινε να διευρυνθεί η κοινοτική συνεργασία με χώρες όπως η Τουρκία, που είναι μια χώρα μετάβασης των μεταναστών χωρίς έγγραφα, και κάλεσε την Άγκυρα να υπογράψει τις εκκρεμείς συμφωνίες επαναπατρισμού με την Ε.Ε. και να εφαρμόσει πλήρως τις ήδη ισχύουσες.