14 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 4

Ουσιαστική απάντηση έδωσε ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντ. Γκιούλ, στους Ράσμουσεν, Σαρκοζί, Μέρκελ, σχετικά με τις τουρκικές απόψεις για το ΝΑΤΟ, το Κυπριακό, την ΕΕ, κλπ. Μόνη διασωθείσα φαίνεται να είναι η ελληνίδα ΥΠΕΞ και ο έλληνας πρωθυπουργός που εξακολουθούν να βλέπουν (όπως το προσδιόρισε πολύ προσεκτικά ο Γ. Κουμουτσάκος) μόνο το παρελθόν. Όπως είπε κι ο εκπρόσωπος: «Γνωρίζετε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά συνέπεια τα κράτη - μέλη της, καθ’ όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, εντάσσονται στο πλαίσιο ειλημμένων ομόφωνων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι αποφάσεις αυτές έχουν, όπως σας είπα, ομόφωνα ορίσει ότι καταληκτικός σκοπός της ενταξιακής διαδικασίας είναι η ένταξη. Η απόφαση αυτή δεν έχει μεταβληθεί. Η μεταβολή της προϋποθέτει αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις.».

Σκόνη τους έκανες μεγάλε! Γιατί προφανώς συμφωνείς με την άποψη, ότι η Τουρκία τάχει όλα «καλώς καμωμένα» και η ομοφωνία προ πενταετίας μας καλύπτει πλήρως!

  • Το άλλο το ωραίο για τον Πατριάρχη το ακούσατε; Κατά Γ. Κουμουτσάκο: «Σε κάθε περίπτωση, την ιστορία και τις εξελίξεις δεν τις καταγράφουν, ούτε τις προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων. Και η ουσία των γεγονότων είναι αυτή που καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο». Πράγματι έχει σημασία τι είπε ο Πατριάρχης και ο Ομπάμα. Αλλά προφανώς και τι είπε και ο Γκιούλ αλλά και ο αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας. Ότι δηλαδή, «η Χάλκη είναι ζήτημα Τουρκίας και εμείς έχουμε αποφασίσει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί είναι εναντίον του Τουρκικού Συντάγματος». Εσείς στο ΥΠΕΞ, κράτηστε τις δηλώσεις Πατριάρχη και Ομπάμα… αφού άλλωστε αυτό σας βολεύει!

  • Αυτός εκεί ο πρέσβης μας στο Αμπού Ντάμπι, ο Διον. Ζώης, φαίνεται αισθάνεται πολύ μόνος! Ή αισθάνεται εξαιρετικά «μικρός» και θέλει να «μεγαλώσει»! Τι εννοούμε; Αναφερόμαστε σε πρόσφατο –τρισέλιδο- έγγραφό του προς το υπουργείο, με το οποίο συστήνει τακτικότερες μετακινήσεις του Συμβούλου Α’ ΟΕΥ, από το Ντουμπάϊ στο Αμπού Ντάμπι αν όχι και τη μετακίνηση του γραφείου στην έδρα της πρεσβείας. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τον ίδιο πρέσβη που είχε παρέμβει προκειμένου να μη λειτουργήσει Γραφείο Τύπου της Γραμματείας Ενημέρωσης στον Ντουμπάϊ, λίγο πριν μεταβεί ο ίδιος στο Αμπού Ντάμπι, με γραφειοκρατικές αναφορές παραβλέποντας την ουσιαστική χρησιμότητά του. Τώρα για μια σειρά άλλων θεμάτων που θίγει, δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος ΟΕΥ, ετοιμαζόμενος για σύνταξη, να μην κινείται όπως ο κ. πρέσβης θεωρεί πως είναι χρήσιμο –και πιθανόν να έχει και δίκιο. Αλλά γι αυτό δεν υπάρχει υπηρεσία ελέγχου;
  • Κουΐζ για όλους (και για μας): Για πιο λόγο γυρνάει βραδιάτικα γύρω από τα κτίρια του ΥΠΕΞ νεαρός γραμματέας ΟΕΥ με συνδικαλιστική δράση; Πάντως, αν περιμένει να του ανοίξει ο Σκυλακάκης την πόρτα για να γίνει διπλωμάτης (όπως τους έταζε πριν κανένα χρόνο) μάλλον θα περιμένει πολύ, μα πάρα πολύ…

