28 Αυγ 2009

Ελλάδα – ΝΑΤΟ – Τουρκία

Η επίσκεψη του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ Rasmussen σε Ελλάδα και Τουρκία και η προτεραιότητα που αποδίδει στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων για την καλύτερη λειτουργία της Συμμαχίας, προβάλλονται σε ανταποκρίσεις του Gerd Höhler στην εφ. Der Tagesspiegel με τίτλο «Ο Rasmussen πιέζει – ΓΓ του ΝΑΤΟ: Η αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας»
Ο Gerd Höhler, στην ανταπόκρισή του επισημαίνει ότι το ζητούμενο για το νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι «η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Συμμαχία και την ΕΕ», η οποία παρακωλύεται εδώ και χρόνια από τις προστριβές των δυο συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και από τη διαιώνιση του Κυπριακού προβλήματος.
"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ’ αυτήν την πολιτική αντιπαράθεση να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατιωτών μας στο πεδίο της μάχης, αλλά πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις", δήλωσε ο Rasmussen την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η συνεργασία ανάμεσα στη Συμμαχία και την ΕΕ ρυθμίστηκε το 2003 στην επονομαζόμενη Συμφωνία Berlin-Plus. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς και ότι η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί υποδομές του ΝΑΤΟ σε δικές της στρατιωτικές αποστολές. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν το 2004 με την ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Καθώς η Τουρκία διατηρεί από το 1974 υπό στρατιωτική κατοχή το βορρά της Κύπρου, η τελευταία μπλοκάρει τη στενότερη πρόσδεση της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία (EDA). Αυτό παρεμποδίζει και η Ελλάδα παραπέμποντας στις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου πάνω από το Αιγαίο».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «και η Τουρκία με τη σειρά της μπλοκάρει στο ΝΑΤΟ τις συνομιλίες με την ΕΕ, καθώς η Συμφωνία Berlin-Plus προβλέπει την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, μόνο όταν όλα τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας. Η Κύπρος δεν έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Δεδομένων των εμποδίων που παρεμβάλλουν και οι δυο πλευρές, ΕΕ και ΝΑΤΟ προσπαθούν να ρυθμίσουν τη συνεργασία διαμέσου άτυπων διαύλων. Αυτό ωστόσο παραμένει δύσκολο. ‘Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο, όπου αυτό δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις μας’, δήλωσε ο Rasmussen στις Βρυξέλλες πριν από την αναχώρησή του για Αθήνα και Άγκυρα».
«Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην ‘παράδοξη κατάσταση’, ότι δηλαδή η Τουρκία που διαπραγματεύεται με την ΕΕ την ένταξή της, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ. Σ’ αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όταν τόνισε μετά τη συνομιλία του με τον Rasmussen, ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα κράτη-μέλη.

Αμερικάνικα ερωτηματικά για Τουρκία - αγωγούς;

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν , ότι η υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου «Νότιο ρεύμα» εκτοπίζει στη δευτερη γραμμή το «Ναμπούκο», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Βέξλερ σε συνάντηση του με τον Τούρκο Υπουργό ενέργειας και φυσικών πόρων Τ. Γιλτίζ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε, ότι «οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα έχουν ως σκοπό τους την διαφοροποίηση των πηγών». Ο Γιλτίζ παρατήρησε , ότι η Ρωσία και η Τουρκία ''έχουν τους δικούς τους λόγους για την υλοποίηση των αμοιβαία επωφελών σχεδίων''.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορίσοφ με Πούτιν για αγωγούς

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης. Οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν την μελλοντική ανάπτυξη και τις δυνατότητες εμβάθυνσης των παραδοσιακά καλών πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών, καθώς επίσης τα σχέδια της πραγματοποίησης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Νότιο ρεύμα», την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» και την κατασκευή του ατομικού σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε». Ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε οτι η Βουλγαρία εξετάζει τις λεπτομέρειες των υπογεγραμμένων συμφωνιών. Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών συμφώνησαν οτι οι συνομιλίες σχετικά με τα κοινά σχέδια πρέπει να συνεχιστούν από ειδικούς. Ο κ. Μπορίσοφ πρότεινε η διακυβερνητική συνάντηση του Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία αντί στη Ρωσία.

Ο Νετανιάχου ζητάει κυρώσεις που θα "παρέλυαν" το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ζήτησε την Πέμπτη στο Βερολίνο την επιβολή "κυρώσεων που θα παραλύσουν" το Ιράν, ώστε να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
"Το πιο σημαντικό που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε, είναι οι κυρώσεις που θα το παρέλυαν". Είναι εφικτό να ασκήσουμε πραγματικές πιέσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης", είπε ο Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτύχει συμφωνία στην κλιμάκωση των κυρώσεων, τότε ΗΠΑ και Ευρώπη να επιβάλουν τις δικές τους.
Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ είπε ότι "ο χρόνος πιέζει", ώστε η Τεχεράνη να απαντήσει στην πρόταση διαλόγου για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος .
Αν δεν επιτευχθεί πρόοδος έως τον Σεπτέμβριο, "σκοπεύουμε λα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα εναντίον του Ιράν στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις θα ήσαν πιο αποτελεσματικές με τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας.

Έληξε ο πόλεμος στο Νταρφούρ

Έληξε ο εξαετής πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Σουδάν και των ανταρτών του Νταρφούρ, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής του ΟΗΕ στην περιοχή, Μάρτιν Αγκγουάι. Όπως δήλωσε ο Αγκγουάι, ο πόλεμος εξασθένησε όταν οι αντάρτικες ομάδες διαιρέθηκαν μεταξύ τους σε φράξιες ενώ τόνισε ότι η περιοχή υποφέρει τώρα περισσότερο από τις μικρές σε έκταση διαμάχες και τη ληστεία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 300.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Νταρφούρ αλλά η Σουδανική κυβέρνηση κατεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 10.000 ενώ περίπου 3 εκατ. άτομα έχουν εκτοπιστεί.