14 Ιαν 2010

Κυπριακό: οι προτάσεις για τους Ανεξάρτητους Αξιωματούχους και τα ομοσπονδιακά αδικήματα!

Στην παρουσίαση που κάνουμε σχετικά με το διάλογο για επίλυση του Κυπριακού ανάμεσα στο Δ. Χριστόφια και τον Μ. Ταλάτ, παρουσιάζουμε σήμερα ότι αφορά την τοποθέτηση «Ανεξάρτητων Αξιωματούχων». Έχει συμφωνηθεί λοιπόν πως στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Από τις ως τώρα συνομιλίες έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί η εκ περιτροπής και διαφορετικής εθνικής προελεύσεως τοποθέτηση στις θέσεις αυτές. Δηλαδή αν ο Γενικός Εισαγγελέας είναι Ε/Κ ο Βοηθός γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να είναι Τ/Κ, και ούτω καθεξής ενώ μετά τη λήξη της θητείας τους θα μεταβάλλονται και οι προτεραιότητες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ο Γ. Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γ. Εισαγγελέας θα είναι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Νομικής Υπηρεσίας και θα διορίζονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα ισχύσουν για τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεν μπορούν να απομακρυνθούν παρά για τους ίδιους λόγους.

Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γ. Ελεγκτής θα μπορεί να ελέγχει όλες τις πληρωμές και αποδείξεις, λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και ό,τι άλλο συναφές της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και για το λόγο αυτό θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα, αρχαία κι όπου αυτά φυλάσσονται. Ο Γ. Ελεγκτής θα υποβάλει ετήσια έκθεση για την άσκηση των καθηκόντων του στην Κυβέρνηση και θα την υποβάλλει και στο Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Στα σημεία διαφωνίας φαίνεται για μια ακόμη φορά η προσπάθεια που καταβάλλει η Τ/Κ πλευρά να εμποδίσει τη λειτουργία του κράτους, μέσω της ισότιμης βάσης που ζητά να ασκούνται οι εξουσίες. Έτσι:

· Ενώ οι Ε/Κ λένε πως ένας από τους τρείς αξιωματούχους πρέπει να προέρχεται από την αριθμητικά μικρότερη πολιτεία, οι Τ/Κ ζητούν να έχουν μια από τις δυο θέσεις είτε του Γενικού Εισαγγελέα, είτε του Γενικού Ελεγκτή.

· Η Ε/Κ πλευρά υποστηρίζει πως Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γ. Εισαγγελέας θα πρέπει να απομακρύνονται από τη θέση τους με τη συμπλήρωση του 68ου έτους της ηλικίας τους, η Τ/Κ πλευρά υποστηρίζει πως η θητεία τους θα πρέπει να είναι 9ετής και να μην απομακρύνονται πριν το 75 έτος της ηλικίας τους.

· Ενώ οι Ε/Κ λένε πως τα θέματα εκπροσώπησης θα πρέπει να λυθούν συνολικά «λύση πακέτο», οι Τ/Κ προτείνουν ίση εκπροσώπηση στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, εκ περιτροπής Διοικητής και νικώσα ψήφος του Διοικητή σε περίπτωση αδιεξόδου.

· Οι Τ/Κ επιπλέον ζητούν να δημιουργηθεί θέση Επιτρόπου διοικήσεως και θέση Βοηθούν Επιτρόπου που θα καλύπτονται εκ περιτροπής.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως η Ε/Κ πλευρά έχει εγκαταλείψει την ιδέα να διατηρήσει τον έλεγχο ορισμένων κεντρικών θέσεων λόγω της αριθμητικά ισχυρότερης πληθυσμιακής της σύστασης, η εξίσωση σε όλα τα επίπεδα με τους Τουρκοκυπρίους επαναφέρει όλα τα προβλήματα που κατέστησαν και στο παρελθόν δυσλειτουργική την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς κανένα όφελος για τους Ελληνοκυπρίους.

Στα ζητήματα των «Ομοσπονδιακών Αδικημάτων», φαίνεται να συμφωνούν οι δυο πλευρές, ότι αυτά θα καθοριστούν με την ψήφιση σχετικού Ομοσπονδιακού Νόμου. Προβλέπεται ρητά πως θα μπορούν να ασκηθούν διώξεις μόνον για ζητήματα παραβίασης του Ομοσπονδιακού Νόμου. Με τον ίδιο ή άλλο Νόμο θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν Ομοσπονδιακά Δικαστήρια που θα αποτελούνται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ δικαστών.