  • Περνάνε πάντως τα χρόνια γρήγορα. Με καθυστέρηση μάθαμε τυχαία ότι προήχθησαν στην αρχή του χρόνου σε πληρεξούσιους υπουργούς Α΄ οι Κάρολος Γάδης (ακόμα στην Ουάσινγκτον), Ελένη Ζορμπαλά (ακόμα στην ΥΔΑΣ, αφού δεν της δώσανε στο προηγούμενο ανώτατο υπηρεσιακό την πρεσβεία Τύνιδας που της υπόσχονταν μέχρι την τελευταία στιγμή), ο προσωπάρχης Βασίλης Κωστής, Λευτέρης Πρώιος (ευτυχώς κατάλαβαν ότι ως ΠΥΑ δεν μπορεί να παραμένει γενικός πρόξενος στο Αννόβερο), Δημήτρης Άννινος (ήδη προς Ουέλλινγκτον), Γιώργος Χατζημιχελάκης (περαστικά του! Ακούσαμε ότι λόγω των προβλημάτων υγείας του στέλνετε ως προσωρινός επιτετραμμένος στη Τιφλίδα ο - μα καλά δεν αρκεί η Βαρβάρα;), Παναγιώτης Καλογερόπουλος (διαδίδει πως αμέσως μετά τη Βηρυτό θα αναλάβει πρέσβης στο Βερολίνο - του το έταξαν άραγε όταν –αδίκως- δεν του δώσανε την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ που «ζαχάρωνε» για χρόνια;), Γιώργος Πουκαμισάς (πρέσβης στο Βουκουρέστι και εκ των πλέον δικαιωμένων από τις πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα), Κώστας Μπίτσιος (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και υποβλεπόμενος από κάμποσους εκ των -νέων και παλαιών -προϊσταμένων του)

    Δίπλα και οι προαγωγές των νέων πληρεξουσίων υπουργών Β΄. Έτσι ο παραληφθείς τη προηγούμενη φορά καθηγητής Αλέξανδρος Κατράνης αναλαμβάνει τη Πρεσβεία Κινσάσα (κέρδισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά, όπως λέγεται, θέλησε να σιγουρέψει τη θέση του ο άνθρωπος). Επίσης προήχθη η ομοίως και αδίκως παραληφθείσα Μαρία Διαμάντη (είχε προηγηθεί τότε δυσμενές φύλλο αξιολόγησης της τελευταίας στιγμής του τότε προϊσταμένου της πρέσβη Ι. Καμπόλη). Η κα Διαμάντη μετακινήθηκε έκτοτε ως διάδοχος της Κατερίνας Κόικα στη Προεδρία της Δημοκρατίας και διασφάλισε την προαγωγή της. Προήχθησαν επίσης ο Δημήτρης Τσούγκας (δεύτερος στη Διεύθυνση Βαλκανίων) και ο Παναγιώτης Στουρνάρας (σήμερα τρίτος στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δεν θα γίνει ποτέ δεύτερος, διότι ο κ. Κασκαρέλης θα φέρει στη θέση του κ. Γάδη, τον Γιάννη Βράιλα από τις Βρυξέλλες - αποζημίωση: ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει αντί της πρεσβείας Μανίλας που είχε συγκεντρώσει λέγεται τις προτιμήσεις του, την πολύ καλύτερη πρεσβεία Ραμπάτ στο Μαρόκο), καθώς και η Άγη Μπαλτά (γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη και σύζυγος του επίσης πρέσβη κ. Αλεξανδράκη). Στους προαχθέντες επίσης και οι Γιάννης Ανδρεάδης (ακούγεται ότι περνά συντόμως για προϊστάμενος σε μεγάλο βορειοαμερικανικό γενικό προξενείο), Μαρία Θεοφίλη (παραμένει ελέω της αναμονής Γ. Κουμουτσάκου γενική πρόξενος στο Λονδίνο για έκτο έτος!, ενώ οι φίλοι της διαδίδουν ότι αν έλθει το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα θα γίνει προσωπάρχης), η ικανότατη Αλίκη Χατζή (διευθύντρια ΥΔΑΣ 6), η Ελευθερία Γαλαθιανάκη (πατριώτισσα της Υπουργού), και ο δεύτερος του προσωπικού Μάκης Παντζόπουλος (ακούγεται πάντως ότι, αν και το επιθυμεί, δεν θα είναι ο νέος προσωπάρχης). Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Υπηρεσιακό πρότεινε κατά πλειοψηφία την προαγωγή και της επί πολλά έτη παραληφθείσας Χριστίνας Μπαλάνου (η λεγόμενη πλέον και «μεγάλη Μπαλάνου», γιατί υπάρχει και η Ανθούλα), εισήγηση που τελικά δεν απεδέχθη η υπουργός (κρίμα γιατί είναι της σειράς του 1977 και της μένουν μόνο λίγα χρόνια πια στην υπηρεσία!) και η οποία πλέον αναζητεί διεύθυνση στο κέντρο (κάτι ακούσθηκε ότι την ετοιμάζουν για διευθύντρια γραφείου του, νεώτερου της στο κλάδο, Β΄ Γενικού).