3 Αυγ 2009

Ο Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Φατάχ

Ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί την Τρίτη για τη Βηθλεέμ, προκειμένου να παραστεί στο Συνέδριο της Φατάχ, προσκεκλημένος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής από την πλευρά των προσκεκλημένων. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ανέλαβε επίσημα ο Ράζμουσεν ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ναι στη νέα πρόκληση είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Ράσμουζεν. Μετά από μια μετ΄ εμποδίων εκλογική διαδικασία τον Απρίλιο διαδέχεται σήμερα και επίσημα τον Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στη θέση του γγ. του ΝΑΤΟ. Τον ονομάζουν Τόνι Μπλερ της Δανίας. Ο πρώην πρωθυπουργός ΄Αντερς Ράσμουζεν, o οποίος σίγουρα δεν στερείται ικανοτήτων και δυναμικότητας, αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα γγ. του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχία στις Βρυξέλλες. Ο δρόμος για τη διαδοχή του απερχόμενου Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δεν ήταν ωστόσο εύκολος. Για την ομόφωνη εκλογή του Ράσμουζεν στη θέση του γγ. τον Απρίλιο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ απαιτούνταν και η ψήφος της Τουρκίας, η οποία όμως εξέφρασε αντιρρήσεις στο πρόσωπό του. Ο λόγος η στάση του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας στις λεγόμενες καρικατούρες του Μωάμεθ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2006 ο τότε Δανός πρωθυπουργός Αντερς Ράσμουζεν αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη από τον μουσουλμανικό κόσμο για τις καρικατούρες που δημοσίευσε η εφημερίδα Jyllandsposten επικαλούμενος την ελευθερία του τύπου και της άποψης. Είχε πει μάλιστα τότε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση αξιών. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ Διαφωτισμού και Θεμελιωτισμού, μεταξύ Δημοκρατίας και Δικτατορίας, μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας. Σε αυτή την αντιπαράθεση δεν μπορεί κάποιος να μείνει ουδέτερος». Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας κάμφθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και έτσι άνοιξε τελικά ο δρόμος για τη διαδοχή του Γιαπ ντε Χοπ Σχέφερ με την ψήφο και των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Εξ΄ αρχής ο Αντερς Ράσμουζεν είχε τη στήριξη των ΗΠΑ, που είχε εξαργυρώσει με την αποστολή το 2003 Δανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο ίδιος περιγράφει την αποστολή του στη νέα του θέση λακωνικά, με μια πρόταση: «Νομίζω ότι ο γγ του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εκπροσωπεί δυναμικά τη συμμαχία». Από σήμερα η αποστολή του νέου γγ του ΝΑΤΟ θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, το στρατηγικό επαναπροσδιορισμό και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και τις σχέσεις της νατοϊκής συμμαχίας με την ΕΕ.

D.W.

Ραγδαίες εξελίξεις σους κόλπους των Παλαιστινίων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετικά με την προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου διάσκεψη της Παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Αμπάς επιδιώκει απεγνωσμένα την εξασφάλιση της διαδοχής του από τον 71χρονο Maher Abu Ghneim, ο οποίος θεωρείται εκ των υπερμάχων της ένοπλης αντίστασης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ghneim διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ενώ ζει στην Τυνησία, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέψει το Ισραήλ την είσοδό του στη χώρα του, προκειμένου να παρευρεθεί στη Διάσκεψη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αμπάς φέρεται να ζήτησε από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, τη μεσολάβησή του στην ισραηλινή κυβέρνηση, για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος. Στη διαδικασία παρενέβη και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τόνισε, σε έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη στο Κάιρο στις 26/7, την ανάγκη άσκησης πίεσης από την Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Διάσκεψης. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε ο Μουμπάρακ, ο Αμπάς θα υποχρεωθεί σε παραίτηση, γεγονός το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα για εκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, πριν από τα τέλη Σεπτέμβρη.

Κατόπιν τούτων, ο Μίτσελ έθεσε τον Νετανιάχου ενώπιον των κάτωθι διλημμάτων:

· Θα πρέπει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στον Ghneim, έναν άνθρωπο που πολέμησε επί δεκαετίες με νύχια και με δόντια κάθε διαπραγματευτική διαδικασία με το Ισραήλ και επιχείρησε να σαμποτάρει το πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο;

· Θα πρέπει ο Νετανιάχου να επιτρέψει στους 400 αντιπροσώπους της Φατάχ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, να διασχίσουν την ισραηλινή επικράτεια, προκειμένου να μεταβούν στη Βηθλεέμ – και αυτό στην περίπτωση που η Χαμάς επιτρέψει την έξοδο τους; Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Χαμάς θα ζητήσει ως αντάλλαγμα, την απελευθέρωση όλων των μελών της, που κρατούνται στη Δυτική Όχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ, κάτι που δεν θα ήταν αρεστό στο Ισραήλ.

· Θα πρέπει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο αντιπροσωπειών της Φατάχ από την Υεμένη, τα Αραβικά εμιράτα, το Λίβανο και τη Συρία, όταν γνωρίζει ότι αυτές απαρτίζονται από στελέχη, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των παλαιστινιακών ‘τρομοκρατικών’ οργανώσεων, που δρουν στις χώρες αυτές;

· Η κυβέρνηση Νετανιάχου γνωρίζει εκ προοιμίου, ότι η πλειοψηφία των περίπου 1.500 αντιπροσώπων στη Διάσκεψη της Φατάχ είναι εξτρεμιστές και θα αντιταχθούν σε κάθε απόπειρα απόταξης της δέσμευσης του παλαιστινιακού κινήματος για «ένοπλη μάχη» εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Marwan Barghouti, Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εκτίει ποινή πεντάκις ισόβιας κάθειρξης για τον σχεδιασμό θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων, διεμήνυσε στις 27/7 σε όλους τους αντιπροσώπους της Φατάχ, ότι δεν θα πρέπει να αποκηρύξουν την ένοπλη αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει στη διακοπή της οικονομικής βοήθειας από τη Δύση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα, βρίσκεται πλέον σε μία ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή, να βοηθήσει στην επιτυχή διοργάνωση μίας διάσκεψης που είναι βέβαιο, ότι θα έχει έντονα αντι-ισραηλινό χαρακτήρα και θα εξυπηρετεί μονάχα την παράταση του ‘προσδόκιμου ζωής’ της αμερικανικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.