Τα Ομοσπονδιακά αδικήματα θα είναι πράξεις, πρόθεση ή παράλειψη τιμωρητέα από τον Ομοσπονδιακό Νόμο. Αυτά μπορεί να περιλάβουν αδικήματα κατά της Ομοσπονδιακής περιουσίας, της δημόσιας τάξης, προδοσία, αδικήματα κατά του Συντάγματος, που σχετίζονται με τρίτες χώρες και την ειρήνη ή τη χρήση ένοπλης βίας κατά της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Καθώς στο σχετικό έγγραφο δεν παρατίθενται σημεία διαφωνίας υποθέτει κανείς πως δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επ’ αυτού. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρει κανείς πως δεν υπάρχει αναφορά για την πιθανότητα να απαιτείται να κινηθεί η διαδικασία κατά μιας εκ των Ομόσπονδων περιοχών. Δεν υπάρχει επίσης πρόβλεψη που να καθιστά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ομοσπονδιακό αδίκημα.

Αξιοπρόσεκτο επίσης παραμένει ότι δεν υπάρχει ερμηνεία του όρου «παραβίαση του Ομοσπονδιακού Νόμου σχετικά με τις τρίτες χώρες». Για παράδειγμα αν αύριο ένα τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου επιτεθεί με βαριές εκφράσεις κατά της Τουρκίας για την δράση της κατά των Κούρδων, αυτό αποτελεί Ομοσπονδιακό αδίκημα;

Κάθε διευκρίνιση δεκτή…

Ο Έρογλου κάνει λόγο για ένα ''βελούδινο διαζύγιο"

Για ένα συμφωνημένο ''βελούδινο διαζύγιο'', στο πρότυπο του διαχωρισμού της Τσεχοσλοβακίας, έκανε λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ντερβίς Ερολγου. Ο κ. Ερογλου υποστήριξε πως ο κόσμος δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά είναι προσηλωμένος στα οικονομικά προβλήματα. Επικαλέστηκε τέλος, δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η πλειοψηφία του πληθυσμού των κατεχομένων δεν έχει ελπίδες για μια συμφωνία. Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία θεωρούν ότι η δήλωση επιχειρεί να προλάβει δηλώσεις Ε/Κ αξιωματούχων ότι «δυσκολεύονται» να βρουν λύση εξαιτίας της τουρκικής άρνησης να προβούν σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις.

Παρέμβαση Χίλαρι Κλίντον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ η κ. Κλίντον συνεχάρη τους δύο ηγέτες για την εμπλοκή τους στη διαδικασία των εντατικών συνομιλιών σε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επέμεινε για τη συνέχιση των συνομιλιών που δείχνουν να καταρρέουν εξαιτίας της τουρκικής άρνησης για επίδειξη καλής θέλησης.

Τούρκος Πρέσβης: τέτοια μεταχείριση δεν είχα ούτε στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ahmet Oguz Celikkol, Τούρκος Πρέσβης στο Ισραήλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 2, εχθές το βράδυ., τόνισε ότι «τέτοια μεταχείριση δεν είχα ούτε στην Ελλάδα». Μια ημέρα μετά την ταπείνωση που υπέστη από τους αξιωματούχους του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης ότι δεν τον έχουν καλέσει στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και ότι στην ουσία, μέχρι το τέλος της εν λόγω συνάντησης – η οποία επρόκειτο να είναι μια ευγενική συνομιλία - δεν είχε καταλάβει τίποτα. Μόνο αφού είδε τις φωτογραφίες συνειδητοποίησε τι ακριβώς συνέβη, τόνισε ότι ήταν σοκαρισμένος για τον τρόπο που «του την έστησαν» και χαρακτήρισε το συμβάν «σκάνδαλο».
Ο Celikkol τόνισε ότι δεν έχει συναντήσει τέτοια ταπεινωτική συμπεριφορά στα 35 χρόνια της διπλωματικής του θητείας, ακόμη, ούτε και στην Ελλάδα.Τέλος πρόσθεσε, ότι αφού αποχώρησαν οι κάμερες, η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική και ο υφυπουργός ήταν ήρεμος και χαμογελαστός
.

Ετήσια έκθεση των Σερβικών Μυστικών Υπηρεσιών

Την πλήρη αφοσίωση των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπογράμμισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών (ΒΙΑ) Σάσα Βουκαντίνοβιτς, παρουσιάζοντας την Έκθεση της υπηρεσίας του που καλύπτει την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2009 ενώπιον της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της σερβικής Βουλής. «Απόλυτη προτεραιότητα της Υπηρεσίας μας είναι ο εντοπισμός των δύο εναπομείναντων φυγόδικων, κυρίως του Ράτκο Μλάντιτς» σημείωσε ο κ. Βουκαντίνοβιτς, παρατηρώντας ότι η σύλληψή τους είναι καθήκον όχι μόνο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των άλλων κρατικών θεσμών.
Εξάλλου, ο κ. Βουκαντίνοβιτς υποστήριξε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Σερβία είναι μεν σταθερή, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση κύριο μέλημα της ΒΙΑ είναι η καταπολέμηση των αποσχιστικών τάσεων και της τρομοκρατίας που συνδέονται με την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. «Οι αλβανικής καταγωγής Κοσοβάροι επιδιώκουν να περιέλθουν όλα τα εδάφη της επαρχίας υπό τον έλεγχό τους» είπε ο αρχηγός της ΒΙΑ προσθέτοντας ότι το 2009 οι Αλβανοί μετακινήθηκαν βίαια στο βόρειο τομέα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, ενώ υπήρξαν ένοπλες συγκρούσεις στην κοινότητα Μπέρτζανι. Πρόσθεσε ότι ασκούνται και άλλες μορφές βίας κατά των Σέρβων, όπως η συρρίκνωση της περιουσίας τους, κατασκευασμένες κατηγορίες για εμπλοκή τους σε εγκληματικές ενέργειες και διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, ο κ. Βουκαντίνοβιτς προειδοποίησε για ένοπλη δράση Αλβανών στο Κόσοβο το 2010, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της ύπαρξης παράνομων ένοπλων σχηματισμών στην περιοχή.

Δεν έφθασαν ποτέ τα ραντάρ στην Εθνική Φρουρά ;

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα του Μιχάλη Χατζηστυλιανού με τίτλο «Δεν έφθασαν ποτέ τα ραντάρ στην Εθνική Φρουρά» και υπότιτλο «Η παρέμβαση ΗΠΑ απέτρεψε την παράδοσή τους στην Κύπρο», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σύγχρονα ραντάρ τα οποία προορίζονταν να παραδοθούν στην Εθνική Φρουρά και να εγκατασταθούν στην Κύπρο δεν έφτασαν ποτέ, λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ. Αυτά τουλάχιστον ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Βουλή των Ελλήνων, γεγονός που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά εδώ στην Κύπρο. Επί τούτου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα να ενημερώσει τη Βουλή γραπτώς, καλώντας τον πρωτίστως να τοποθετηθεί αναφορικά με το βάσιμο των καταγγελιών αυτών.
Αναλυτικότερα: Ο κ. Μητσόπουλος απέστειλε στις 5/1/2010, επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, αναφέροντας: ‘Όπως πληροφορούμαι από σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων ο συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη είχε υπογραφεί σύμβαση προμήθειας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και σουηδικής εταιρείας για την αγορά τριών σύγχρονων ραντάρ προς ικανοποίηση των κοινών αμυντικών αναγκών Κύπρου και Ελλάδας. Τα εν λόγω ραντάρ επρόκειτο να παραδοθούν στην Ε.Φ. και να εγκατασταθούν στην Κύπρο μετά την καταβολή του σχετικού τιμήματος. Τα ραντάρ παραλήφθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού εξοφλήθηκαν, αλλά δεν στάλθηκαν στην Κύπρο λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι στο όλο σύστημα χρησιμοποιούνταν και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής. Τα ραντάρ εντάχθηκαν τελικά στον Ελληνικό Στρατό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει στην Ε.Φ. άλλα προς αναπλήρωση των μη παραδοθέντων ραντάρ. Υπό το φως των πιο πάνω, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. Αν πράγματι οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. Αν τα ραντάρ έχουν αντικατασταθεί, με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Κύπρου για τις οποίες έγινε η αρχική παραγγελία’»

Το ζήτημα ουσιαστικά παραμένει ανοιχτό και στην Ελλάδα και ίσως αποτελεί ανάγκη ο υπ. Άμυνας Ευαγγ. Βενιζέλος να επιχειρήσει να δει «σε βάθος» τι έγινε…